DIY Pitsiliina

Tein ennen äitiysloman alkua piiitkän to do -listan kaikista niistä asioista, jotka olisi mahtavaa saada tehtyä ennen pienen ihmeen syntymää. Listalla on tällä hetkellä 38 asiaa, joista 13 olisi vielä tekemättä tai kesken. Missään nimessä kaikkia listan asioita ei saada tehtyä, lista kun pitää sisällään semmoisia ikuisuusprojekteja kuin esim. hääkuva-albumin teko. Häistähän ei ole kulunut kuin reippaat 6 vuotta, joten ihme olisi jos kuvat tässä muutamassa hassussa viikossa albumiin asti päätyisivät.

pitsiliina_diy

Mutta olen minä listalta tosiaan saanut ruksittuakin jo vaikka mitä! Olen esimerkiksi pessyt vauvan kehdon, hionut kehdon jalakset, öljynnyt ja poraillut erästä puupenkkiä, suunnitellut Horation aitauksen pihalle, tilannut pihalle pylväsvalaisimet (vielä kun saataisiin ne ennen syksyä paikoilleen..), pakannut sairaalakassin, höyryttänyt laattalattiat, pessyt seinät, pessyt uunin, pessyt keittiön kaapit sekä tehnyt kotiin noin yleisesti aika kattavan suursiivouksen. Herra Longfield on myös osallistunut to do -talkoisiin. Hän on vienyt autollisen roinaa kierrätyskeskukseen, korjannut vessan ylälistan ja vienyt matot pesuun.

Eli ei tässä tosiaan toimettomina olla äitiysloman ensimmäisiä neljää viikkoa oltu (joista yksi kokonainen viikko vietettiin lisäksi Kuopiossa).

pitsiliina_diy pitsiliina_diy

Yksi to do -listan asioita oli myös pitsiliinan tekeminen loppuun. Tämä(kin) urakka on ollut kesken varmasti reippaan vuoden. Mikään kovin suuri homma kyseessä ei edes ollut. Piti vain ommella yhteen kasa pitsiliinoja, jotta niistä saatiin yksi yhtenäinen pöytäliina ruokapöydälle.

Idean pitsiliinan sain joskus jostakin (siitä on jo liian kauan aikaa, että muistaisin tarkemmin..). Kerroin ideasta äidilleni, ja hän alkoi heti kaivella varastojaan ja löysi minulle kasan erikokoisia ja -värisiä pitsiliinoja, joista sitten suunnittelin ja sommittelin meidän ruokapöytään sopivan kokonaisuuden. Tämän jälkeen äiti antoi minulle myös oikean ompelulangan sekä neulan, joiden avulla pitsiliinat tuli kiinnittää toisiinsa. Niin ja jos ihan rehellisiä ollaan, niin äiti myös näytti minkälaisilla pistoilla liinat pitää toisiinsa kiinnittää.

pitsiliina_diy pitsiliina_diy

Viimeiset pitsiliinat ommeltiin toisiinsa kiinni viikonlopun aikana. Homma kävi kaikista helpoiten puhtaalla ja tyhjällä ruokapöydällä, jossa pöytäliina oli koko ajan esillä ja pitsiliinojen paikkoja saattoi mallailla kätevästi.

Ennen kuin hommaan alunperin ryhdyin, suunnittelin mikä liina tulee mihinkin, ja otin kokonaisuudesta kuvan, jonka jälkeen ei tarvinnut muistaa mihin mikäkin pitsinpala oli tulossa. Keskeneräinen työ kun piti totta kai aina aika ajoin nostaa pöydältä sivuun.

pitsiliina_diy

Pitsiliinojen ompelun yhteydessä kuuntelin viikonloppuna äänikirjaa (menossa on tällä hetkellä Jens Lapiduksen Stockholm Noir -trilogian vika osa), ja aika meni kirjaa kuunnellessa ihan siivillä. Istuminen onnistuu vähän hassuissakin asennoissa möhömahani kanssa vielä oikein hyvin, joten jaksoin näpertää pitsien kanssa monta tuntia putkeen.

Kun vihoviimeinen pitsinpala oli saatu ommeltua kiinni, piti koko komeus vielä silittää ennen kuin sen saattoi lopultakin asemoida ruokapöydän päälle valmiina pöytäliinana. Lopputulos on minusta hurjan kaunis! Kyllä tämän päältä kelpaa tarjoilla kaffetta ja pullaa kaikille jotka tulevat pientä ihmettä jossakin välissä meille ihmettelemään.

pitsiliina_diy

6 Replies to “DIY Pitsiliina”

 1. On kyllä todella kaunis. Ihana idea!

  Muistan hyvin nuo tekemättömien juttujen tekemisen, vaikka listaa minulla ei ollutkaan. Kerran Jukka löysi kotiin tullessaan keittön listat ja muut teipattuna ja käskyn lähteä maalikauppaan kun keittiön seinän väri tuppasi ärsyttämään :).

  Kahdeksen minuutin supisteluvälillä vielä tiskasin että kaikki on varmasti siistiä kun tullaan vauvan kanssa kotiin. Ihan kuin en olisi voinut vain jättää ekoina päivinä vaan tiskiallasta näyttämättä ;).

  Onnellista loppuodotusta! Synnyttäminen on hienoa hommaa, oikeasti!

  1. Olihan se synnytys aika upea kokemus! Täytyy yrittää purkaa se sanoiksi mahdollisimman pian.

   Mä en kyllä enää 8 minuutin supisteluvälillä kyennyt kuin olemaan kyljellään tai röhnöttämään kuumassa suihkussa veden alla. Vaikka niin kovasti olin suunnittelut, että kävelen ja teen pieniä lenkkejä niin pitkään kuin mahdollista, että vauva laskeutuisi paremmin. No en kävellyt kuin suihkuun ja takaisin. 😀

   Tiskit tosin jäivät laittamatta ja kyllä ne vähän ärsytti. Onneksi äiti tuli hoitamaan koiraa ja oli tiskannut kaikki pois kun tulimme kotiin!

 2. … ja minä pesin jääkaappia (kun se oli suunniteltu sille lauantaille!!), vaikka kuopuksesta oli jo lapsivedet menneet ja tiputtivat keittiön laattalattialle! Hulluja naisia… 😉

  1. Ei sitä synnytystä varmaan kestäisi jos me naiset ei oltaisi vähän hulluja. 😀

   Ja onhan se totta, että nyt kun vauva on täällä, on tosi kivaa, että paikat on kunnossa! Vaikka kaikki sitä sanoi, niin tuli yllätyksenä miten kiinni sitä pienokaisessa onkaan. Ei tässä enää mitään pitsiliinoja ommeltaisi. 😀

 3. Sirkkinen says: Vastaa

  Tää on kyllä niin ihana!! Voisin jopa kuvitella tekeväni vaikka oon maailman laiskin DIY hommissa 🙂

  1. Kiitos! Nyt vaan äidin kaappeja tutkimaan tai tekemään pitsiliinalöytöjä kirppiksille!

Vastaa