Joulukalenteri 7: Gluteenittomat browniejoulukuuset & arvonta


Postaus on toteutettu yhteistyössä Helsingin Myllyn kanssa. Kampanjan ideana oli tutustua Myllärin kotimaisiin, gluteenittomiin kauratuotteisiin ja suunnitella tuotteista resepti. Postaus sisältää myös arvonnan, josta tarkemmin postauksen loppupäässä!

gluteeniton-brownie

Joku saattaa vielä muistaa, kun kirjoittelin vuonna 2015 mystisestä mahastani. Mystisen mahani kanssa olen vuosien saatossa oppinut elämään, ja vaikka mitään lääketieteellistä selitystä oudoille vatsaväänteilleni ei ole löytynyt, olen oppinut tunnistamaan tilanteita sekä ruoka-aineita, jotka eivät yksinkertaisesti sovi minulle. Jotkin epämiellyttävät sosiaaliset tilanteet täytyy tosin hoitaa, oli maha siitä mitä mieltä tahansa. Mutta vatsaa ärsyttäviä ruoka-aineita voi sentään välttää hyvin helposti.

Listasin vuonna 2015 ylös kalenterin takasivuille erityisesti töissä vatsaani ärsyttäviä ruoka-aineita. Huomasin nimittäin jossain vaiheessa, että töissä mystinen vatsa oireili eniten – lääkäri osasi selittää miksi. Töissä koneen ääressä istuessa suolisto nököttää paikoillaan, ja silloin ruokamassat eivät pääse liikkumaan suoliston uumenissa kovinkaan tehokkaasti, ja se edesauttaa mystisen mahan oireilua.

Kaivoin kirjaamani listan tätä postausta varten esiin. Mukaan mahtuu hyvin selkeitä vatsaa ärsyttäviä ruoka-aineita, jonka lisäksi monia yhdistää eräs tietty asia. Gluteeni.

 • pasta, nuudelit
 • sipuli ja valkosipuli, raakana sekä kypsennettynä
 • tuc-keksit
 • vaalea vehnäleipä
 • tulinen ruoka
 • kaali (keitossa, kääryleissä sekä salaatissa)

Tämän tajutessani olen tietoisesti vähentänyt hurjasti viljatuotteiden syömistä, erityisesti töissä. Juttelen asiasta kuin asiasta avoimesti lähes joka paikassa, ja myös mystisestä mahastani on juteltu töissä niin lounas- kuin kahvipöydässäkin. Eräs työkaveri osasi kertoa minulle, että kaura on vatsalle kovin ystävällistä, ja hän ei voi oikeastaan syödä muuta leipää kuin täyskauraa, sillä vehnä sekä ruis saa vatsan turpoamaan suureksi palloksi. Otin neuvosta vaarin, ja etsin seuraavalla kauppareissulla leipähyllystä 100 % kauraleipää. Sen jälkeen kotona on puputettu lähes poikkeuksetta täyskauraleipää jälkiuunileivän lisäksi (oma mystinen mahani ei ole moksiskaan ruisleivästä).

gluteeniton-brownie

Gluteenittomien tuotteiden kirjo on lisääntynyt kaupan hyllyillä viime vuosina valtavasti. Hinnat ovat siinä sivussa myös laskeneet, ja nämä syyt ovat varmasti olleet yhteydessä siihen, että Kela lakkautti (isomman tahon käskystä) tämän vuoden alusta ruokavaliokorvauksen, jolla tuettiin keliakiaa sairastavien gluteenittoman ruokavalion korkeampia kustannuksia reilulla 20 eurolla kuukaudessa.

Oman mystisen mahani selitys ei ollut keliakia, mutta selkeä yhteys inhottavan pistäviin vatsakipuihin gluteenilla kuitenkin on. Gluteenitonta ruokavaliota en ole edes kokeillut, sillä mm. tietoinen vehnätuotteiden vähentäminen on jo auttanut omaa tilannettani aivan riittävästi. Tosin, jos totta puhutaan, niin nyt raskausaikana tuntuu siltä, että voisin syödä vaikka yhtä aikaa kaikkia ruoka-aineita joille olen allerginen (niitä on pitkä lista), eikä niillä olisi mitään vaikutusta mihinkään. Vatsa on voinut paremmin kuin vuosiin raskausaikana, ja ihan mielenkiinnosta kokeilin jokunen kuukausi sitten omenan syömistä. Ennen pala raakaa tai kypsennettyä omenaa sai vatsan turpoamaan palloksi, huulet kutisemaan vimmatusti ja kurkkukin tuntui karhealta syömisen päätteeksi. Mutta nytpä ei tule mitään oireita! Syön pari omenaa päivässä ja missään ei tunnu mitään. Todella mystistä, laitetaan vaikka sitten niiden kuuluisien hormonien piikkiin.

gluteeniton-browniegluteeniton-brownie

Helsingin Myllyn kampanjassa päätin lopulta kokeilla Myllärin gluteenittomista tuotteista kotimaisia, gluteenittomia kaurajauhoja (muita vaihtoehtoja olisi ollut kaurarouhe taikka kauralese). Reseptiä pyörittelin hetken mielessäni, kunnes törmäsin Pinterestissä söpöihin joulukuusibrownieihin. Niitä piti ehdottomasti päästä kokeilemaan! Reseptin pohjana toimii äidiltäni saatu brownietaikinaohje, johon vaihdoin vain vehnäjauhojen tilalle Myllärin gluteenittomat kaurajauhot. Voiko gluteenittoman leivonnaisen tekeminen enää helpommin onnistua? Ei minusta, ihan turhaan panikoin sitä miten mystiseltä kuulostavia kaurajauhoja voisi käyttää, sen kun vain vaihtoi reseptin jauhot kauraiseen vaihtoehtoon.

Koristeluidea on kotoisin suoraan Pinterestistä. Kolmionmallisiin brownieihin suditaan päälle vihreää sokerikuorrutetta, latvaan laitetaan pieni keltainen sokeritähti ja joulukuusen koristeina toimivat värikkäät nonparellit. Niin söpöä ja helppoa!

Onko sinun tuttavapiirissäsi gluteenitonta ruokavaliota noudattavia henkilöitä? Lisää inspiraatiota herkullisiin resepteihin löytyy mm. Myllärin FB-sivuilta, joista kannattaa käydä tykkäämässä.

gluteeniton-browniegluteeniton-brownie

Gluteenittomat brownie-joulukuuset

Browniet
(isolle pellille, puolita annos jos käytössäsi on kapeampi uuni)

 • 400 g voita
 • 6 kpl kananmunia
 • 3 dl sokeria
 • 6 dl Myllärin gluteenitonta kaurajauhoa
 • 2 dl Van Houten kaakaojauhetta
 • 4 tl leivinjauhetta
 • 4 tl vaniljasokeria
 • 2 dl vahvaa kahvia (suodatinkahvin sekaan on hyvä heittää espressokahvin muruja)

1. Sulata voi mikrossa.

2. Vaahdota kananmunat ja sokeri.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseokseen sen jälkeen vuorotellen sulanut voi sekä kahvi.

4. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Tarkista, että leivinpaperia on riittävästi ja kaikki pellin reunat on suojattu leivinpaperilla. Tasoita taikina pellille esim. nuolijan avulla.

5. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa noin 15-20 min.

6. Anna valmiin browniepohjan jäähtyä kaikessa rauhassa ennen kuin alat leikata siitä kuusenmuotoisia kolmioita.

Koristeluun

 • vihreää sokerikuorrutetta
 • keltaisia tähdenmallisia sokerikoristeita
 • värikkäitä nonparelleja

1. Kun browniepohja on täysin jäähtynyt, voit alkaa leikata siitä kolmioita. Me käytimme apuna pitkiä puisia grillitikkuja, jotta saimme kolmioista samankokoisia. Tai mitä mä valehtelen, tässä välissä minä hipsin pakoon ja herra Longfield teki laskelmia ja suunnitteli miten kaikista kolmioista saisi saman kokoisia. Alla on yksi havainnekuva siitä miten herra sai hienot kolmiot aikaan.

2. Aloita kuusien koristelu vihreällä sokerikuorrutteella, sen jälkeen kuusen latvaan voi laittaa tähden ja lopuksi viskellä värikkäät nonparellit kuusen ylle.

gluteeniton-browniegluteeniton-brownie

Loppuun vielä se arvonta, josta alussa mainitsin! Arvonnan voittanut lukija saa palkinnoksi Myllärin gluteenittomat -tuotepaketin, jossa on yksi kappale jokaista Myllärin gluteenitonta tuotetta (Kauramysli, Kaurarouhe, Kauralese, Iso Kaurahiutale, Kaurajauho sekä Tropical Mysli). Osallistuaksesi arvontaan, tulisi sinun kertoa tämän postauksen kommenttiboksissa oletko huomannut, että vatsasi alkaisi oikuttelemaan esim. vehnä- tai ruisleivästä, vai onko vatsasi tehty teräksestä, eikä sitä pienet (taikka suuret) vehnäsämpylämäärät paljon hetkauta.

Kommentointiaikaa on 13.12. asti. Otan voittajaan yhteyttä keskiviikkona 14.12., ilmoitathan ystävällisesti myös sähköpostiosoitteesi kommentin yhteydessä, jotta voin ottaa voittajaan yhteyttä. Kilpailun tarkemmat säännöt löytyvät täältä.

Kurkkaa vielä lopuksi blogin aiempien joulukalenterien 7. luukut!

Vuoden 2011 7. luukku: Furoshiki

Vuoden 2015 7. luukku: Ystävien koristelema piparkakkutalo

gluteeniton-brownie

Yhteistyössä Helsingin Mylly

56 Replies to “Joulukalenteri 7: Gluteenittomat browniejoulukuuset & arvonta”

 1. Itse sain 30 vuotta syödä normaalisti niin vehnää kuin ruistakin, mutta tämän vuoden alussa elimistö teki selkeän stopin niiden suhteen. Loppuvuodesta ihmettelin jatkuvaa vatsan turvotusta ja vuoden vaihteen jälkeen aina kun söin jotakin vehnää tai ruista sisältävää, seurasi aivan törkeät viiltävät kivut vatsaan ja seuraavina päivinä suolistoon. Ai että sitä lystiä. Syytin työstressiä moisista vaivoista, kunnes töissä tuli puhetta ruokavalioasioista ja silloin ensimmäistä kertaa kollegani mainitsi sen; keliakian. Päätin kokeilla gluteenitonta ruokavaliota ja muutos oli merkittävä jo ensimmäisten viikkojen aikana. Turvotus loppui, samoin kuin vatsakivut. Itse tein sen virheen, että menin lääkäriin vasta kun olin jo 5 viikkoa noudattanut gluteenitonta ruokavaliota, verestä otettava keliakiatesti kun kuulemma helposti vääristää sen myötä. Ja kuinka ollakaan, ei keliakiaa. Vatsa kuitenkin on selvästi sitä mieltä, että ei gluteenia, joten sitä ilman on sitten elettävä. Muutamia kertoja olen varovaisesti ja vähemmän varovaisesti kokeillut vehnän vaikutusta ja tuomio on selvä; ei sovi minun vatsalle. Onneksi kaupat on pullollaan gluteenittomia vaihtoehtoja, joten elämä ei päättynyt siihen, että gluteenittomuus alkoi. Ja sekin on totta, minullakin kesäiset allergiaoireet ovat maltistuneet merkittävästi sen myötä, kun gluteenin jätin pois ruokavaliostani. Vaikka eipä sillä, tunnustan kyllä kaipaavani ihania vehnäleipiä ja -leivonnaisia, mutta mieluummin voin hyvin kuin kärsin kivuista. Gluteenittoman leivonnan pariin en ole vielä löytänyt, joten jos onnetar tässä kisassa suosisi, saattaisi palkintopaketti siihenkin innostaa. Joten sormet ja varpaat ristiin, että onnetar suosisi. 😉

  1. Viiltävät kivut ovat täälläkin tuttuja, hyvä sana kuvaamaan kipua. Mulla stressi vaikuttaa vatsaan heti, muuten en stressiä oikein tunne, mutta vatsa kyllä kertoo milloin stressi on päällä.

   Upeaa, että löysit itse apua vaivoihisi! Minä olen ravannut ties missä lääkäreissä, ja mitään oikeaa syytä ei meinaa millään löytyä. Mutta vaivan kanssa on opittu elämään ja apukeinoja on onneksi löytynyt!

 2. Juurikin vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat minulle vatsanväänteitä ja ”suolisto-ongelmia”. Kauraa pystyn syömään ja se jotenkin tuntuu olevan lempeä vatsaa kohtaan. gluteeniton leivonta ja ruoanlaitto on siis tuttua jo 10v ajan, enkä tosiaan koe mitään himoja vehnäleivoksiin tai gluteenituotteisiin, ja nykyään kun näitä vaihtoehtoja löytyy jo ihan lähimarkestista

  1. On kyllä mahtavaa, että vaihtoehtoja löytyy jo ihan Alepoistakin! Kaura on masulle ystävällistä ja onneksi myös varsin herkullista. 😛

 3. Minulla vatsa ei pahemmin reagoi viljatuotteisiin, ruis on ainoa poikkeus. En kyllä edes tykkää ruisleivästä, joten voi johtua siitä, että vatsa ei ole siihen tottunut!

  1. Sinä onnellinen! 🙂

 4. Vatsani ja ihoni reagoi gluteeniin vaikka keliakiaa ei ole, vilja-allergia tosin. Eli nämä kyseiset jauhot eivät varmaan minulle käy. Pitää olla luontaisesti gluteeniton jotta voin käyttää. Niitä harvemmin käytetään (jos lisää että soija, pähkinä ja mantelijauhot on muiden allergioiden takia kiellettyjä). Olisi ihana leipoa mutta nuo rajoittavat tekijät hieman hankaloittaa :/

  1. No kyllä varmasti rajoittavat, hurjan ikävä tilanne. Mutta onneksi maailma on pullollaan myös ihania suolaisia herkkuja joita voit varmasti syödä. 😛

 5. Suklaahiiri says: Vastaa

  Hauskan kuuloinen ohje! Täytyy laittaa talteen, kiitos!
  Itselläni mystisten vatsaoireiden takaa paljastui muutama vuosi sitten vehnäallergia. Ruis ja ohra (ja kaura) eivät ongelmia aiheuta ja ruis kuuluukin edelleen ruokavaliooni, mutta mitään vehnätärkkelystä sisältävää en voi ilman vatsanväänteitä syödä. Niinpä myös monet gluteenittomat tuotteet eivät sovi, koska niissä usein on gluteenitonta vehnätärkkelystä. Vehnää en kaipaa leivonnassakaan enää ollenkaan, yhtä hyvää ja parempaankin saa muilla jauhoilla.

  1. Ole hyvä ja herkullista joulun odotusta!

   Kaura ja ruis ovat mun lempparit. Jälkiuunileipää ja 100 % kauraleipää ilman en saattaisi ehkä edes elää. Nam nam!

 6. Kyllä olen huomannut, että vehnä turvottaa ja joskus myös polttaa vatsassa. Ruista vatsani kestää kun syön sitä harvoin ja vähän kerrallaan. Keliakiaa minulla ei kokeissa todettu, mutta vältän nykyään vehnää. Kauraa vatsani sietää hyvin, sillä syön kaurapuuroa aamuisin.

  1. Kaura on niin hyvää! Puurona taikka leipänä, nam nam.

 7. Minulla on suolistosairaus, jota olen lääkityksen lisäksi hoitanut noin kuuden vuoden ajan viljattomalla ruokavaliolla. Se on sujunut varsin menestyksekkäästi, mutta olen alkanut miettiä juuri kauran kokeilemista, josko sitä voisin syödä ilman vatsanväänteitä tai suolen tulehtumista.

  1. Ihanaa, että olet saanut apua vatsavaivoihin! Ne ovat niin pirullisia ja joskus todella hankala selvittää.. Voihan sitä kauraa varovaisesti alkaa kokeilla, tai käydä vaikka ensin juttelemassa lääkärin kanssa ja kysellä häneltä voisiko kaura olla sopivaa. Tosin eihän sitä varmasti voi tietää ennen kuin kokeilee ja odottaa mitä vatsa siihen vastaa.

 8. Minun vatsani on tehty suoraan sanottuna teräksestä. En ole ikinä edes reissatessa sairastunut mahatautiin ja reissaan aika paljon 🙂 Leipää syön joka aamu 🙂

  1. Sinä onnekas! 🙂

 9. Oikeastaan ainoastaan uunituoreista sämpylöistä tai rieskasta tuntuu että vatsa alkaa turvota.

  1. Mikäköhän niissä uunituoreissa sämpylöissä on? Outoa, mutta niinhän nämä vatsavaivat tuppaavat olemaan. Hankalia selvittää, sillä syitä voi olla sata erilaista.

 10. Nykyiseltään olen kyllä huomannut vatsan reagoivan helposti puhtaisiin vehnätuotteisiin ja oonkin pyrkinyt siirtymään pikkuhiljaa gluteenittoman ruokavalion puoleen. 🙂

  1. Toivottavasti vaivat helpottavat gluteennittomilla tuotteilla! Onneksi niitä saa aina vain paremmin ihan lähimarketeista.

 11. Ei mitään ongelmia mutta jos noita gluteettomia tuotteita söisin niin epäilen pahaa ripulia.Eli jos voitan voit arpoa udestaan.

  1. Selvä! 🙂 No sinun kannatti sitten ehdottomasti jättää kommentti. Ettet vaan olisi isäni..? Hahah!

 12. Vatsani on tosi herkkä, joten juuri ruisleivän kanssa täytyy olla tarkkana. Myllärin gluteenittomat tuotteet ovat todella hyviä ja osallistunkin mielelläni kivaan ja hyödylliseen arvontaan!

  1. Mahtavaa kuulla, että tuotteet kiinnostavat! Olet ehdottomasti mukana arvonnassa! 🙂

 13. MarjaKoo says: Vastaa

  Leipä on tosi tärkeä juttu, siksi ehkä keksin vatsan murinoiden syyksi aina jonkin muun kuin leivän. Vehnä kyllä aiheuttaa vähän ongelmaa, erityisesti tuoreena sämpylänä. Toivoisin joskus, että voisin vähentää leivän syöntiä tai vaihtoehtoisesti tilalle jokin korvaava tuote.

  1. Olet jo toinen joka sanoo, että tuore sämpylä aiheuttaa oireita. Se kuulostaa tosi erikoiselta! Mutta onhan se leipä törkeän hyvää, tuoreena erityisesti. 😛

 14. En ole ainakaan koskaan huomannut tai osannut yhdistää mahavaivoja viljatuotteisiin. 🙂

  1. Olisi kyllä upeaa, jos viljatuotteet (taikka muutkaan tuotteet) eivät aiheuttaisi kivuliaita kouristuksia vatsassa. Ne ovat niin pirullisia..

 15. Marjuska says: Vastaa

  Minulla on keliakia, joten pitää olla tarkkaavainen sen suhteen mitä suuhuni laitan. Kaipaan todella niitä aikoja, kun sai nauttia kunnon ruisleipää!

  1. Voi.. Elämä ilman jälkiuunileipää olisi kyllä vaikeaa. Mutta toisaalta, elämä ilman vatsavaivoja olisi vielä parempaa!

 16. Annika.J says: Vastaa

  Vatsani on tehty teräksestä ja kestää kaikkia viljoja 🙂

  1. Mahtava kuulla!

 17. Ruisleipä saa vatsani hetkessä turpoamaan. Olen kuitenkin onnekas, etten sairasta keliakiaa.

  1. Monelle taitaa juuri ruis olla turpoamisen syy. Varmaan osasyynä on suuri kuitumäärä, sen luulisi ainakin hiukan vaikuttavan asiaan.

 18. minun vatsani on kyllä onneksi ihan terästä

  1. Oi! Onnea sinulle. 🙂

 19. En oikeastaan mutta saattaa johtua vaan siitä etten syö juuri ollenkaan vaaleita viljoja.

  1. Varmasti fiksu veto! Meillä syödään möys vähän vaaleita viljoja, pastaa tosin on pakko saada, mutta vaaleita vehnäleipiä kuluu tosi vähän.

 20. Olen joskus ollut gluteenittomalla ruokavaliolla koska maha oireili.

  1. Toivottavasti ruokavalion vaihdoksesta oli sinulle hyötyä!

 21. sari laulaja says: Vastaa

  itellä vatsa todellakin terästä, sitä ei hetkauta mikään, mutta kun olen vähentänyt huomattavasti kotimaisten viljojen syöntiä niin ihoni on alkanut voida paremmin… ihokeliakiaa vai sattumaa ?! tiedä sitte, paljon käytän puhdasta kauraa yms. ja leivon ite…

  1. Kyllä voi ihan hyvin viljoilla olla vaikutusta myös ihan terveyteen! Hyvinvoiva iho on mahtava asia, jatka siis samalla linjalla. 🙂

 22. Aika teräsvatsa onneksi!

  1. Onnea tosiaan!

 23. Mielenkiintoinen arvonta! Lähipiirissä moni noudattaa vehnätöntä/glut ruokavaliota, joten näillä tulisi leivottua vierasvaroja 🙂 Itse onneksi voin syödä kaikkea kohtuudella.

  1. Vierasvaroiksi onkin kiva tehdä juttuja, joilla kaikki voivat herkutella! Onnea arvontaan!

 24. Terästä. ? Toivon, että pysyisi samanlaisena jatkossakin.

  1. Toivotaan tosiaan niin! 🙂

 25. Melkoisen teräksestä on, näitä tarjoilisin isälleni 🙂

  1. Mun isä kommentoi tuonne ylemmäs, että jos söisi tämmöisiä tuotteita niin saisi varmaan ripulin. 🙂 Sanoi myös, että jos voittaa arvonnan, niin voin arpoa uudestaan. Hahah, isät on parhaita!

 26. Niin paljoa en ole vielä onnistunut syömään, että olisi oireillut.
  Mukana.

  1. Mukana olet, onnea arvontaan!

 27. Oi, kuinka ihania kuusia. Tämä resepti tulee ehdottomasti kokeiluun joululomalla. Naapuruston lapsista kun löytyy sekä gluteenittomia että maidottomia lapsia. Nyt löytyi herkku, jota skidit saa leipoa omiin illanistujaisiinsa 🙂

  Mä pitkään luulin vatsani reagoivan ikävästi jauhoihin. Nyt olen rukkaillut ruokavaliotani muuten (enemmän proteiinia, enemmän kuitua) ja hups, jauhot eivät olleetkaan ne ongelmakohta. Nyt voin syödä leipää kuinka paljon vaan, vatsan ongelmoimatta yhtään :).

  1. Mahtavaa kuulla, että vatsavaivat on selätetty! 🙂 Onnea arvontaan, lapset kyllä pitävät varmasti brownieista ja niitähän voi koristella vaikka millä eri tavoilla.

 28. Ei onneksi itselleni tule viljasta pahemmin oireita, korkeintaan turvotusta. Miehelläni on taas todella herkkä vatsa,

  1. No jos arpaonni osuu kohdella, niin leivot miehellesi paljon herkkuja. 🙂

Vastaa