Suklaiset punajuurikuppikakut

Ette usko mikä häsä mulla on just nyt päällä. Iso kasa koulu-, työ- ja kotihommia on rästissä kahden viikon loman takia. Työjutut ei nyt haittaa vapaa-aikaa, mutta kahden viikon lomailu juuri siihen aikaan kun syksy kunnolla tuli Suomeen, takasi sen, että pihalla pitäisi tehdä ehkä sata ja tuhat asiaa ennen kuin lumi ja talvi saa tulla. Pihalle ehdin onneksi viime sunnuntaina, ja suurimmat hommat saatiin siellä tehtyä. Tällä viikolla pitäisi käydä ostamassa jokunen kanerva ym. talvikasvi, jotta terasseille saadaan vähän piristystä kaamoksen keskelle. Pihalla pitäisi lisäksi vielä ajaa nurmikko vikan kerran tänä vuonna, ja porailla pikkuvaraston terassiin ruuveja. Onneksi tälle viikolle on luvattu kivaakin ilmaa.

Kouluhommia paiskin koko viime viikon. Torstaista lauantaihin istuin lisäksi koulunpenkillä, ja sainpa tuona aikana myös opinnäytetyöaiheen jotenkin kasaan! Koulupäivien aikana mulle napsahti myös eräästä kurssista arvosanaksi 5, ja se piristi kummasti oloa!

Kiireestä vielä vähän lisää, ennen kuin pääsen postauksen varsinaiseen asiaan käsiksi. Tämän viikon lauantaina juhlitaan mun kolmekymppisiä, ja tottahan toki nekin aiheuttavat tehtävää yllättävän paljon. Mulla on kasassa yksi pitkä Notepad-dokkari to do -asioita juhlia varten, jonka lisäksi paperikalenterin tämän viikon aukeamasta ei saa mitään selvää, sillä viikko on vuorattu keltaisilla to do -lapuilla, jotka nekin liittyvät kaikki synttäreihin. Mutta onneksi kaikki synttäreihin liittyvä tekeminen on hurjan mukavaa!! Lauantaina on ihana saada talo täyteen ystäviä ja juhlia kunnolla!

Mutta sen verran pitää varoittaa, että blogiin saattaa seuraavan kuukauden aikana tulla jorinoita hieman normaalimpaa vähemmän. Kiirettä pitää ja jostain pitää tinkiä, harmittavaa, että se pitää tehdä yleensä aina kivoista jutuista.. Mutta en katoa mihinkään, mä vaan touhuan muualla seuraavan kuukauden ajan hieman normaalimpaa enemmän!

Mutta nyt itse asiaan, valittelu ja voivottelu saa riittää. Se on musta muutenkin ärsyttävää. Hommat pitää vain tehdä, itsehän tähän soppaan olen halunnut hypätä mukaan.

punajuurikuppikakut

Meillä oli lokakuun alussa töissä sadonkorjuujuhlat. Olin juhlien järkkäystoimikunnassa tietenkin mukana (touhupetteri mikä touhupetteri), ja juhlat olivat jatkoa kesällä järkkäämillemme kesänyyttäreille, jotka olivat valtava menestys. Kesänyyttäreille kokkasin herkullista suklaa-karamellipiirakkaa.

Sadonkorjuujuhliin tein jälleen suklaista herkkua. Olin napannut talteen jo joskus aiemmin suklaisten punajuurikuppikakkujen reseptin, ja niitä minä sitten väsäsin sadonkorjuujuhliin. Voin jo paljastaa, että kaikki kuppikakut menivät kaupaksi ja ne keräsivät paljon kehuja, reseptiäkin sain jakaa jokuselle innokkaalle leipojalle. Punajuurikammoisten ei kannatta ohittaa reseptiä, kuppikakuissa maistuu vain ja ainoastaan suklaa, vaikka ne sisältävätkin varsin paljon tuoretta punajuurta.

Kokkasin kuppikakkuja joskus tosi myöhään illalla, kuorrutusvaiheessa kello näytti jo melkein keskiyötä. Hieman tuskaisena mietin, että kuorruttamisessa menee ikuisuus, olihan kuppikakkuja koristeltavana noin 40 kappaletta.. Mutta sitten mulla välähti! Tungin TÄYSIN jäähtyneet kuppikakut yksitellen yläosa edellä kuorrutteen sekaan ja nostin ylös, ja tadaa, kaunis ja siisti kuorrutus oli valmis! Kaikkien kuppikakkujen kuorruttamiseen suttaantui varmaan pari hassua minuuttia. Olin kovin ylpeä itsestäni. Hah!

punajuurikuppikakut

Aamulla kuvasin kuppikakut synttärilahjaksi saamallani kameralla ja kipitin töihin, jossa oli tarjolla vaikka miten ihania sadonkorjuuherkkuja. Kuppikakkukuvat olivat muuten ekat Sonyn Cyber-Shot DSC-RX100M2 kameralla kuvaamani kuvat (kameran olin saanut herra Longfieldiltä edellisenä iltana synttärilahjaksi). Oikein kelpo vehje ison järkkärin kaveriksi!

sadonkorjuujuhlatpunajuurikuppikakut

Suklaiset punajuurikuppikakut

noin 20 kappaletta

 • 300 g (noin 2 isoa) punajuurta
 • 2 dl sokeria
 • 1½ dl oliiviöljyä
 • 3 kpl luomu kananmunaa
 • 75 g tummaa suklaata
 • 3½ dl vehnäjauhoja
 • 1 dl tummaa kaakaojauhetta
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 2 tl vaniljasokeria

Kuorrutus (aivan sairaan hyvää ihan sellaisenaankin!)

 • 100 g tummaa suklaata
 • 25 g voita
 • 100 g vaniljalla maustettua tuorejuustoa
 • 2 dl tomusokeria

1. Kuori ja raasta punajuuri keskihienoksi raasteeksi.

2. Vatkaa sokeri ja oliiviöljy kulhossa vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa voimakkaasti sekaisin.

3. Rouhi tumma suklaa veitsellä karkeaksi. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suklaarouhe keskenään.

4. Lisää jauhoseos ja punajuuriraaste taikinan joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

5. Rasvaa muffinipellin kolot rasvalla ja lusikoi taikinaa koloihin.

6. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla: jos taikinaa jää tikkuun, jatka paistamista viisi minuuttia kerrallaan.

7. Nosta kuppikakut jäähtymään.

8. Kuorrutetta varten paloittele suklaa ja voi kulhoon ja sulata vesihauteessa (tai mikrossa) niin kauan, että molemmat ovat sulaneet täysin. Jäähdytä hetki.

9. Lisää joukkoon tuorejuusto ja tomusokeri. Vatkaa tasaiseksi kuorrutteeksi.

10. Dippaa TÄYSIN jäähtyneet kuppikakut kuorrutteeseen yläosa edellä. Nosta ja ala herkutella!

p.s. Kuorrute on todella hyvää, ja sen rakenne on optimaalista kuppikakkujen kuorrutteeksi. Sitä voi hyvin käyttää muidenkin kuin näiden punajuuristen kuppikakkujen koristeluun.

punajuurikuppikakut

7 Replies to “Suklaiset punajuurikuppikakut”

 1. […] Ette usko mikä häsä mulla on just nyt päällä. Iso kasa koulu-, työ- ja kotihommia on rästissä kahden viikon loman Lue lisää » […]

 2. Näyttää hyvältä, olen ennenkin katsellut makeita ohjeita, jotka sisältää punajuurta, mutta vielä rohkeus ei ole riittänyt kokeiluun.

  1. Nyt oli hyvä vaihe testata outoa reseptiä, sillä tiesin, että tarjolla on vaikka mitä muitakin herkkuja jos omat kuppikakut menevät pilalle. En olisi uskaltanut tehdä näitä yksikseen omille kahvivieraille. 🙂 Nyt kyllä uskaltaisin!

 3. Tämä vinkki menee kokeiluun, olen maailman laiskin kuorruttaja!

  1. Hyvä! Ota kuorrutteen ohje myös talteen, se oli todella hyvää!! 😛 Vedettiin sitä pari päivää herran kanssa ihan sellaisenaan.. Nam!

 4. Etukäteisonnittelut synttäritytölle!

  Hauska & kätevä idea tuo kuorruttaminen.

  1. Kiitokset! Synttärit olivat oikeasti jo lokakuun puolessa välissä, mutta oltiin silloin reissussa joten juhlitaan ystävien kanssa huomenna. Sukulaisten kanssa sitten seuraavalla viikolla. Harvinaisen kiva syksy on just nyt käsillä! 🙂

Vastaa