Kaali-braatvurstikeitto

Pidän hurjasti kaalista. Kaalikeitto, -laatikko sekä -kääryleet kuuluvat kaikki kaaliruokasuosikkeihini, mutta viime aikoina olen huomannut, etä kyseiset ruoat saavat vatsani tajuttoman kipeäksi ja turvonneeksi töissä. Siis vain töissä. Kotona voin mussuttaa raakaa kaalia vaikka kuinka, ja maha on kiltisti. Mutta odottakaas kun syön lounaaksi kaalikeittoa, niin tunnin päästä väännän melkein itkua turvonneen ja kipeän mahani kanssa työhuoneessa. Olen tehnyt tämän mystisen havainnon töissä tämän syksyn aikana, ja luulenpa, että osasyyllinen on myös pienoinen stressi.

kaali-braatvurstikeitto

Kaaliruoat ovat siis tällä hetkellä töissä pannassa (tänään olisi lounaaksi ollut herkullisia kääryleitä, mutta ne oli pakko jättää väliin), joten niitä on saatava kotona. Pyöräytin eräänä viikonloppuna kotosalla mausteista ja maukasta kaali-braatvurstikeittoa Yhteishyvä-lehden reseptillä. Pidimme keitosta kovasti herra Longfieldin kanssa.

Isosta kattilallisesta riitti ruokaa moneksi päiväksi (okei, saatoin liioitella kun tein keittoa 10 annoksen ohjeella), ja maha pysyi täysin rauhallisena kun popsin keittoa kaikessa rauhassa kotona, kaukana työ- ja koulukiireistä.

kaali-braatvurstikeitto

Kaali-braatvurstikeitto

 • 600 g braatvurstia
 • 1 kg (varhais)kaalia
 • 1 kpl purjo
 • 500 g porkkanaa
 • 5 dl Puljongin kasvislientä
 • 2 kpl laakerinlehteä
 • 10 – 12 kpl kokonaista maustepippuria
 • 1 rkl meiramia
 • 4 – 5 rkl tomaattisosetta

1. Viipaloi braatvurstit ja paahda ne kattilanpohjalla. Nosta syrjään odottamaan.

2. Huuhtele ja halkaise kaali ja poista kanta. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Pese, kuori ja paloittele porkkanat.

3. Siirrä kasvikset kattilaan ja kääntele hetki, kunnes ne hieman pehmenevät. Kaada kasvisliemi kattilaan ja kiehauta. Lisää mausteet ja tomaattisose. Keitä miedolla lämmöllä 30–40 minuuttia. Lisää lopussa joukkoon makkaraviipaleet ja keitä vielä hetki.

4. Tarjoa tuoreen ruisleivän ja kylmän maidon kanssa. Herkkua!

kaali-braatvurstikeitto

5 Replies to “Kaali-braatvurstikeitto”

 1. […] Pidän hurjasti kaalista. Kaalikeitto, -laatikko sekä -kääryleet kuuluvat kaikki kaaliruokasuosikkeihini, mutta viime aikoina olen huomannut, etä kyseiset ruoat saavat vatsani Lue lisää » […]

 2. Oi vitsit, kyllä kiitos kaalia ja braatvurstia. :p

  1. Hahhah, muitakin kaalifaneja on olemassa!! 😀

 3. Olen huomannut itselläni saman dilemman, nyt kun olen istunut pitkiä päiviä koneella ja syönyt kaaliruokia. Jotenkin ajattelin, että kun en liiku ollenkaan siinä koneella ollessani, niin kaalin tuottama ilma ei pääse poistumaan.. ( näin kauniisti muotoiltuna) 🙂 vaan normaalisti olisin koko ajan liikkeellä ja vatsakin pääsisi toimimaan kunnolla. Tiedä sitten, onko näin.. 🙂

  1. Olet varmasti oikeassa, liikkumattomuus vaikuttaa varmasti asiaan! Otin eilen lounaalla töissä punakaalisalaattia, ja taas turposi maha. Pieni määrä kaalisalaattiakin täytyy siis laittaa töissä pannaan.. Tylsää. 🙁

Vastaa