Haagan alppiruusupuisto, Helsinki

Vuosina 1973-1979 suoritettiin Helsingin Yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksella alppiruusujen risteytysohjelma, jonka tuloksena syntyi 499 erilaista risteytystä. Päämääränä on talvenkestävän ja värikkään koristekasviaineiston kehittäminen Suomen ilmastoa varten.

Nyt on oikea aika kipittää kiireen vilkkaa Haagan alppiruusupuistoon! Alppiruusut ovat upeimmillaan juuri nyt, viikon päästä runsain kukinta on jo ohi. Myös rankkasade tai navakka tuuli voivat viedä hennot kukat mukanaan, joten puistoon kannattaa tosiaan kiiruhtaa ihan heti.

alppiruusupuisto Haaga Helsinkialppiruusupuisto Haaga Helsinkialppiruusupuisto Haaga Helsinkialppiruusupuisto Haaga Helsinkialppiruusupuisto Haaga Helsinkialppiruusupuisto Haaga Helsinki

Puistossa voi ihailla upeita ja isoja alppiruusuja esim. pitkospuita pitkin kävellen. Upeimpaan kukinta-aikaan paikalla on paljon ihmisiä, mutta jokaiselle löytyy kyllä sopiva kävelypolku, sillä polkuja ja pitkospuita on kahden hehtaarin puistossa riittävän paljon. Muutamilta näköalatasanteilta voi useita metrejä korkeita pensaita katsella melkein niiden yläpuolelta, näkymät ovat hurjan kauniit ja tuoksu on huumaava erityisesti siinä osassa puistoa, jossa on atsaleoita.

Eräs työkaverini on viettänyt lapsuutensa nykyisen puiston liepeillä, ja hän kertoi sen olevan ennen todella märkää ja ajoittain jopa soista aluetta. Alppiruusut viihtyvät varjossa sekä happamassa maassa, joten entinen suoalue korkeine mäntypuineen sopii niille kasvupaikaksi erittäin hyvin.

alppiruusupuisto Haaga Helsinkialppiruusupuisto Haaga Helsinkialppiruusupuisto Haaga Helsinkialppiruusupuisto Haaga Helsinkialppiruusupuisto Haaga Helsinkialppiruusupuisto Haaga Helsinki

Kävimme puistossa ensimmäisen kerran vuonna 2012. Tuolloin menimme puistoon aivan liian myöhään, vaikka kyllä siellä vielä heinäkuun alussa muutamia kukkivia pensaita sai ihailla. Viime vuonna kävimme puistossa uudestaan, nyt juhannuksen aikoihin, mutta silti jo toistamiseen liian myöhään. Tänä kesänä tarkkailin alppiruusujen kukintaa tarkasti, ja niin me ryntäsimme puistoon sunnuntaina monen muun kukkia ihailevan ihmisen kanssa. Ajoitus oli täydellinen, ja puisto sävähdytti meitä molempia tavattoman runsailla kukillaan. En voi kun suositella kaikkia kynnelle kykeneviä menemään puistoon heti alkuviikosta! Alppiruusujen kukintaa ei voi kuvata sanoin, eikä kuvatkaan kerro kaikkea – tämä pitää kokea ja nähdä itse.

Huom!

 • Puistoon on hieman hankala löytää, mutta osoite oli meidän navigaattorin mukaan Laajasuontie 40.
 • Puistoon on aina vapaa pääsy.
 • Koirat ovat tervetulleita puistoon.
 • Puistossa voi liikkua hyvin myös lastenrattaiden kanssa sekä pyörätuoleilla leveiden polkujen ja pitkospuiden ansiosta.

alppiruusupuisto Haaga Helsinkialppiruusupuisto Haaga Helsinkialppiruusupuisto Haaga Helsinkialppiruusupuisto Haaga Helsinkialppiruusupuisto Haaga Helsinkialppiruusupuisto Haaga Helsinki

12 Replies to “Haagan alppiruusupuisto, Helsinki”

 1. yep, I need to go there!

  1. Absolutely! Don’t forget to take the camera with you. 🙂

   1. I will! 😉 btw today Is aku ankka 80 birthday at sanomatalo 5pm 😀

  2. Can’t wait your post and pictures! 🙂
   Too bad we have other things to do tonight.. Althought my husband love Aku Ankka. 🙂

 2. Totta, tuolla täytyy poiketa!

  1. Sinne nyt ihan heti! Kukat olivat nyt kaikista isoimmillaan, muutama pensas oli tiputtanut jo osan kukistaan, joten ei varmasti mene kovin pitkää aikaa kun upein ja runsain kukinta on ohi. Huikaisevan upea paikka!

 3. Useampikin kaverini postasi kuvia Facebookiin tuolta viikonlopun aikana. Upea paikka.

  1. Puistossa oli kyllä paljon porukkaa. Se ei tosin ole ihme! Ihanaa, että osasimme näin kolmantena vuotena mennä paikalle oikeaan aikaan. 🙂

 4. Meidän vanhoja kotikulmia. Parasta oli silloin kun meidän koiramme vielä eli ja lenkit kulkivat tuota kautta. Vaikka tilannetta seurasi melkein päivittäin, silti tuo kukinta pääsi yllättämään joka vuosi.

  1. Puisto ei todellakaan olisi pöllömpi lenkkeilyalue! 🙂 Me osuttiin ekan kerran upeimpaan kukinta-aikaan, ja se yllätti kyllä meidät molemmat. Upea paikka!

 5. Tämä on yksi erittäin hyvä blogi. Pidin siitä kovasti.

  1. Voi kiitos! 🙂 Tervetuloa mukaan!

Vastaa