Perinteinen makkarakastike

Muutimme herra Longfieldin kanssa yhteen kesäkuussa 2003, heti seuraavana päivänä kun lakkiaiseni oli juhlittu alta pois. Saimme tupaantuliaislahjaksi siskoltani Aura Liimataisen Parasta kotiruokaa -kirjan. Kirjan alkusivuilla on kiva muistokirjoitus, joka on kirjattu 26.6.2003.

Muistokirjoituksen mukaan kirjan reseptit on todettu toimiviksi. Kirjassa ei ole kovin montaa kuvaa, se ei näytä yhtään nykyaikaiselta keittokirjalta, jotka pursuavat laadukkaita ja ylistailattuja ruokakuvia. Parasta kotiruokaa -kirja pitää sisällään selkeitä reseptejä 496 sivun verran. Tuhti teos.

perinteinen makkarakastike

Kirja on kulkenut mukanamme nyt jo 13,5 vuotta! Kirjan kannet olen päällystänyt kontaktimuovilla ja sivut ovat jo ajansaatossa vähän kellertyneet. Kirjan sivuilta voi löytää myös tahriintuneita sekä jauhoontuneita kohtia – kirja on ollut kovassa käytössä.

Viime perjantaina tein etätöitä kotosalla. Nappasin aamulla pakastimesta Atrian punaisen lenkin, sillä halusin tehdä lounaaksi perinteistä makkarakastiketta. Parasta kotiruokaa -kirjan sivulta 276 löytyvä makkarakastikeen resepti on tuttu, olen tehnyt sitä varmasti kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja vuosien saatossa.

Perjantaina makkarakastiketta syötiin spagetin kanssa, vaikka oikeasti se maistuu parhaalta perunamuusin kera. Spagettia vain oli jäänyt yli muutaman päivän takaisesta kasvisspagetista, joten niinpä makkarakastike popsittiin tällä kertaa pastan kanssa.

perinteinen makkarakastike

Makkarakastikkeen kaveriksi sopii hurjan hyvin porkkanaraaste, porkkanan pirulaisetkin olivat vain perjantaina päässeet loppumaan, joten niitäkään ei tällä kertaa lautasen reunalla nähty. Mutta kyllä se vaan taas hyvältä maistui, perjantaina sekä lauantaina.

Perinteinen makkarakastike

3-4 annosta

 • 1 pkt lenkkimakkaraa (minulla oli Atrian punainen lenkki)
 • 1 kpl sipuli
 • voita paistamiseen
 • 3 rkl vehnäjauhoja
 • 5 dl vettä
 • 1 kpl lihaliemitiiviste
 • 1 rkl sinappia
 • 1 rkl tomaattisosetta
 • 1 rkl soijakastiketta

1. Leikkaa makkara pieniksi palasiksi ja ruskista kevyesti kuumalla paistinpannulla rasvatilkan kera. Siirrä palaset kattilaan.

2. Hienonna kuorittu sipuli ja kiehauta kuumassa rasvassa paistinpannussa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita käsivispilällä keskilämmöllä, kunnes seos on vaalean ruskeaa. Lisää vesi pannuun käsivispilällä sekoittaen. Kiehauta kastiketta hetki ja kaada sen jälkeen makkaroiden päälle kattilaan.

3. Mausta kastike lihaliemitiivisteellä, sinapilla, tomaattisoseella sekä soijakastikkeella. Keitä kastiketta hiljalleen kannen alla 10-20 minuuttia. Tarkista maku.

4. Tarjoa perinteinen makkarakastike keitettyjen perunoiden, perunamuusin taikka spagetin/pastan kanssa. Lisänä voi tarjoilla porkkanaraastetta.

perinteinen makkarakastike

2 Replies to “Perinteinen makkarakastike”

 1. Kiva kuulla, että kirja on ollut kovassa käytössä :). Miehelleni kirja tuli anopiltani jouluna -95. Anoppini oli aika velho keittiössä, seurasi siihen aikaan niitä harvoja ruokaohjelmia, joita teeveestä tuli sekä naistenlehtien uutuusreseptejä. Hän kehui kirjaa, että kaikki perusruuat siitä löytyy. Ei mitään erikoisuuksia, mutta sellaiset, jotka ehkä olisi hyvä tietää. Itselläni kirja on ollut paljon käytössä myös ja siksikin halusin sen ekaan omaan kotiinne lahjoittaa <3.

  1. Kovassa käytössä on ollut, kirjasta löytyy just niitä perusreseptejä joita kyllä tarvitaan!

Vastaa