Karitsanpaisti & Matsu El Picaro

Pääsiäinen näytti vielä jokunen viikko sitten kalenterissa ihan tyhjältä. Sitten yhtäkkiä menoja tulikin sen verran paljon, että päädyimme kokkaamaan jo palmusunnuntaina ihan vaan meille kahdelle pääsiäisaterian. Allekirjoittanut riehui leidiporukassa lauantaina sen verran ahkerasti, että sunnuntaina päät nostettiin tyynyltä vasta kahdentoista jälkeen. Saimme nukkua ihan rauhassa, sillä yhtäkään virpojaa ei ovellamme aamulla käynyt. Suklaamunat jäivät siis meille. Miten se onkin aina niin, että kun ostaa virpojille kasan herkkuja, ei heitä oven takana näy, mutta kun herkut unohtaa hommata, ovikello soi monen monituista kertaa?

Sunnuntai jatkui juoksukoululla, jossa mun suureksi onneksi treenasimme tällä kertaa juoksijan joogaa. Köpöttelin treeneistä vielä kotiin, otin pienet tirsat ja sitten aloimme valmistaa herran kanssa pääsiäisateriaa.

karitsan paahtopaisti pääsiäinen (2)karitsan paahtopaisti pääsiäinen_c_paasiainen_.jpg

Herra Longfield oli laittanut reilun kilon klöntin karitsanpaistia edellisenä iltana jääkaappiin marinoitumaan, ja sunnuntaina liha kaivettiin jääkaapista pois. Karitsanpaisti taitaa olla yksi pääsiäisen hittisafkoista, eikä se kyllä ole mikään ihme. Hyvin marinoitunut liha on helppo sekä nopea valmistaa (marinointi toki ottaa aikaa), ja maku on ihana. Pehmeä ja murea liha ihan sulaa suuhun! Lisukkeeksi voi valmistaa vaikkapa valkosipuliperunoita (kurkkaa resepti Nannan Kaikki äitini reseptit -blogista), uunijuureksia tai bataattia, kuten me teimme. Bataattikuutioiden ja lihan kaveriksi pyöräytin pöytään viime hetkellä vielä sitruuna-wasabimajoneesin.

matsu el picaro1matsu el picaro

Saimme blogin kautta ihan vähän aikaa sitten testiin aika komean kokoelman Matsu-sarjan viinejä. Mietiskelimme herra Longfieldin kanssa hetken jos toisenkin, mitä kolmesta Matsu-sarjan viinistä testaamme palmusunnuntaina karitsanpaistin kanssa. Instagramin puolella meille vinkattiin El Reciosta, mutta päädyimme kuitenkin lopulta ottamaan pöytäseurueeseemme mukaan viinisarjan nuorimman herran. Tämä oikeastaan ihan siitä syystä, että Matsu El Picaro on sarjan ainoa viini, jota saa Alkosta suoraan hyllystä, kahta vanhempaa herraa saa tilauksesta.

Hurmaavan nuoren herran kasvot viinin etiketissä kertovat viinin iästä, luonteesta sekä kypsytyksestä. El Picarossa (”Kloppi”) on käytetty nuoria köynnöksiä, ja viiniä on kypsytetty kuukauden verran tammitynnyrissä. Matsu-sarjan muiden viinien etiketeistä voi löytää myös hieman vanhemman hurmurin kasvot (El Recio ”Äijä”) sekä tosi vanhan papan kasvot (El Viejo ”Ukko”). Vanhimman papan naamalla varustetun pullon sisältä löytyvä punaviini on tehty lähes satavuotisista viiniköynnöksistä, ja sitä on kypsytetty ranskalaisissa tammitynnyreissä vähintään 16 kuukauden ajan.

No miltä se Kloppi sitten maistui karitsan kanssa? Herra Longfieldin mukaan helpolta. Viinin maku on lämmin, ja siinä voi erottaa selkeän tanniinisuuden. El Picaro sopii hienosti kevään ja kesän juhliin, sitä voi tarjoilla lampaan lisäksi esimerksiksi grilliruokien tai tapasten kanssa. Viinin voi napata myös mukaan piknikeille, kuten me teimme viime kesänä järkätessämme ystävälle yllärisynttäripiknikin Auroran puistossa.

karitsan paahtopaisti pääsiäinen (6)karitsan paahtopaisti pääsiäinen

Mutta eiköhän lopeteta jorinat ja käydä käsiksi karitsanpaistin reseptiin. Resepti on napattu Maku-lehden vuoden 2015 toisesta numerosta.

Karitsanpaisti

4-6 annosta, valmistusaika 30 min + 1 vrk marinointiin

 • noin 1 kg karitsanpaistia
 • paistamiseen voita

Marinadi

 • 1 dl oliiviöljyä
 • 1 kpl yksikyntinen valkosipuli
 • kuivattua rosmariinia
 • kuivattua minttua
 • ¾ tl (meri)suolaa
 • ½ tl valkopippuria

1. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Paloittele karitsanpaisti neljään/kuuteen osaan. Siirrä lihanpalat kulhoon ja hiero marinadi kunnolla lihoihin. Nosta kulho peitettynä jääkaappiin, ja anna lihojen marinoitua seuraavaan päivään.

2. Ota lihat huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen niiden paistamista. Pyyhi lihoista ylimääräinen marinadi talouspaperilla.

3. Paista lihanpalat pannulla voissa molemmin puolin kauniin ruskeiksi (muutaman minuutin per puoli).

4. Nosta lihat uunivuokaan. Työnnä lihaan paistolämpömittari. Paista 180-asteisessa uunissa niin kauan kunnes lihan sisälämpötila on noin 58 astetta (tämä kestänee noin 20 minuttia).

5. Kääri lihat folioon (älä missaa tätä vaihetta!) ja anna niiden vetäytyä rauhassa noin 10 minuuttia. Leikkaa lihat viipaleiksi tarjoiluvadille.

karitsan paahtopaisti pääsiäinen (3)

10 Replies to “Karitsanpaisti & Matsu El Picaro”

 1. […] Pääsiäinen näytti vielä jokunen viikko sitten kalenterissa ihan tyhjältä. Sitten yhtäkkiä menoja tulikin sen verran paljon, että päädyimme kokkaamaan jo Lue lisää » […]

 2. Nää Matsut on meilläkin juonnissa, niitä saa nimittäin Siljan laivoiltakin!
  Paahtopaistirakkautta <3

  1. Loistavaa! Kiva jos kaikkia kolmea herraa saa laivalta suoraan hyllystä. Meillä on vielä paljon maisteltavaa, onneksi olen järkännyt vähän kivaa ohjelmaakin niiden ympärille. 🙂

 3. Kloppia (kutsuttu myös Jasper Pääkköseksi) jossain blogissa olen minäkin juonut, kelpo, helppo viini.

  Meidän lammas valmistuu tänä vuonna Lähi-Idän/Välimeren tyyliin. Viinitkin valitsin siltä suunnalta, mies sai huomista Alkon reissua varten listan, jossa oli libanonilainen, kreikkalainen ja makedonialainen viini. Saa valita jonkun niistä.

  1. Totta, Jasperin unohdinkin! Helppo viini tosiaan on, odottelen innolla, että pääsen testaamaan keski-ikäistä herraa. Hän on ehkä ulkonäöltäkin suosikkini. <3

   Teidän pääsiäinen kuulostaa varsin herkulliselta!

 4. Minä rupesin vielä miettimään, että kun sä paloittelit nuo paahtopaistit ennen paistoa? Ymmärrän että maustumaan pääsee mut mun omat oli ainakin niin pieniä…?

  1. Meidän ostama lihaklöntti oli yksi iso klöntti. Kyllä sitä vähän oli hyvä laittaa palasiksi, että pääsi marinoitumaan kunnolla. Tiedä sitten oliko meidän klöntti epänormaali ja onko paahtopaisti yleensä jo valmiiksi paloiteltu isommiksi paloiksi. Reippaan kilon klöntin laitoin tosiaan neljään tai viiteen osaan ennen kuin meni marinoitumaan. Ennen paistamista ei tehty enää mitään, samoilla paloilla mentiin sitten loppuun asti.

   1. Paahtopaisti, kokonainen siis, painaa yleensä 150-250g. Nyt olis hyvä joku lammasasiantuntija olla vastaamas, mutta käsittääkseni ei voi painaa kiloa paahtopaisti. Olisko voinu olla joku muu luuton paisti?

    1. Kysyin herralta muistaako se minkä lihan osti, ei siinä kuulemma ehkä lukenut ”paahto”-sanaa. 🙂 Eli pakko sen on olla ollut karitsanpaistia. Korjaanpas postaukseen! Kiitos Nanna!

 5. Great blog post by the way 🙂

Vastaa