Menemen, vihannesmunakas Turkista

Takana on nyt suunnilleen seitsemän viikkoa opintovapaata, ja edessä vielä monen monta ihanaa kotoiluviikkoa! Hommia on paiskittu lopputyön sekä viimeisen kurssin eteen jokaisena arkipäivänä, ei nyt läheskään työpäivän tuntimääriä, mutta kuitenkin. Kotona on aika ihanaa, aamulla päälle voi vetää päivästä toiseen lökärit, topin ja svetarin ja siirtyä aamupalan merkeissä koneelle. Aika jees.

Palataan nyt kuitenkin opintovapaan ensimmäisille viikoille. Kokkailin itselleni eräänä mukavan aurinkoisena päivänä lounaaksi turkkilaisia kananmunia, jotka tunnetaan myös nimellä menemen. Menemen muistuttaa kovasti shakshukaa, joka on taasen kotoisin Israelista tai sitten Tunisiasta. Menemeniin ei kuitenkaan tule ollenkaan lihaa, sitä voisikin sanoa eräänlaiseksi yhden pannun vihannesmunakkaaksi.

menemen (1)menemen (3)

Resepti on napattu samaisesta Jamie Oliverin Foodtube -kotiruokakirjasta (Kotiruokakirja, Jamie Oliver & Kerryann Dunlop), josta oli kotoisin maaliskuussa postaamani värikäs tomaattikeitto.

Jouduin muokkaamaan kirjan reseptiä hieman, sillä en löytänyt ruokakaupasta alkuperäisessä reseptissä olevia tuoreita pitkiä turkkilaisia chilipaprikoita (mitä ne sellaiset edes ovat?). Sekoilin kaupassa myös hieman chilipaprikoiden ja tavallisten paprikoiden kanssa, mutta kaikesta huolimatta lounaani oli oikein maukasta ihanan rapeakuorisen maalaisleivän kanssa.

menemen (4)

Menemen

4-6 annosta

 • 3 kpl punaista chiliä ilman siemeniä
 • 1 kpl keltainen paprika
 • 2 kpl punaista suippopaprikaa
 • 1 kpl keskikokoinen sipuli
 • 1 kpl yksikyntinen valkosipuli
 • oliiviöljyä
 • 5 kpl isoa kypsää terttutomaattia
 • (meri)suolaa
 • rouhittua mustapippuria
 • 6 kpl luomu kananmunaa
 • tuoretta lehtipersiljaa

Lisäksi tarjoiluun rapeakuorista maalaisleipää oivariinin kera.

1. Paloittele chilit ja valkosipuli pienen pieneksi, ja muut tavalliset paprikat sekä sipuli noin kahden sentin kokoisiksi paloiksi.

2. Lorauta hieman öljyä uunin kestävään pannuun (pannussa tulee olla hieman korkeahkot reunat) ja heitä paloitellut vihannekset pannulle. Paista vihanneksia sen verran, että ne pehmenevät hieman (reippaat viisi minuuttia).

3. Paloittele tomaatit suhteellisen pieneksi kuutioksi ja lisää ne pannulle vihannesten sekaan. Laske samalla levyn lämpötilaa reilusti. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla ja anna porista hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.

4. Kuumenna uunin grillivastukset.

5. Tee lusikalla seokseen yksi kerrallaan kuusi koloa/syvennystä kananmunille. Riko kananmunat koloihin, ja anna seoksen porista hiljalleen vielä pari minuuttia.

6. Nosta lopuksi koko pannu uuniin grillivastusten alle pariksi minuutiksi. Kananmunien valkuaisten tulisi kovettua, mutta keltuaiset saisivat jäädä hieman löysiksi.

7. Koristele annos lopuksi tuoreella persiljasilpulla ja tarjoa ruoan kanssa hyvää rapeakuorista tuoretta leipää.

menemen (2)menemen (5)

5 Replies to “Menemen, vihannesmunakas Turkista”

 1. […] Takana on nyt suunnilleen seitsemän viikkoa opintovapaata, ja edessä vielä monen monta ihanaa kotoiluviikkoa! Hommia on paiskittu lopputyön sekä viimeisen Lue lisää » […]

 2. Kuulostaapa hyvältä, kyllä nyt maistuis moinen 😛

  1. Oli kyllä pirtsakkaa ruokaa. Ja ilman lihaa, ihan hyvä välillä niinkin. 😛

 3. Jostain syystä shakshouka, menemen ja huevos rancheros ovat jo pitkään kaikki kiinnostaneet. Mikä loistava aamupala iänaikaisen puuron tai leivän sijaan.

  1. Totta! Ainakin viikonloppuaamuisin, jos arkisin ei ole aikaa kuin avata se tuttu ja turvallinen jogurttipurkki. 😉

Vastaa