Herrasmiesten teehetki Salutorgetissa

Monoggel, Herra Longfield tässä, hauduujuduu.

Salutorget on paikka Helsingissä, missä on jo jonkun aikaa tarjottu iltapäiväteetä leideille. Hulikin on käynyt siellä kavereittensa kanssa teehetkellä. Iltapäiväteellä juodaan tietty teetä, ja sitten pöytään tuodaan semmosella kerros-lautas-vati-systeemillä pikkuriikkisiä kakkusia ja pinkkejä marsipaanikissanpentuja ja perhosen muotoisia kurkku-lohi-sateenkaari-leipäsiä tai jotain vastaavaa ihkua ja fantsua ja supersöpöä joita naiset sitten suuhunsa kauhovat teenlatkimisen ohessa. Mutta nytpä Salutorget on ottanut rumemman sukupuolen myös huomioon, ja alkaneet tarjota leidien teehössötyksen ohella myös Gentlemans Tea -nimellä iltapäiväteetä vähän miehisempään makuun. Sitähän oli toki päästävä kokeilemaan. Niinpä eräs ilta menimme varsin glamoröösin seurueemme kanssa Salutorgetiin smokit niskassa, silinterihattu päässä ja monokkelit molemmissa silmissä. Paitsi että ei meillä ollut smokkeja eikä silintereitä ja monokkelitkin tippu raitiovaunukiskoille.

salutorget gentlemans tea (2)salutorget gentlemans tea (9)

No, onneksi smokkien puute ei haitannut, päästiin ihan normivaatteissamme taloon sisään, ja ystävällinen henkilökunta ohjasi meidät oikein fiiniin pöytäämme, oli semmoset oikein vanhanaikaiset nojatuolit ja sohvat siinä, kyllä kelpasi. Salutorgethan on varsin pramea paikka, puitteet sopii tämmöseen fiiniin teemeininkiin oikein hyvin. Ennen teetä tarjoilijamiekkonen tuli mainostamaan paikan ginivalikoimaa, joista saa rakennettua jos jonkinlaisia gin&toniceja. Pakkohan niitä oli tilata. Valikoimasta suositeltiin eniten William Chase Seville Orange -giniä, ja sen kanssa jotain tonicia minkä merkkiä en tietenkään kirjoittanut ylös. Näiden lisäksi juomalaseihin oli heitelty jääkuutioita ja pieni appelsiininkuorenpalanen. Ginit ja erikseen ostettava tonicit oli melko hintavia, mutta olivat kyllä kaiken hehkutuksen arvoisia: drinkit oli todella hyvän makuisia, ei liian kirpeitä kuten jotkut gin&tonicit toisinaan omaan makuuni on.

salutorget gentlemans tea (4)salutorget gentlemans tea (6)

Gin&toniceja särpiessämme tarjoilija tuli selventämään mitä tämä tämmönen herrasmiestee oikein pitää sisällään. Ruoka tarjoillaan pikkuisella leipälapion näköisellä jutulla, johon on aseteltu kuusi erilaista, pientä ruoka-annosta. Ruoka-annokset on kuulemma valikoitu ja suunniteltu eritoten herrasmiesten mieltymyksiä ajatellen. Nimensä mukaisesti annokseen kuuluu myös valikoima erilaisia teelaatuja, joita voi ruoan yhteydessä ryypiskellä. Vähän erikoisesti tarjoilija meinasi sivuuttaa koko teehomman muuten kattavassa esitelmässään, ja piti pariinkin kertaan kysyä että mites ne teet muuten, mimmosia niitä on, ja miten se teen leikkaus oikein sujuu.

Leikattu tee – eli tee, jonka sekaan kaadetaan erinäisiä väkijuomia – pisti eniten omaan silmääni Gentlemans Tean mainoksesta, mutta jotenkin siinä hässäkässä kysymyksemme teen leikkauksesta meni ohi, ja tultiinkin sitten vissiin tilanneeksi ihan pelkkää normiteetä. Tai no, kaksi meistä otti jotain kiinalaista savuteetä, nimeltään Lapsang, ja kaksi kuulemma USA:ssa tällä hetkellä hyvin suosittua popcorn-teetä, nimeltään Gen Mai Cha, eli en nyt ehkä ihan normiteelajeiksi näitä sanoisi kuitenkaan. Savutee tuoksui mukavasti savulle ja maistuikin oikein hyvälle, meidän popcorn-tee.. no, se nyt oli vähän vähemmän onnistunut valinta, ihan jännä vähän paahdetun pähkinän maku teessä oli, mutta kyllä se savutee näytti ja haisi paljon paremmalta.

salutorget gentlemans tea (5)salutorget gentlemans tea (8)

Eipä siinä kauaa ehditty gin&toniceja ja teekupposiamme (ja oluttuoppeja jotka jotenkin oli ilmestyneet siihen pöytään vahingossa) ryypiskellä, kun jo ruoka tuotiin leipälapioilla pöytään. Annokset oli hauskannäköisiä, ja niitä toljotellessamme tarjoilijat pitivät vielä kertauksen vuoksi uudestaan esitelmän tarjottavista. Annokseen normaalisti kuuluvat osterit oli loppu, joten ne oli korvattu kampasimpukka-annoksella. Lisäksi tarjolla oli silakoita seesami-töhnän kanssa, läskisoosia perunamuusilla ja suolakurkulla, tartar-pihvi, pieni pulled pork burgeri ja semmonen juustoleipä. Ei siinä muu auttanut kun syödä ne kaikki pois.

salutorget gentlemans tea (7)

Ja koska nyt oltiin tällee tän blogin varjolla siellä ruokaa testaamassa, kovasti miettien arvosteltiin jokainen ruoka-annos erikseen. Tässä olisikin nyt todella professionaalit kommentit joka annoksesta:

Vara-osteri eli se kampasimpukkasysteemi oli todella hyvä, ei haitannut edes että sinne oli kiusaksi heitetty korianteria sekaan. Varmasti oli parempi annos kuin se osteri, koska osteri maistuisi enemmän jodille. Minä en tiedä mille jodi maistuu, mutta eikös kuulosta tosi asiantuntevalta? Tarjoilijamies oli kanssa sitä mieltä että se kampasimpukka on osteriannosta parempi. Jodista se ei sanonut mitään.

Silakat oli mun mielestä koko annoksen paras osio, hemmetin maukkaasti oli kalat maustettu. Silakoiden seurana ollut seesami-oliiviöljy-litku tosin oli raatimme mielestä hieman turhan mietoa, olisi voinut olla vähän tulisempaakin. Mutta kalat olisi voinut syödä ilmankin sitä lisukemöhnää, niin hyviä ne oli.

salutorget gentlemans tea (11)

Tartar-pihvissä oli mukavasti suussa poksuvia juttuja seassa, ne oli mitä todennäköisimmin lapamadon munia. Tai sitten ne oli mätiä. Siis niitä kalansikiöitä, ei adjektiiveja. Tartar-pihvistä ei sen enempää, perushyvää.

Läskisoosiannoksessa oli aika paljon perunamuussia varsinaiseen soosiin verrattuna, mutta niin kauan kun soosia ja suolakurkkua riitti, niin kiposta sai kyllä melkoisia aarteita tongittua tunkemalla kaikkia ainesosia yhtaikaa suuhun. Todella hyvä setti, läskisoosia pitäisi ylpeänä mainostaa ja rohkeasti julistaa sen hyvyyttä ulkomaalaisillekin, ei oo reilua että tämmöstä vaan harvat ja valitut saa syödä.

Leipäpalan päällä ollut juusto oli mukavan tuju, ei mitään oltermannia ollut se. Kiva pieni leipä.

Viimeiseksi annokseksi jäi possuburger, joka sekin oli todella hyvä, se toi mieleen Alabaman työmatkoilla tutuksi tulleen Hog Heavenin ruoat – ja tämä on sitten mitä suurin kohteliaisuus!

salutorget gentlemans tea_c_ravintola_.jpg

Se on kyllä sanottava, että sitä teetä oli pikkasen outo juoda tämmösten ruokien kanssa, ehkä se tarjoilijasetä sen takia vähän niinku yritti sivuuttaa teevalikoimaa siinä alussa, ja keskittyi gin&tonicien ja olutvalikoiman mainostamiseen.

Ruoat kun oli syöty, oli pakko katsoa vielä jälkiruokalistaa, ja voi hitto mikä pommi sieltä löytyi! Friteerattu Mars-patukka! Jumalauta, sitähän oli kokeiltava, vaikka listassa varoitettiin että siinä on 1200 kaloria ja saattaa vaurioittaa ihmisen terveyden. Toinenkin seurueemme jäsen päätyi lopulta tilaamaan Mars-patukan, yksi otti skonssit, ja yksi keskittyi nestemäiseen jälkiruokaan ja valitsi Krusovice-kaljaa. Jälkiruokien lisäksi otettiin vähän lisää teetä, tällä kertaa otettiin kaikki sitä savuteetä ja jätettiin pisuaarin sisällöltä näyttänyt popcorn-tee pois.

Kun jälkiruoat sitten pöytään tuotiin, oli selvää että Mars-patukka oli voittajien valinta. Friteeratun pötkön lisäksi annokseen kuului vaniljajäätelöä ja kunnon matto kinuskikastiketta. Ne skonssit näytti semmosilta kuivilta käppyröiltä, jotain hilloa ja kermavaahtoa siihen oli laitettu viereen lohdutukseksi, mutta niistä huolimatta se Krusovicekin näytti herkullisemmalta vaihtoehdolta. Kovasti skonssit valinnut kehui omaa valintaansa ja pakotti kirjoittamaan tänne että ne oli erinomaisia, eikä yhtään kuivien leivänmurujen makuisia. Uskoo ken tahtoo. Friteerattu Mars-patukka oli tajuttoman hyvää, eikä varoituksista huolimatta ollut yhtään liian tuhti tai öklö pakkaus. Olisin voinut syödä uuden heti perään.

salutorget gentlemans tea (13)

Kaiken kaikkiaan tulimme raatimme kanssa siihen lopputulemaan, että herrasmiesten tee oli erinomainen setti, ja jos pelkkään ruokaan osaisi tyytyä niin ruoka oli hinta-laatu-määrä-suhteeltaankin vielä oikein inhimillinen paketti. Ruoka oli todella hyvää, ja sitä oli ihan riittävästi. Annokset oli pieniä, mutta koska niitä oli niin monta, sai niillä nälän taltutettua. Lisähintaa teehetkelle toki tuli gin&toniceista ja muista juomista, jotain viskiäkin siinä eräs herrasmiesraatimme jäsen tilasi, kirjotin sen nimen kyllä tonne puhelimeen, ootas.. 12v Macallan oli se viski, ja sille lasille tuli ihan näpsäkästi hintaa, mutta oli kuulemma todella hyvä pari sille kiinalaiselle savuteelle.

Illan aikana räpsin ahkerasti kuvia paikasta ja tarjottavista, hienosti oikein kaadettiin teetä kuppeihin sillee että sain siitä otettua kuvia ja asemoitiin niitä ruokia ja juomia nätteihin kokonaisuuksiin. Illalla kuvia kännykästäni vielä selasin, ja olin oikein tyytyväinen otoksiin, yhden niistä sain Instagramiinkin laitettua. Sitten menin kotiin, menin nukkumaan, ja kun aamulla yritin näyttää Hulille miltä se Mars-patukka näytti, niin puhelin teki temput: kaikki illan aikana otetut kuvat oli jotenkin korruptoituneet, en saanut yhtäkään niistä enää auki, ja kun käynnistin puhelimen uudestaan, kuvat olivat kaikki hävinneet jonnekin. Puhelimessani oli Kiinan reissulta ostamani muistikortti, ihan rehelliseltä ja luotettavan näköiseltä jampalta sen sieltä ostin: kaveri möi muistikorttejaan kadulla joidenkin ruokakojujen välissä, niitä oli kasattu sekalaiseen rykelmään semmosen maton päälle, ja maksoin omastani melkein euron – ja sitten se ei jumalauta toimi edes kunnolla! Mihin maailma on menossa?

Hieman siinä kirosanoja luettelin, kunnes hoksasin, että nythän tässä on ihan pakottava syy mennä uudestaan herrasmiesteetä nauttimaan. Nämä kaikki postauksen kuvat onkin otettu toiselta reissulta, jolloin kävimme Hulin kanssa syömässä ja juomassa koko setin uudestaan – ja ihan pakko oli tietenkin syödä se Mars-patukkakin taas, pötkylän jälleenmaistaminen oli oikein riemukas hetki. Ilo pitkästä itkusta!

salutorget gentlemans tea (1)salutorget gentlemans tea (12)

Tähän loppuun pitää vielä erikseen kehaista Salutorgetin tarjoilijasetiä. Asiantuntevat ja mukavat ukot luovat yhdessä jazz-musiikin kanssa tosi kivan ja rennon tunnelman baarin puolelle, missä herrasmiesteetä tarjoillaan. Molemmilla käyntikerroilla jampoilla oli aikaa jutustella asiakkaiden kanssa, ja samalla he vähän kuin huomaamatta pitivät huolen pöytien siisteydestä ja juomien riittävyydestä. Hulikin tykkäsi kun sitä oikein prinsessaksi tituleerattiin.

salutorget gentlemans tea (3)

Vastaa