Joulukalenteri 2: Bokeh-kuvaus


Boke on japania ja tarkoittaa sumeutta. Ja siihen sanaan kiteytyykin koko bokeh-kuvaus. Bokeh-kuvia on yleisesti ottaen kahdenlaisia – joko koko kuva-ala on sumea (lue: epätarkka) tai tausta on sumea ja kuvan pääkohteesta tehdään terävä lyhyen syvyysterävyyden avulla (lue: pääkohde on ”aivan” linssin edessä ja tausta mahdollisimman kaukana pääkohteesta).

Onnistuneiden bokeh-kuvien salaisuus on hyvä ja valovoimainen objektiivi. Itse omistan 35mm F1.8, ja tällä optiikalla bokeh-kuvien ottaminen onnistuu tosi hyvin. Jos sulta löytyy kameralaukusta vaikka 50mm F1.8 (tai F1.6-F1.2), niin linssi runkoon kiinni ja hommiin! Bokeh-kuvaus on ihan älyttömän ihanaa ja hauskaa puuhaa.

Bokeh-efektin luomista varten kannattaa käyttää mahdollisimman pientä ISO-arvoa, ISO 100 tai ISO 200 on paras, ISO 400 on maksimi. Mikäli käyttää tätä suurempaa ISO-arvoa alkaa taustan kuvakohina pilata bokeh-efektiä. Eli kaiken A ja O on objektiivin valovoima sekä pieni ISO herkkyys – niin ja luovuus! Kuvat voi hyvin ottaa käsivaralta, suljinaika tulee vain asettaa maksimissaan 1/8 s., jotta kuva ei tärähdä. Bokeh-kuvaan ei haluta tärähtäneisyyttä vaan sumeutta. Ne on kaksi eri asiaa.

Mutta kurkataanko mun eräällä valokuvauskurssilla ottamia bokeh-kuvia? Tähän alkuun ihan harjoittelukappaleita jouluvaloista, lopussa lisätään hieman vaikeusastetta.

bokeh

bokeh

bokeh

bokeh

bokeh

Jouluvalojen sumeus saadaan aikaan ihan vain tarkennuksen avulla. Kamerasta kannattaa laittaa päälle manuaalitarkennus ja sitten vain kokeilla kuinka sumea lopputulos miellyttää omaa silmää missäkin tilanteessa. Tätä on hieman hankala yrittää selittää kirjoittamalla.. Itse olin aivan sekaisin eilisen opetustuokion jälkeen, mutta kun pääsin kameran kanssa hommiin,  alkoi homma valjeta. Kolmen tunnin aikana kuultiinkin usean eri kuvaajan suusta ”aaaa, jooo jooo, nyt mä tajuun” -lausahduksia.

Lopputunnista aloin askarrella. Olin nähnyt etukäteen hauskoja bokeh-kuvia, joissa valotäplät ovat muuttuneet mystisesti esim. sydämen tai tähden muotoisiksi. Opettajan avustuksella sain käsiini mustaa pahvia ja sakset. Pahvista piti leikata objektiivin eteen pala, ja sitten siihen palaan piti askarrella jokin kuvio. Mä tein tietenkin sydämen, hyvin pienen sydämen, jonka leikkaaminen isoilla Fiskarsin saksilla vaati kyllä hieman hermoja. Kun pahviin oli saatu haluttu kuvio, piti se vielä saada kiinnitettyä keskelle objektiivia. Lopulta olin teipannut pahvipalan objektiiviin kiinni ja sitten vain hommiin. Jos selitykseni oli hieman hankalasti ymmärrettävä, niin kurkatkaa ihmeessä DIY Cozy Home -sivuston linkki, jossa homma selkenee havainnollistavien kuvien avulla varmasti paremmin.

Lopputulokset olivat aika hauskoja, vai mitä mieltä olette?

bokeh

bokeh

bokeh

bokeh

bokeh

bokeh

bokeh

Harjoitukset on saatu täällä nyt käyntiin, ja ideoita siihen, missä kaikessa bokeh-kuvausta voisi käyttää, on jo pää täynnä. Luulenpa, että saatte jossain välissä vielä toisenkin kuvakollaasin bokeh-kuvistani!

Jos jollakulla on joulukortit vielä tekemättä, niin bokeh-efektin avulla saa aikaan upeita joulukorttikuvia. Meidän joulukorteissa komeili jokunen vuosi sitten bokeh-tekniikalla otettu kuva. Kuva on minusta hyvin jouluinen, vaikka oikeasti kuvassa on vain kivennäisvesipullon pisaroita.

Kurkkaa vielä perään blogin aiempien joulukalenterien 2. luukut!

Vuoden 2011 2. luukku: Rakas joulupukki

Vuoden 2012 2. luukku: Käpyletkakoriste

Vuoden 2015 2. luukku: Gluteeniton ranskalainen suklaatorttu

14 Replies to “Joulukalenteri 2: Bokeh-kuvaus”

 1. Kauniita kuvia. Valokuvaaminen on hieno harrastus. Itse valitettavasti vielä kuvaan vaan kännykällä mutta jossain vaiheessa hankin kyllä kunnon kameran.

  1. Kiitos! 🙂 Valokuvaus on kyllä ihana harrastus, ja blogin avulla kuvia saa vielä julkaistua tosi kivasti. Eikä enää tarvitse ihan niin paljon ärsyttää facebook-kavereita tuhottoman isoilla kuva-albumeilla. 😉

   Nyt vaan pukilta toivomaan järkkäriä. Valokuvaus on loputon suo, josta löytyy aina uusia ideoita ja tekniikoita.

 2. Todella hienoja kuvia. Saanko kysyä millä kurssilla olikaan jossa näitäkin harjoiteltiin?

  1. Kiitos myös sinulle Maria! Olen käynyt paljon erilaisilla ja eri järjestäjien kursseilla, tämä kurssi oli työväenopiston Digikuvauksen syventävä kurssi. Kurssi kesti koko syksyn ja homma päätettiin tähän bokeh-kuvaukseen. Oli kyllä antoisa kurssi, jällleen kerran.

 3. VAU! aivan ihania kuvia 🙂

  1. Iso kiitos! Palautetta on ihana saada, varsinkin näin hyvää. 🙂

 4. Nää on ihan mahtavia, ja toi idea pahvivirityksestä menee vielä tänään kokeiluun! Vaikka mun pitäis kyllä tehdä ihan jotain muuta, eli lukea tenttiin, mutta ei auta – pakko päästä testaamaan! 😀

  1. Loistava asenne Maaria! Ei parin bokeh-kuvan ottamisessa mene kuin heti.. Hihi. 🙂 Nimimerkki: Eilen töiden jälkeen sisällä toppatakki päällä (ei malttanut ottaa sitä edes pois) kuvia parisen tuntia nappaillut leidi.

 5. ihania kuvia… Kunhan mulla on vain vähän aikaa, niin testailen kyllä tätä tekniikkaa. …muutenkin mun pitäis opetella leikkimään mun järkkärin kanssa enemmän….

  1. Leikkiminen on just hyvä sana. 🙂 Leikin kautta treenaaminen on paljon kivempaa. Mä kyllä suosittelen kursseja, niissä oppii tosi paljon ja voi kysyä ihan mitä vaan!

 6. Hauskoja kuvia.

  Olen bokeh-kuvia ottanut välillä, ja miettinyt sydänfilttein tekoa. Nyt joululahjoja pakatessa tajusin, että kuvioleikkurillahan voi näppärästi leikata filtteriin kuvion. Tein sydän – ja lumihiutalefiltterit, aika kivoja. Lammaskuvioleikkurikin löytyy laatikosta, millaisiakohan kuvia sillä tulisi?

  Hankin muuten pari viikkoa sitten ebaysta kahdella dollarilla sellaisen heijastavan auton ikkunasuojuksen kuvaamiseen heijastajaksi, oikeat kuvausheijastimet maksavat paljon enemmän. Tänään näin Lidlissä samanlaisia kahdella eurolla.

  1. Kuvioleikkuri on tähän hommaan tosi hyvä lisä!!

   Sä kyllä keksit – se hopeinen ikkunasuoja on muuten älyttömän kätevät tohon hommaan. Pitäisipä itsekin käydä hakemassa!

 7. Ihan huippuja! Ja sulla on kyllä tosi selkeät ohjeetkin 🙂

  1. Voi kiitos Hannele! Mun pitää jossain välissä kokeilla myös vaaleita bokeh-kuvia, joita sä olit ottanut. 🙂

Vastaa