Parhaat salaatit kevyempään uuteen vuoteen

Tänä uutena vuotena en tehnyt yhden yhtä uuden vuoden lupausta. Elämä on mullistumassa joka tapauksessa alkukeväästä vatsassa potkivan pienen ihmeen myötä, joten ajattelin, ettei tänä vuonna tarvitse aloittaa uutta elämää tai muuttaa tapojaan – kaikki muuttuu kuitenkin (oikeasti ja pysyvästi tällä kertaa). Ja hei, eikös se mene sillä tavalla, että pääsen imetyksen avulla missin mittoihin parissa kuukaudessa, ja saan upeat hauikset sekä käsivarret alta aikayksikön kun nostelen vauvaa paikasta toiseen? Niin ja tipattomallahan olen ollut jo puolisen vuotta, joten mitä tässä stressaamaan. Heh!

Teille, joille tammikuu tuo mukanaan kevyemmän arjen, haluan vinkata Meanwhile in Longfield.. -blogin salaattikoosteen. Tästä koosteesta löytyy iso kasa salaatteja jokaiseen makuun, ja niitä saa muuten nauttia myös tammikuun jälkeen.


Juustoiset salaatit

Toscanan matkakuumetta voi hellittää panzanellan (kuva 1) avulla. Salaatinkastike sekä paahdetut paprikat antavat ihanasti potkua muuten lempeisiin makuihin. Toscanalainen leipäsalaatti maistuu sellaisenaan, tai lihan taikka kanan kaverina. Raikas itusalaatti fetalla (kuva 2) valmistuu vartissa, ja täyttää masun varmasti.

Ylisimppeliin kaali-aurajuustosalaattiin (kuva 3) ei tarvita kuin kaalia, aurajuustoa sekä sitruunamehua. Kannattaa kokeilla! Näyttävä ruohosipulipedillä makaava halloumisalaatti gazpacho-vinaigrettellä (kuva 4) saa vieraasi varmasti jakelemaan kehuja emännälle ja/tai isännälle. Tämä annos toimii varsin hyvin alkupalana.

Paahdettu punajuurisalaatti vuohenjuustolla (kuva 5) on komeillut meillä joulupöydässä nyt jo kahtena vuotena peräkkäin. Granaattiomenien sesonki alkaa vetää viimeisiään, joten tämän salaatin kanssa kannattaa alkaa pitää jo kiirettä. Munakoiso-vuohenjuustosalaatin (kuva 6) lämmin (tosin aika aneemisen värinen) munakoisohöystö yllätti ainakin minut positiivisesti. Kun salaatin vielä kokosi värikkäälle lautaselle, oli se aika houkuttelevan näköinen. Tarjoa salaaatin kanssa naan-leipää. Nam.

Herkulliseen välimeren salaattiin (kuva 7) makua antaa grillattu halloumi sekä mukavan makuinen öljykastike. Salaatti toimii erinomaisesti esim. grillatun kanan taikka grillimakkaran kaverina.


Kanasalaatit

Koko 5,5-vuotisen blogihistorian aikana olen saanut aikaiseksi vain KOLME kanasalaatin reseptiä. Ihan uskomatonta. Pakko vaan uskoa, ei niitä tosiaan tämän enempää arkistoista löytynyt.

Rouhea maalaiskanasalaatti (kuva 1) on yksi tämän koosteen suosikeistani. Sitä valmistaa helposti isonkin satsin, ja salaatti on saanut osakseen paljon kehuja. Toinen suosikkini on DIY-salaatti (kuva 2), jonka ideana on koota kaikki salaattiainekset omiin kippoihin niin, että jokainen voi koota lautaselleen sellaisen salaatin kuin haluaa. Tämä toimii hyvin erilaisten erikoisruokavalioiden kanssa, pääsee itse emäntänä helpommalla kun ei tarvitse ottaa kaikkia huomioon, sillä jokainen saa tehdä sellaisen annoksen mikä itselleen parhaiten sopii.

Salaattia grillissä? Kyllä, sekin on mahdollista. Herkullinen dry rub -kanasalaatti (kuva 3) oli meidän viime kesän hitti. Nam!


Lihaisat salaatit

Alkaako perinteiset salaatit jo kyllästyttää? Siinä tapauksessa kannattaa ehdottomasti kokeilla jäävuorisalaattivenettä (kuva 1), jossa maistuu ainakin pekoni sekä aurajuusto (ei ehkä keventäjien ensimmäinen vaihtoehto tämäkään). Salaattivene on lisukkeineen muuten törkeän hyvää. Olin unohtanut sen kokonaan, ja salaattikoostetta tehdessäni päätin, että tätä kokataan mahdollisimman pian uudestaan. Nyt siirrytään vähän tuhdimpiin eväisiin. Lämmin bratwurstisalaatti (kuva 2) ei ole keventäjille hyvä vaihtoehto, mutta on se kyllä aika hyvää.

Väriä on tarjolla espanjalaisessa tomaattisalaatissa (kuva 3), jossa riittää värin lisäksi myös makua makua! Rouhea ranskalainen maalaissalaatti (kuva 4) vie nälän mennessään ihan sellaisenaan.

Meloni-parmankinkkusalaatin (kuva 5) resepti on vuodelta 2012. Tämänkin ihanuuden olin unohtanut tyystin, mutta sekin pääsee ehdottomasti kokkauslistalle uudemman kerran mitä pikimmin. Tuhti pekoni-varhaisperunasalaatti (kuva 6) sopisi oivasti esim. kesäiseen buffetpöytään. Me popsimme sitä sellaisenaan lounaaksi, mutta ihan omiaan se olisi tosiaan buffetpöydässä muiden herkkujen kaverina.

Värikäs ja raikas parmankinkku-verigreippisalaatti (kuva 7) on minun mieleeni, verigreippi kun kuuluu lempihedelmiini. Rapea ja suolainen parmankinkku sekä kivan kirpsakka verigreippi maistuivat yhdessä erinomaisilta.


Salaatit ilman lihaa, kanaa taikka juustoja

Lopuksi vielä lihattomat salaatit. Päärynä-hunajasalaatti (kuva 1) kätkee sisäänsä paljon herkkuja. Salaatti on maukas, ja siinä oleva hunaja sekä päärynä antavat siihen mukavaa vaihtelua. Yllättävän täyttävän pinaatti-soijarouhesalaatin (kuva 2) kanssa tarjoillaan minttukastiketta, raikasta ja maittavaa.

Värikkään tortelliini-mansikkasalaatin (kuva 3) kokoaa eteensä lautaselle vartissa. Aivan sairaan hyvää ja niin ihanan kesäistä! Aito fattoush-salaatti (kuva 4) pitää sisällään rapeita leivänpaloja, paljon tuoreita kasviksia, sitruunamaista kastiketta sekä sumakki-maustetta. Salaatin teko onnistuu kuitenkin mainiosti myös ilman mystistä sumakki-maustetta. Lähi-idän tunnetuin salaatti on mukava lisä suomalaiseen keittiöön.

Entäs sitten thaimaalainen kurkkusalaatti (kuva 5)? Voi nam! Niin raikasta ja ihanan vihreää.


Kurkkaa myös suolaisten piirakoiden, parhaiden makeiden kakkujen sekä pastojen koostepostaukset!

Parhaat suolaiset piirakat

Parhaat kakut kesän juhliin

Parhaat pastat

2 Replies to “Parhaat salaatit kevyempään uuteen vuoteen”

  1. […] Parhaat salaatit kevyempään uuteen vuoteen […]

  2. […] helpotusta salaattikuumeeseen löytyy Parhaat salaatit kevyempään uuteen vuoteen […]

Vastaa