Fattoush-salaatti

Frankfurtissa ollessani söimme lauantai-iltana ystäväni luona hänen kokkaamansa libanonilaisen illallisen. Tupsahdimme vain sovittuna ajankohtana työkaverini kanssa ystävämme luokse, ja siellä oli kaikki valmiina. Kyllä kelpasi! Onneksi tajusimme ostaa menomatkalla kaupasta pienet tuliaiset mukaamme.

fattoush4

Tällä hetkellä Frankfurtissa asuva ystäväni on aina ollut hyvin kiinnostunut Lähi-idästä. Erityisesti sieltä tuleva ruoka on lähellä hänen sydäntään. Tuona lauantaisena iltana saimme maistella minulle kahta aivan uutta tuttavuutta – fattoush-salaattia sekä fattet hummusta. Ihastuin molempiin oudolta kuulostaviin ruokiin ikihyväkseni ja päätin, että näitä tehdään herra Longfieldille kotona heti kun siihen tulee mahdollisuus.

fattoush1

Sopivaa vapaailtaa piti odotella tovi herran jatkuvien työmatkojen sekä meidän yhteisten viikonlopputekemisten takia, mutta lopulta pääsimme kokkaushommiin viime sunnuntaina puutarhatöiden ja kauppareissun jälkeen.

Käsitellään ensimmäiseksi ehkä koko Lähi-idän tunnetuin salaatti, fattoush.

Fattoush pitää sisällään rapeita leivänpaloja, paljon tuoreita kasviksia, sitruunamaista kastiketta sekä sumakki-maustetta. Minä hölmö en ymmärtänyt ostaa Frankfurtista kyseistä mausteseosta kotiin, ja koska sitä ei yllättäen K-supermarketista löytynyt, meidän fattoush tarjoiltiin ilman tätä hapokkaan marjaista maustetta. Google kertoi, että sumakkia on saatavilla jostain spesiaaleista putiikeista myös Suomesta, mutta niitä emme viime sunnuntaina lähteneet koluamaan lävitse.

Oikea fattoush pitää sisällään myös libanonilaista leipää, jota saattaa erään toisen ystäväni kertoman mukaan löytää ihan Citymarketistakin, mutta taaskaan meidän K-supermarket ei ollut puolellamme. Niinpä korvasin ohuen, hieman rusehtavan libanonilaisen leivän kokojyvätortilloilla.

fattoush3

Rapen ja ohuen leivän lisäksi fattoushin yksi tärkeimmistä raaka-aineista ovat tuoreet yrtit. Sekaan voi heitellä omia suosikkiyrttejään, mutta tuore persilja sekä minttu ovat kaikista yleisimmät käytössä olevat.

Fattoushia voidaan eittämättä pitää Lähi-idän omana panzanellana. Onko tämä ruokaisa sitruunainen salaatti teille entuudestaan tuttu?

Fattoush-salaatti

4-6 annosta, resepti on saatu ystäväni hyvin komealta libanonilaiselta ystävältä (hyvin tärkeä kertoa tämä asia erikseen)

 • 2 kpl kokojyvätortillaa (tai aitoa libanonilaista leipää)
 • oliiviöljyä
 • 1 pkt miniluumutomaatteja
 • ½ kurkku
 • 1 nippu kevätsipulia (ei yläpään varsia)
 • tuoretta minttua
 • tuoretta persiljaa
 • 1 pkt retiisejä
 • 1 kpl vihreä paprika
 • salaattia
 • ½ yksikyntinen valkosipuli
 • 1 kpl sitruunan mehu
 • suolaa

1. Leikkaa tai revi tortilla/leipä pieniksi paloiksi. Sekoita leivänpalojen sekaan hieman öljyä. Paahda leivänpaloja 200-asteisessa uunissa noin 5-10 minuuttia. Leivänpalojen tulee ruskettua kultaiseksi ja tulla rapeiksi.

2. Pilko kaikki kasvikset sopivan rennoiksi paloiksi ja sekoita hyvin keskenään.

3. Lisää sekaan murskattu valkosipuli, sitruunamehu sekä suola. Sekoita vielä hyvin sekaisin.

4. Lisää joukkoon viimeiseksi jäähtyneet, rapeat leivänpalat. Ja sitten vielä kerran sekoitetaan hyvin.

5. Tarjoile fattoush salaatin tapaan esim. herkullisen fattet hummuksen kanssa (resepti tulee blogiin hieman myöhemmin).

fattoush2

Vastaa