Jalotofu ja Ekowinen biodynaamiset viinit

Eräänä sateisena ja synkkänä lokakuun lopun päivänä kipitimme herra Longfieldin kanssa Kiseleffiin taloon, jossa pr-toimisto Sugar järjesti Jalotofuillan. Sugarin toimisto oli tosi söde ja meitä oli siellä vastassa Sugarin porukan lisäksi Jalotofulaisia sekä Ekowinelaisia. Ilta lähti käyntiin Ekowinen kuoharilla (Cava Brut Nature Gran Reserva Aurèlia) sekä Jalotofusta valmistetulla cocktailpalalla (spelttinäkkäriä tofumajoneesilla). Alkupaloja syödessä Sugarin toimisto täyttyi Kari Tapiirin musiikista. Jalka alkoi väkisin heilua kun Kari alkoi hoilata Länkkäri-biisiään. Tiedettekö kysein biisin? Ratsastaa joku vitun heevonen..

jalotofu

Kari Tapiirin musiikkiesityksen sekä alkupalojen jälkeen siirryimme Ruoto Cateringin tiloihin, joka sijaitsi Sugarin toimiston vastapäätä. Meille oli katettu hirmuisen viihtyisä pitkä pöytä ja viimeistään tässä vaiheessa maha alkoi kurnia – illasta tulisi varmasti herkullinen! Ennen pöytään istumista ahdoimme koko porukan kanssa Ruoto Cateringin keittiöön, jossa saimme kuulla hieman illan menusta ja sen valmistuksesta. Ensimmäinen alkupala syötiin seisten keittiön puolella. Alkupala numero yksi koostui tietenkin tofusta sekä kirkkaasta basilikaliemestä. Setti toimi hienosti! Ennen alkupalaa numero kaksi siirryimme koko porukan voimin istumaan viihtyisään pöytään ja aloimme kuuntelemaan tiukkaa faktaa Jalotofusta sekä Ekowinen viineistä.

jalotofu

Jalotofu on valmistanut jo vuodesta 1989 lähtien tofu-tuotteita Tammisaaressa käyttäen reilun kaupan luomusoijapapuja. Valmistusprosessi on yrityksen arvojen mukaan perinteinen ja luonnonmukainen. Tofu on itselleni aika vieras raaka-aine – tämä leidi pitää nimittäin kovasti lihasta, jonka lisäksi pavut aiheuttavat yleensä ikäviä oireita mahassa. Illan aikana saimme kuitenkin kuulla tofusta paljon hyvää, joten ehkä tofua nähdään jatkossa meidänkin keittiössä hieman useammin. Tosin kokeilu pitää aloittaa pienillä määrillä, jotta maha alkaa tottua papuihin pikkuhiljaa.

Jalotofun edustajan lisäksi paikalla oli herra Ekowinesta. Nautimme illan aikana monia eri Ekowinen viinejä, ja löytyipä sieltä seasta jopa Kungfu Girliä parempi valkkari! Ekowine on suomalainen perheyritys, joka myy laatuviinejä suoraan kuluttajille. Valikoimassa on luomu- sekä biodynaamisesti valmistettuja viinejä, jotka ostetaan suoraan viinitiloilta ja myydään ilman välikäsiä asiakkaille Suomeen. Alkon monopolin takia viinit noudetaan/toimitetaan Virosta.

Sitä törkeän hyvää valkkaria (Silvaner Alte Rebe Schlossberg 2012) nautittiin alkupalan numero kaksi kanssa. Alkupalassa oli ainakin tofua, rapeaa mustajuurta sekä kasviksia teriyaki-kastikkeessa. Tässä vaiheessa iltaa olin aivan ihmeissäni siitä, miten upeaa ruokaa saa aikaan tofusta, siis tofusta!

Jalotofu

Jalotofu

Jalotofu

Alkupalojen jälkeen oli luonnollisesti pääruoan vuoro. Eteemme tuotiin upeat annokset, joissa komeili tofutempuraa, sieni-tofuraviolia sekä parmesaania. Pääruoka sai jopa Jalotofun edustajan toteamaan, että on käsittämätöntä miten tofu taipuu aivan gourmet-tason ruoaksi. Komppaan kyllä tätä täysin, en olisi ikinä uskonut, että tofusta voidaan valmistaa näinkin upea (ja herkullinen) annos.

Pääruoan kanssa joimme jälleen Ekowinen viiniä, tällä kertaa punaviiniä (Minha Terra 2011). Olin vielä sen verran Sanderin valkkarin lumoissa, että kaadoin lasiini valkkaria  lisää ja vain maistoin punkkua.

Jalotofu

Jälkkäriksi Ruoto Cateringin pojat olivat valmistaneet meille tofusta jäätelöä. Kaikkeen se tofu siis taipuukin. Jäätelössä maistui omaan makuuni hieman liian voimakkaasti puolukka, mutta jäätelön kastikkeena toiminut suola-kinuski oli aivan taivaallista! Jätskin kanssa tarjoiltiin portviiniä (enpä ole sellaista koskaan ennen maistanut), joka oli kyllä tujua – huh!

Jälkkärien syömisen jälkeen juttelimme vielä niitä näitä tofusta ja sitten oli aika kipittää takaisin kotiin. Mukaan saimme vielä kassillisen Jalotofun tuotteita, joten nyt se tofuun totutteleminen voidaan tosissaan aloittaa. Ensimmäisenä kokkauslistalla olisi suklainen tofumousse, jonka kuvittelen sopivan hyvin myös joulupöytään. Palaan siihen mousseen myöhemmin, jos se onnistuu haluamallani tavalla.

Jalotofu

Vastaa