Vinkit grillikesään

Alkukesä on ollut hieman viileä ja tuulinen, mutta eiköhän se kuuma kesä saada ihan pian myös tänne Suomeen. Ja jos ei saada, niin laitetaan ainakin grilli kuumaksi! Tässä teille kootusti vinkkejä kuumaan grillikesään.

Lisukkeet ja kastikkeet

Grilliruokien lisukkeita voi olla välillä hieman hankalaa keksiä. Perus grillimakkara on toki hyvää, mutta ateriasta saa monipuolisemman, kun makkaran kylkeen tekee salaatin tai jonkin lämpimän lisukkeen. Nappaa tästä muutamat lisuke- ja kastikereseptit kesän grillailuja varten talteen.

Hunajaiset uunivihannekset voit törkätä uuniin ja tehdä lihat samalla valmiiksi grillissä. Kätevää ja herkullista. Tuoreet kotimaiset vihannekset ja juurekset kruunaavat koko jutun.

uunijuurekset

Lämmin tomaatti-vuohenjuustopaistos on yksi omista suosikeistani. Tämänkin voi valmistaa uunissa, samalla kun lihat kärtsääntyvät grillissä. Juuston ansiosta lisuke on myös täyttävä, ja voihan sitä toki syödä myös sellaisenaan.

vuohenjuusto-tomaattisalaatti

Munakoiso-vuohenjuustosalaatti toimii myös sellaisenaan kasvisruokana, mutta toki se sopii myös grillilihojen lisukkeeksi.

munakoiso-vuohenjuustosalaatti

Ratatouillea meillä on syöty hurjan hyvän, itse savustetun lohen kanssa. Ratatouille on värikästä, terveellistä ja herkullista. Lohen savustusresepti löytyy myöhemmin tästä postauksesta. Toki värikästä ratatouillea voi popsia minkä tahansa muunkin grillilihan kanssa.

ratatouille

Me vietämme juhannuksen tänä vuonna Toscanan kuuman auringon alla. Toivottavasti säät sallivat myös Suomessa keskikesän juhlan aikaan. Panzanella on kotoisin Toscanasta, ja tämä leipäsalaatti sopii mainiosti myös suomalaisen grilliruoan lisukkeeksi. Hyvää on!

panzanella

Lisukkeisiin voi myös lukea erilaiset kastikkeet. Olen blogissa tässä vuosien saatossa julkaissut (vain) kaksi oikein pätevää kastikkeen reseptiä, jotka toimivat hyvin grilliruokien kanssa. Sitruunamajoneesi maistuu erityisesti lihan kanssa, se on tuhtia, mutta hyvää. Parmesaanikastiketta tein savulohelle, ja se oli myös oikein herkullista. Kaipa parmesaanikastike sopii myös lihan kanssa, kokeilemaan vain rohkeasti.

parmesaanikastike

Kasvis

Me olemme herra Longfieldin kanssa lihansyöjiä, mutta on blogissa siitä huolimatta julkaistu jokunen oikein kelvollinen kasvisreseptikin. Kurkataan niitä seuraavaksi.

Herkkusienet täytetään usein erimakuisilla tuorejuustoilla, jonka jälkeen ne kääritään pekoniin. Oikein mainio resepti sekin, mutta marinoidut herkkusienet tuovat grilliruokapöytään sienien osalta mukavaa vaihtelua.

grilliherkkusienet

Parsaa on nopea ja helppo grillata. Blogista löytyy reseptit grillatuille soija-seesamiparsoille sekä sitruuna-parmesaaniparsoille. Parsat toimivat sellaisenaan, mutta myös lihan tai kalan lisukkeena. Parsat ovat ohuita, joten niitä varten kannattaa hommata vaikkapa Eskimon foliogrillausalustoja. Me grillaamme nykyisin lähes kaiken kätevien grillausalusten päällä, sillä grillin peseminen on kovin ärsyttävää puuhaa.

grillattu parsa

grillatut parsat

Liha ja kala

Seuraavaksi käydään lihaisten juttujen kimppuun. Rasva tirisee ja nälkä lähtee!

Grilli ja possunpihvit kuuluvat yhteen. Kokeile tänä kesänä paistettua sinanpinsiemenpossua, jos kaupan valmiit marinadit alkavat tökkiä.

sinapinsiemen possua

Chimichurri oli pari kesää sitten kova sana. Me söimme chimichurri-marinoitua naudan sisäfilettä panzanellan kanssa kolme kesää sitten edellisen asuntomme pienellä terassilla. Tänä kesänä voisin ottaa tämän reseptin uudelleen kokeiluun, viime kerrasta kun on kulunut jo aika pitkä aika.

Chimichurri

Vaihtelua ainaisten pihvien ja makkaroiden keskelle saa herkullisilla surf and turf -vartailla, joihin tulee possua, nautaa ja katkarapuja. Nam!

surf&turf

Salaattiakin voi grillata! Grillatulla kanasalaatilla hurmaat ja ällistytät varmasti myös vieraat, kannattaa kokeilla.

Salaattia grillissä

Ja sitten grillipitsojen pariin (kurkkaa myös postaus kesältä 2011). Grillipitsat ovat yksinkertaisesti sanottuna sairaan hyviä, ja niitä onkin viime kesinä kokkailtu meillä suhteellisen ahkerasti. Täytteitä kannattaakin valita laidasta laitaan, jotta jokainen voi helposti rakentaa juuri sellaisen pitsan kuin itse haluaa. Testaa ihmeessä pitsojen grillausta tänä kesänä, jos et ole ennen tätä kokeillut!

grillipitsa

Makkara kuuluu meidän kesään. Sitä ruskistetaan niin grillissä kuin nuotiossakin, ja sen kanssa pitää saada sinappia. Pestomarinoituja makkara-halloumivartaita kokeilin ensi kertaa tänä kesänä. Oikein simppeli ja onnistunut kokeilu. Makkaramix oli taasen viime kesän loistoideani. Jos porukkaa (lihansyöjiä) on tulossa paljon syömään, kannattaa ostaa läjä erilaisia makkaroita, grillata ne, ja antaa jokaisen syödä niitä makkaroita joista he pitävät. Lisukkeeksi käy vihersalaatti, ja jos on oikein reipas, voi sinapitkin tehdä itse.

makkara-halloumivartaat (2)makkaramix

Postauksen loppuun on vielä pakko lisätä kaksi savustetun kalan reseptiä. Meillä on käytössä Muurikan sähkösavustin, ja olemme tykästyneet laitteeseen paljon. Kalan savustaa yllättävän nopeasti, ja vaikka kyseessä on (vain) sähkösavustin, maistuu kalassa savu meidän mielestä enemmän kuin riittävästi. Kesäkauden ensimmäinen itse savustettu kala maistuu tietenkin aina parhaimmalta. Meillä on savustettu viime vuosina kuhaa sekä pestolohta. Voimme vain suositella molempia reseptejä.

Kuumaa grillikesää kaikille!

savukuhasavustettu pestolohi

2 Replies to “Vinkit grillikesään”

  1. Tulipa kova grilliruokanälkä :D. Olemme miettineet juuri jonkinmoista savustinpönikkää, hyvä kuulla että Muurikan sähkömalli toimii ja ajaa asiansa. Hyvää Juhannusta!

    1. Me ollaan oltu savustuspönttöön kyllä tyytyväisiä. Helppoa ja nopeaa, se sopii. 🙂 Oiken ihanaa juhannusta myös sinne!

Vastaa