Salutorgetin Afternoon Tea

Eräänä työpäivänä työkaveri alkoi kysellä multa kahvilavinkkejä. Pienen turinahetken päätteeksi olimme yhtäkkiä suunnittelemassa työkavereiden keskeistä iltapäiväteehetkeä. Laitoin Doodlen kalenterikyselyn siltä istumalta eteenpäin, ja pian olin varannut kahdeksalle työkaverille pöydän Salutorgetin iltapäiväteeltä. Lopulta kävi niin ikävästi, että kaksi kaveria sairastui, ja yhdelle tuli ylitsepääsemätön este, joten iltapäiväteelle suunnisti viime viikon maanantaina viisihenkinen porukka. Porukkaan tuli mukaan vielä kuudes tyyppi, sillä sain houkuteltua samaisena päivänä Oxygenol-pariskunnan leidin mukaan peruuttaneiden tilalle. Eli siis lopulta meiltä oli kuusi leidiä viettämässä tavattoman mukavaa iltapäivää komeissa Salutorgetin tiloissa.

salutorget afternoon tea salutorget afternoon tea salutorget afternoon tea

Iltapäiväteetä tarjoillaan Salutorgetissa maanantaista lauantaihin kello 14-18. Hinta on erittäin kohtuullinen verrattuna muutaman sadan metrin päässä olevaan Brasserie Kämppiin, Salutorgetin Afternoon Tea maksaa ilman skumppaa 22,70 euroa (skumpalla 29,20 euroa). Brasserie Kämpissä samasta huvista saa maksaa 37 euroa. Olen käynyt kahden kaverin kanssa Brasserie Kämpin iltapäiväteellä vuonna 2012, ja ainakin parin vuoden takaiseen verrattuna Salutorgetin teesetti veti täysin vertoja Brasserie Kämpin settiin.

salutorget afternoon tea_c_ravintola_.jpg

Saavuimme Salutorgetiin maanantaina kello 15.30. Paikalla oli meidän lisäksi vain kaksi muuta seuruetta, joista toinen lähti jossain välissä pois. Saimme pöydän ravintolasalin sivulta, jossa oli ihanan rauhallista. Tuntui aika luksukselta istua omassa porukassa lähes ainoina asiakkaina Salutorgetin kauniissa salissa. Meitä palveltiin hienosti, vaikka tieto iltapäiväteevarauksesta ei ollutkaan jostain syystä ravintolaan asti tullut (se saattoi kyllä olla hätäisen pöytävaraajankin vika..). Varaus meillä siis oli, mutta pöytään ei oltu katettu valmiiksi teekuppeja – aterimien ja lautasten vaihto kävi kyllä nopeasti, ja pian edessämme oli söpöt siniset teeastiat ja skumpat. Kilistimme maanantaille, ja uudelle viikolle, alkaen samalla tutkia teevalikoimaa. Tarjolla oli ainakin valkoista, vihreää ja mustaa teetä.

Tiesittekö muuten, että valkoinen tee on tehty lähinnä teekasvin nuppujen terälehdistä? Minä en tiennyt. Suurin osa porukasta tilasikin tarjoilijan kehumaa Valkoinen Dynastia -teetä, jonka maku oli hennon makea ja yrttimäinen. Minä ja eräs toinen rohkea leidi otimme mustaa kiinalaista savuteetä (Lapsang Souchong). Tee ihan oikeasti tuoksui savusaunalle! Sen maku oli kuitenkin tuoksua paljon miedompi.

salutorget afternoon tea

salutorget afternoon teasalutorget afternoon tea

Peribrittiläinen iltapäiväteetraditio kulkeutui aatelisilta kaiken kansan keskuuteen teen hinnan laskiessa. Iltapäiväteen ehdottomasti tärkein osa – teen lisäksi tietenkin – ovat skonssit. Skonssit kulkeutuivat brittiläiseen keittiöön 1500-luvulla, ja ne erottaa muista teeleivistä siitä, että skonssit ovat hiivattomia. Iltapäiväteellä skonssit nautitaan hillojen ja kerman kanssa, mutta niitä voi nauttia yhtä hyvin myös suolaisina suupaloina jättäen hillot ja kermat skonssin päältä pois. Ihan oikeasti kerman tilalla tulisi olla clotted creamia, joka on olemukseltaan lähes voimaista. Clotted cream tehdään paksusta double creamista, jota ei ihan joka kaupasta saa käsiinsä. Me yritimme tehdä clotted creamia kerran itse normikermasta, mutta ei siitä mitään tullut. Niinpä nautimme tuona kertana skonssit vaahdotetun kerman kanssa.

salutorget afternoon teasalutorget afternoon tea

Afternoon Tea -setin suupalat tuotiin Salutorgetissa pöytään tietenkin kerrostarjottimella. Tarjoilija kertoi tarkasti mitä missäkin oli, ja ohjeisti myös meitä muutamia ruoka-aineallergikkoja että mihin saisimme koskea, ja mitkä herkut tuli jättää muille.

Omiksi suosikeiksini nousivat toast skagen, häränrintaa ja piparjuurimajoneesia sisältänyt kolmioleipä, skonssit (NAM!) sekä suklaa-kaurakeksit. Perinteiset kurkkuleivät olen tehnyt itse paremmin kotona järjestetyillä teekutsuilla viime marraskuussa.

Iltapäiväteehetki sujui odotetusti tosi mukavissa tunnelmissa. Räkätimme lopulta vedet silmissä, ja lähdimme parin tunnin herkuttelun jälkeen osan porukan kanssa vielä vähän ostoksille. Tällaisia mukavia maanantaita pitäisi järjestää useamminkin! Miten olisi bloggaajien teehetki joskus keväällä? Se olisi kivaa!

Salutorget
Pohjoisesplanadi 15, Helsinki
http://www.salutorget.fi/

salutorget afternoon tea

8 Replies to “Salutorgetin Afternoon Tea”

 1. Olen käynyt äitini kanssa sekä Salutorgetissa että Kämpissä iltapäiväteellä, hauskaa vaihtelua kahvittelulle. Ylivoimainen ykkönen oli kuitenkin iltapäivätee Lontoon Ritzissä, jossa myös olin äidin kanssa vuosia sitten. Hän peri aikoinaan pienen summan sukulaiselta ja halusi viedä minut viikonlopuksi Lontooseen, matkan kruunasi tuo teehetki.

  Minulla on noita teekuppeja, niitä pitäisi käyttää useamminkin! Kotona juon harvemmin teetä, mutta niitä voisi taas pitkästä aikaa tarjota jälkiruokaa tai keittoa.

  1. Just juttelin yhden kaverin kanssa, että Lontoossa pitäisi käydä uudestaan! Teehetki Ritzissä kuulostaa todella hyvältä, se olisi upea päästä kokemaan. 🙂 Äidiltäsi aivan ihana ylläri sinulle!

   Mä olen syksyn jälkeen lopettanut melkein kokonaan kahvin juomisen ja alkanut harjoitella teen juomista. Teevalikoimaa on ihan hurjasti tarjolla!

 2. Salutorgetin iltapäivätee on kyllä tosi kiva :). Oon jo monta monituista kertaa aikonut viedä H:n iltapäiväteelle, taitaapa ollakin aika bookata kalenterista sopiva päivä. Tämä oli loistava muistutus asiasta 🙂

  1. Sinne vaan herkuttelemaan! Oli kyllä super mukava aloitus viikolle. 🙂

 3. Kuullostaa ihanalta tuo teidän viikon aloitus! Ja Salutorget on niin ihana miljöö.
  Valkoinen teehän on kaikista teelajikkeista se kaikkein terveellisin juuripa sen takia, että se poimitaan niin varhaisessa vaiheessa. Itse tutustuin siihen Intiassa joitain vuosia sitten ja nyt se kuuluu vakio teevalikoimaani kotona.

  1. Kiitos lisäinfosta! Tätäkään en teistä ennen tiennyt. 🙂 Olen luullut, että vihreä tee on terveellisintä ja mustat niitä kaikista ei-terveellisimpiä. Tarttee varmaan tutustua itsekin vähän lisää.

 4. Bloggaajien teehetki? Mukana! 😀

  1. Loistavaa!! 🙂 Keväällä voisi yrittää järkätä, laitan korvan taakse muistiin. 🙂

Vastaa