Kahden aineksen letut

Tai no okei, kahden aineksen ja kahden mausteen letut.

letut mooseksen vilja (3)

Taannoisilla pääsiäismessuilla Teurastamolla pääsimme maistamaan lettuja, jotka oli valmistettu Mooseksen Viljan erikoislettujauhoista. Jauhoseos pitää sisällään puolet spelttiä ja puolet maatiasohraa, ja se on täysin kotimainen luomutuote. Hieman erikoisesta lettujauhoseoksesta tehdyt pikkuletut olivat niin hyviä, että ostimme paketin jauhoja kotiin. Jos messut jäivät teiltä välistä, ja jauhoseos alkoi kiinnostaa, saa Mooseksen Viljan tuotteita ostettua esim. Ruohonjuuresta.

Mutta takaisin lettuihin. Jauhopaketin takapuolella on ohje hirmuisen simppeleihin lettuihin (samoihin, joita söimme messuilla). Lettutaikinaan tarvitaan ainoastaan maitoa, jauhoja sekä suolaa ja sokeria. Minä maustoin letut vaniljasokerilla, mutta toki lettutaikinassa voi käyttää ihan tavallistakin sokrua. Lettutaikinan tulee antaa vetäytyä 10-15 minuuttia, mutta ei haittaa, vaikka taikinan antaisi olla itsekseen läpi yönkin. Kätevää!

letut mooseksen vilja (1)

Me hemmottelimme itseämme eräänä maanantaina aamupalaletuilla. Herra Longfield on odottanut kuin kuuta nousevaa Game of Thronesin viidettä kautta, ja nykyisin meidän viikko alkaa aikaisin aamulla aina uusimman jakson katsomisella aamupalan syömisen yhteydessä. Viikko on mukavaa aloittaa kaikessa rauhassa yhdessä, vaikka toki mulla ei nyt opintovapaalla ole kiire mihinkään yhtenäkään arkiaamuna. Mutta kuitenkin.

Letut paistettiin uudella de Buyer -hiiliteräspannulla, jonka saimme Paista-keittiötarvikekaupan kautta itsellemme. Hiiliteräspannusta pitäisi saada elinikäinen kumppani, kunhan sille vain tekee ennen varsinaista käyttöönottoa kunnollisen rasvapolton, jolla saadaan aikaan tarttumaton pinta paistinpannun pohjaan. Rasvapoltto oli aika erikoinen ja outo toimenpide – olihan se aika hassua, että täysin uusi pannu pitää saada ennen ensimmäistä käyttökertaa ihan mustaksi ja likaiseksi. Hah!

Herra Longfieldin tekemä rasvapoltto taisi onnistua hyvin, sillä letut paistuivat uudella (likaisella) pannulla kauniin rusehtaviksi, jäämättä paistinpannun pohjaan kiinni.

letut mooseksen vilja (2)letut mooseksen vilja (5)

Lettujen päälle lorautin ennen tarjoilua vaahterasiirappia, jonka lisäksi lettujen kaverina nautittiin kotimaisia mansikoita. Kohta mansikoita saa taas tuoreeltaan, ei malttaisi odottaa kesää enää yhtään!

Aamupalaletut kahdelle

 • 2½ dl maitoa (meillä oli rasvatonta)
 • 1½ dl erikoislettujauhoja (Mooseksen Vilja)
 • ripaus suolaa
 • 1 tl (vanilja)sokeria

1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin. Anna taikinan vetäytyä 10-15 minuuttia. Ei haittaa, vaikka lettutaikina turpoaisi yön yli.

2. Paista letut voissa hieman miedommalla lämmöllä kuin perinteiset vehnäjauholetut.

3. Tarjoile vaikkapa vaahterasiirapin ja kotimaisten marjojen kera!

letut mooseksen vilja (4)

6 Replies to “Kahden aineksen letut”

 1. Onpa kauniita lettuja, mä en ikinä saa noin montaa samannäköistä lettua aikaiseksi 😀

  1. Kiitos! Taikina oli sen verran paksua, että siitä sai aika kätevästi kauniita lettuja aikaan. Taikina myös jämähti pannun pintaan nopeasti, joten se ei päässyt valumaan mihin sattuu.

 2. oo, kuinka hyvän näköisiä! Tuli ihan pikkasen nälkä…

  1. Nälkä, mikä ihana tekosyy. 😉

 3. Letut ovat parasta! Meillä on menossa suolaisten lettujen kausi!

  1. Puhut asiaa! Letut on nannoja, ja on loistoa, että niitä pystyy nauttimaan makeina ja suolaisina. Lapsuudenkodissa me syötiin suolaisia lettuja lettupäivänä päivälliseksi ja sen jälkeen makeita lettuja jälkkäriksi. Kätevää! 😛

Vastaa