Kun kauraleipä muuttui paniniksi

En tiedä tuovatko paninit teille mitään mieleen, mutta itselleni ne nostattavat mieleen automaattisesti AMK-ajat. Popsin kolmen vuoden ajan yhden Hannan kanssa panineja yllättävän usein koulun jälkeen erään puisen juna-aseman kuppaisessa kahvilassa. AMK-aikojen jälkeen en ole laittanut suuhuni yhden yhtä paninia. Littanat lämpimät leivät olivat kouluaikainen juttu, ja valmistumisen jälkeen unohdin tyystin niiden olemassaolon.

Pari viikkoa sitten paninit tekivät kuitenkin paluun elämääni! Ja vaikka olenkin palannut koulun penkille, ei panineja tällä kertaa syöty juna-aseman kahvilassa, vaan niitä kokkailtiin kotibrunssille. Kotona tehdyt paninit olivat astetta – jopa paria – fiinimpiä kuin kahviloiden puolivalmiit leivät. Kurkataanko niitä hieman tarkemmin?

vaasan kaurasydän brunssivaasan kaurasydän brunssi

Kokkailin herra Longfieldille sekä tietenkin myös itselleni kahdenlaisia panineja, oli kurkku-vuohenjuusto- sekä pinaatti-feta-panineja. Leipinä toimivat Vaasan uudet Kaurasydän-leivät, joita pääsin testailemaan Blogiringin sekä Vaasan yhteisessä kampanjassa.

Vaasan Kaurasydän-leipiin on lisätty kauran luontaista beetaglukaanikuitua, joka estää ravinnon mukana tulevan kolesterolin imeytymistä sekä poistaa elimistöstä siellä jo olevaa kolesterolia. Myönteiset vaikutukset saadaan aktivoitua syömällä leipää kolme viipaletta päivässä. Meneillään olevan kevätkevennyksen takia tämmöiset terveysleivät ovat oikein kiva lisä mm. aamupalapöytään.

vaasan kaurasydän brunssivaasan kaurasydän brunssi

Kahviloissa ja ravintoloissa paninit puristetaan möhkälemäisellä koneella yhteen. Kotona homma toimii varsin näppärästi paistinpannun sekä kattilan avulla. Leivät laitetaan täytettyinä ruskittumaan lämpimälle paistinpannulle, ja kattilalla sitten painetaan leipiä yhteen. Kovin kovaa ei kuitenkaan kannata painaa, ettei kaikki täytteet tursua leipien välistä pois. Leipien kääntäminen onnistuu helposti ihan paistilastan avulla. Ja kas niin, kotitekoiset paninit ovatkin valmiita!

Herra Longfield piti tavattoman paljon pinaatti-fetapanineista. Itse en osaa nimetä suosikkiani, sillä pidin molemmista leivistä hirmuisen paljon. Suosittelen siis kokeilemaan kumpaakin reseptiä.

Kurkku-vuohenjuustopanini

2 paninia

 • 4 palaa Vaasan Kaurasydän porkkanapalaleipää
 • 1 paksu kiekko (n. 150 g) huoneenlämpöistä vuohenjuustoa
 • n. ½ kotimainen kurkku viipaloituna
 • rouhittua mustapippuria
 • öljyä (tms. paistorasvaa)

1. Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Vähennä lämpöä ja lisää pannulle tilkka rasvaa.

2. Levitä kaikkien neljän leipäpalan päälle kerros huoneenlämpöistä vuohenjuustoa (itse ostan paksun kiekon aina juustotiskiltä). Lisää kurkkuviipaleet kahdelle leipäpalalle tiiviisti lomittain. Sirottele kurkkuviipaleiden päälle rouhittua mustapippuria. Nosta pelkkää vuohenjuustoa sisältävät leipäpalat paninien kansiksi.

3. Nosta/siirrä paninit lämpimälle paistinpannulle ja paina niitä varovasti kattilalla koko paistamisen ajan. Käännä paninit lastalla toisinpäin kun ensimmäinen puoli on kullanruskea. Toista sama käsittely paninin toiselle puolelle.

4. Puolita leivät terävällä veitsellä ja nauti lämpiminä!

vaasan kaurasydän brunssivaasan kaurasydän brunssi

Pinaatti-fetapanini

2 paninia

 • 4 palaa Vaasan kaurasydän kauraleipää
 • 1 kpl yksikyntinen valkosipuli
 • 125 g pinaattia pakastettuna
 • 125 g mozzarella-juustoa (rasvaa 8 %)
 • 75 g Arla Apetina 3 % valkosipuli-persilja juustokuutioita
 • chilihiutaleita
 • suolaa
 • rouhittua mustapippuria

1. Hienonna valkosipuli ja paista sitä paistinpannulla kunnes valkosipuli alkaa pehmentyä. Lisää joukkoon pakastettu pinaatti ja sekoittele viitisen minuuttia kunnes pinaatti on sulanut ja lämmennyt. Viskaa sekaan maun mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria.

2. Leikkaa/silppua mozzarella sekä feta pieniksi kuutioiksi.

3. Lisää kahdelle leipäpalalle mozzarellaa sekä fetaa. Jaa pinaattiseos tasan kahden leivän kesken ja nosta se juustojen päälle. Lisää pinaatin päälle vielä loput mozzarella- sekä fetasilpusta ja ripottele maun mukaan päällimmäiseksi chilihiutaleita. Nosta toiset leipäpalat paninien kansiksi.

4. Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Vähennä lämpöä ja lisää pannulle tilkka rasvaa.

5. Nosta/siirrä paninit lämpimälle paistinpannulle ja paina niitä varovasti kattilalla koko paistamisen ajan. Käännä paninit lastalla toisinpäin kun ensimmäinen puoli on kullanruskea. Toista sama paninin toiselle puolelle.

6. Puolita leivät terävällä veitsellä ja nauti lämpiminä!

vaasan kaurasydän brunssivaasan kaurasydän brunssi

Yhteistyössä Vaaan
Yhteistyössä Vaasan

Vastaa