Vinkit ilotulitusten kuvaamiseen *POKS*

We wish you a sparkly New Year!

ilotulitusten kuvaaminenilotulitusten kuvaaminenilotulitusten kuvaaminen

Jos uskallat ja/tai jaksat napata järkkärin jalustoineen mukaan uuden vuoden bileisiin, voi tästä postauksesta saada vinkkejä hieman parempiin rakettikuviin. Postauksen kuvat on otettu viime vuoden uutena vuotena, eikä niissä ole käytetty lähes mitään tämän postauksen vinkkejä, sillä unohdin ottaa jalustan mukaan.. Mutta ei sillä niin väliä, postaus on kuitenkin hyvä saada julkaistua nyt, eikä viikon päästä, joten mennään vanhoilla kuvilla kera uusien ohjeiden!

ilotulitusten kuvaaminenilotulitusten kuvaaminenilotulitusten kuvaaminenilotulitusten kuvaaminenilotulitusten kuvaaminen

Vinkit parempiin ilotulituskuviin

1. Jalusta, jalusta ja vielä kerran jalusta. Jalusta tarvitaan ilotulitusten kuvaamiseen siitä syystä, että sen kanssa voidaan kuvata pitkillä valotusajoilla. Pitkät valotusajat mahdollistavat upeimmat rakettikuvat, sillä kuvaan ”jähmettyy” mahdollisimman paljon rakettia – aina sen lähdöstä lopulliseen pamahdukseen asti.

2. Koska ilotulituksia kuvataan ainakin täällä Suomessa aina mustaa taivasta vasten, on kameran ISO-arvo syytä asettaa mahdollisimman pieneksi (ISO 100-200). Rakeisia ja hieman tärähtäneitä yökuvia näkee tosi usein, ja ne ei vaan ole hyviä. Yöllä tarvitaan kameralle jalusta (tai jokin muu tuki), pidempi valotusaika sekä mahdollisimman pieni ISO-arvo (pienempi ISO-arvo vaatii aina pidemmän valotusajan). Ne on kaiken A ja O.

3. No mikä on sitten tarpeeksi pitkä valotusaika? Mä sanoisin 1-10 sekuntia. Lähtisin itse liikkeelle 1-2 sekunnista ja kasvattaisin valotusaikaa siitä ylöspäin, sen verran mikä itsestä tuntuu/näyttää hyvältä. Parilla sekunnilla saa kyllä jo oikein kivoja kuvia, eikä lopputulosta tarvitse odotella kovin pitkiä aikoja. Jos kuvaa 1-2 sekunnin valotusajalla, ei kameraa voi laukaista samaan aikaan kun raketti lähtee, sillä raketti ei ehdi räjähtää taivaalla parissa sekunnissa.

4. Kameran kuvausmoodi tulee laittaa manuaalille ja tarkennus äärettömään. Kamera ei pysty yleensä hämärässä illassa käyttämään automaattitarkennusta, joten kun asettaa tarkennuksen äärettömään, tulee rakettikuvista teräviä.

5. Vaihda kameraasi laajakuvallisin objektiivisi (eli se jossa on pienin mm-luku). Perusobjektiivi on yleensä aina 18-55 mm, mutta jos löytyy alle 18 mm optiikkaa, niin se kameraan kiinni ja äkkiä! Laajakuvaoptiikalla varmistetaan se, että raketeista saadaan tallennettua mahdollisimman paljon itse kuvaan. Ilotulitteita kuvatessa voi unohtaa zoomit, kun käyttää tarpeeksi pientä ISO-arvoa, kuvaa voi rajailla kuvankäsittelyohjelmalla reippaasti jälkikäteen ilman, että kuvaan tulee kohinaa.

6. Manuaaliasetuksilla tulee toki myös aukko säätää itse. Aukon koko voi olla jotain väliltä f4-16. Kannattaa jälleen kokeilla, mikä miellyttää omaa silmää, ja napsia kuvia erilaisilla vaihtoehdoilla, jotta onnistuneita ja upeita kuvia saa varmasti aikaan.

7. Lopuksi vielä ehkä se tärkein huomio – laita tarpeeksi vaatetta päälle ja kunnon lämpimät sormikkaat käteen, joiden kanssa pääset säätämään kameran asetuksia näppärästi.

Ja sitten vain juhlimaan, kuvaamaan ja viettämään räjähdysrikasta Uutta Vuotta 2015!

ilotulitusten kuvaaminenilotulitusten kuvaaminen ilotulitusten kuvaaminenilotulitusten kuvaaminen

4 Replies to “Vinkit ilotulitusten kuvaamiseen *POKS*”

  1. ❤ hääpäiväonnea❤

    1. Kiitos Lumo! <3 Upeaa vuoden aloitusta teille reissussa!!

  2. Nimetön says: Vastaa

    Kiitos aivan superisti tästä postauksesta! Kaikki vinkit tulivat tarpeeseen ja työni jäljen voit käydä katsomassa täältä:

    http://fashion-teaparty.blogspot.fi/2015/01/cheers-to-new-year.html

    1. Ihana kommentti, kiitos siitä! Ja upeita kuvia olit saanut napattua. 🙂

Vastaa