Yks olut -ilta Graniittilinnassa

Satun tekemään töitä hurjan upeassa kymmenhenkisessä tiimissä. Paiskoimme hiton paljon töitä viime vuoden lopulla, joten emme millään ehtineet järjestää tiimin pikkujouluja missään välissä. Siispä päätimme siirtää bileet tammikuulle, jolloin työtahti on hieman rauhoittunut, ja ihmisillä ei ole jokaikinen viikonloppu jotain muuta tekemistä.

graniittilinna Yks olut_c_ravintola_.jpg

Illanistujaisia miettiessä allekirjoittanut touhupetteri sai idean! Mennään syömään Graniittilinnaan herkkuja, ja yritetään saada paikalle Yks Olut -kirjan kirjoittanut Aniko kertomaan meille oluista. Idea kuulosti kaikista hyvältä, ja sitten aloinkin naputtaa viestejä ympäri ämpäri. Aikataulut passasivat kuin ihmeen kaupalla kaikilla osapuolilla, ja niin olin varannut meille aivan tammikuun lopulle Sandels-kabinetin Graniittilinnasta, jonka lisäksi Aniko lupautui tulemaan paikalle. Huippukivaa!

Kun tammikuun lopun perjantai sitten koitti, odotimme työpäivän jälkeen toimistomme aulassa tilataksia työkaverien kanssa. Körötimme hyvissä fiiliksissä Juttutupaan, jossa hörppäsimme illan ensimmäiset juomat.

Juttutuvasta siirryimme Graniittilinnan puolelle Sandels-kabinettiin, jonne meille oli katettu astiat kauniisti valmiiksi. Anikokin oli jo paikalla, ja hän alkoi asettelemaan mukanaan tuomiaan olutpulloja pitkän pöydän päähän. Seuraavan kahden tunnin aikana saimme kuulla hurjan mielenkiintoisia faktoja oluista ja niiden historiasta. Itse en tiennyt oluista oikeastaan mitään ennen Anikon luentoa, mutta muu porukka esitti kyllä tosi hienoja kysymyksiä Anikolle!

graniittilinna yks olut (3)graniittilinna yks olut (2)graniittilinna yks olut (4)graniittilinna yks olut (1)graniittilinna yks olut (5)

Anikon shown aikana kirjasin muutamia juttuja muistiin. Tässä teillekin niistä otos:

  • juustot ja bisse sopivat yhteen, erityisen hyvä kombo on Anikon mielestä juustot vaalean Leffen, Duvelin, Chimayn tai Grimbergen -oluiden kanssa. Blogin Instagramia seuraavat tietävätkin jo, että testasimme herra Longfieldin kanssa eräänä viikonloppuna just näitä bissejä juusto- ja tapaslautasen kanssa. Palataan herkkuiltaan tarkemmin myöhemmin.
  • bisse maistuu pullosta juotaessa aina laimeammalta kuin lasista. Syy on siinä, että pullonsuu on niin kapea, ettei hajuaisti pääse mukaan vaikuttamaan makuelämykseen.
  • jenkkiläiset bisset, esim. meidän maistamamme Brooklyn American Ale, ovat nyt suurinta hottia bissemaailmalla. Jenkkiläisten oluiden kylkeen sopii mainiosti rasvainen ruoka, kuten esim. purilaiset, ranskalaiset ja ribsit.
  • Koffin samettinen Porter on Suomen palkituin kalja maailmalla. Yönmusta porter-olut sopii Anikon mukaan loistavasti tumman suklaan sekä mutakakun kanssa nautittavaksi. Eräs työkaveri sanoi, että heillä juodaan porteria joulupöydässä.
  • Hoegaarden-olut passaa hyvin vuohenjuustosalaatin kanssa. Tämän mä testaan jossakin välissä.
  • mitä vaaleampi olut, sitä kylmempänä se tulee juoda.
  • Hyviä alkoholittomia bissejä ovat Becks sekä ”Vahesteiner” (tän nimi meni vähän ohi, mutta joku vahe se oli).

Anikon luennon aikana maistelimme neljää olutta, joista omaksi suosikikseni nousi ehdottomasti Grimbergen-luostariolut. Aniko kertoi muuten hauskan tarinan siitä kun luostarimunkit tulivat vierailulle Sinebrychoffille. Munkeilta kysyttiin mitä he haluvat vierailunsa aikana tehdä (ennalta sovittujen esiintymisten ja luentojen lisäksi siis), ja vastaus oli, että syödä ja juoda hyvin. Niinpä munkkien kanssa koluttiin Helsingin parhaita ravintoloita läpi oikein olan takaa. Ei yhtään pöllömpi duuni!

Anikon shown jälkeen napsimme vielä hänen kanssaan yhteiskuvia. Moni osti samalla Anikon Yks Olut -kirjan, jonne saimme tietenkin hauskat omistuskirjoitukset. Suuren suuret kiitokset Anikolle kattavasta ja kiinnostavasta esityksestä koko meidän tiimin puolesta!

graniittilinna yks olut (6)

Anikon lähdettyä meidän kaikkien masut murisivat hurjasti. Onneksi apu oli lähellä – kilautimme pöydällä olevaa tarjoilijakelloa, ja sitten päästiin jatkamaan mukavaa iltaa ruoan (ja lisäjuomien) merkeissä.

Alkuruoat jätimme tällä kertaa väliin, ja hyppäsimme suoraan pääruokien kimppuun. A la carte -listalta tilattiin kermaista herkkutattipappardellepastaa, Graniittilinnan surf&turf burgeria, pippuripihviä, maalaiskanan rintafileetä, valkoviinissä haudutettua merilohta sekä Ahvenanmaan karitsan entrecotea. Aika kattavasti kolusimme Graniittilinnan pääruoat lävitse!

Kaikki kehuivat ruokiaan, annokset olivat riittävän isoja ja maku Graniittilinnan varmaa laatua. Minä popsin herkkutattipastaa kahden muun työkaverin kanssa, ja siinä syödessämme ilta jatkui mukavan leppoisissa tunnelmissa viini- ja olutlaseja aina välillä kilistellen.

graniittilinna (1) graniittilinna (6) graniittilinna (5) graniittilinna (4) graniittilinna (3) graniittilinna (2)

Pääruokien jälkeen osa porukasta tarttui vielä jälkkärilistan kimppuun. Huusin melkein naama punaisena muille tiimiläisille, että nyt tilaatte salmiakkibruleeta, se on tosi hyvää! Kaikki eivät huudoista huolimatta uskoneet mua, joten sairaan hyvän salmiakkibruleen lisäksi herkuttelimme jäätelöillä sekä viettelysten vaunulla.

Viettelysten vaunu pitää sisällään pieniä annoksia useista jälkkärilistan jälkkäreistä. Viettelysten vaunu on syytä jakaa yhden tai kahden kaverin kanssa, syötävää on nimittäin hurjan paljon. Minä pienoisena romantikkona ajattelin heti, että viettelysten vaunu olisi aivan täydellinen herkkupala treffeille. Graniittiilinnaan voisi mennä syömään rakkaan kanssa vain tämän kyseisen jälkkärin ja tilata kylkeen lasit kuohuvaa, tai jotain hyvää jälkkäriviiniä. Itse olisin ainakin ihan sulaa vahaa viettelysten vaunun jälkeen. Hah!

graniittilinna (9) graniittilinna (8) graniittilinna (10) graniittilinna (7)

Kun jälkkärilautaset oli nuoltu puhtaiksi, oli aika kiittää ja kumartaa Graniittilinnan väelle, ja jatkaa iltaa pelkän juoman merkeissä. Suunnistimme lopulta Oivaan, josta meille löytyi iso pöytä, johon koko porukkamme mahtui istumaan. Siinä me sitten turistiin lisää oluiden ja viinien merkeissä kunnes tuli väsy. Väsyn tultua soitin kotiin, ja sieltähän se mun ikioma taksikuski tuli hakemaan mut kotiin, heittäen vielä kolme muutakin samoilla seuduilla asuvaa työkaveria koteihinsa. Pitänee siis kiittää Anikon ja Graniittilinnan lisäksi myös herra Longfieldiä oikein kivasta illasta!

Isoin kiitos kuitenkin meidän upealle työtiimille!

Vastaa