Parmesaanilla kuorrutetut nakkipretzelit

Nyt päästään käsiksi toivepostaukseen! Pari viikkoa sitten jenkkibrunssilla tarjolla olleet nakkipretzelit saivat osakseen mielenkiintoa, joten on reilua välittää herkullisten nakkipiilojen sanomaa eteenpäin.

Nakkipretzelit ovat herra Longfieldin käsialaa (saatoin kyllä auttaa loppusuoralla ihan vähän..). Hän teki niitä brunssille siitä syystä, että olimme popsineet vastaavia herkullisia pötköjä Torontossa, ja rakastuneet niihin syvästi (brunssi koostui muutenkin reissumme aikana syödyistä sapuskoista). Kuten jo aiemmin totesin, heräsin jenkkibrunssiaamuna monitoimikoneen hyrinään, ja kun kipitin kiinnostuneena keittiöön, oli herra Longfield tosi toimissa jauhojen ja kananmunien kanssa. Kun sain kuulla mitä herra oli tekemässä, oli hymy tietenkin herkässä. Toisen eteen nähty vaiva on aina maailman ihaninta. ♥

nakkipretzel

nakkipretzel

Hymyni muuttui nauruksi kun huomasin millä reseptillä herra pretzeleitä kokkaili. Olin jo kauan sitten kaivanut (ja tulostanut ja arkistoinut) oivallisesta Kivistössä-blogista Pretzel-piilojen reseptin, ja ihmetyksekseni huomasin, että herra oli kaivanut samaisen reseptin iPadilleen (joka oli kokkauksen tiimellyksessä hieman jauhoinen). Olipas hauska yhteensattuma! Nyt mun ei tarvitse alkaa tehdä hieman aikaa vieviä pretzeleitä itse, koska ne tehtiin mulle. Loistavuutta!

Resepti on siis kopsattu (lähes) suoraan Kivistössä-blogista. Muutimme ainoastaan pretzelien päälle tulevat mausteet (suola ja pippuri) parmesaaniraasteeseen – sillä niin pretzeleitä syötiin Torontossa. Näistä tuli törkeen hyviä, kiitokset herra Longfieldille sekä ihanalle Kivistössä-blogille!

Parmesaanilla kuorrutetut nakkipretzelit
noin 16 pretzeliä

 • 16 kpl mausteisia nakkeja (meillä oli ainakin Salarakkaita)
 • 3½ dl lämmintä vettä
 • 1 rkl sokeria
 • 2 tl kuivahiivaa
 • 9½ dl vehnäjauhoja
 • 2 tl suolaa
 • 2 rkl sulatettua voita (n. 30 g)
 • 3 litraa vettä
 • 2½ dl ruokasoodaa
 • 1 kpl luomu kananmuna kevyesti vatkattuna
 • 1 – 2 dl hienoa parmesaaniraastetta

1. Tee ensin taikina. Yhdistä suuressa kulhossa lämmin vesi, sokeri ja hiiva. Anna seisoa viitisen minuuttia kunnes seos alkaa kuplia ja vaahdota.

2. Lisää jauhot, suola ja sulatettu voi. Sekoita aineet puuhaarukalla ja sen jälkeen vaivaa kunnes taikina on sileää ja irtoaa kulhon reunoista. Jatka vielä vaivaamista viisi minuuttia, kunnes taikina on joustavaa, pehmeää ja hieman tahmeaa (herra teki taikinan yleis-/monitoimikoneella).

3. Öljyä taikinapallo kauttaaltaan kevyesti. Peitä kulho kelmulla/liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. tunnin kunnes taikina on kaksinkertainen (meillä taikina möllötti kulhoineen päivineen mikron sisällä, joka ei tietenkään ollut päällä).

4. Kippaa turvonnut taikina leivinalustalle, ja jaa se ensin kahteen yhtä suureen osaan, ja sitten taas puoliksi. Jaa kukin taikinapala vielä neljään osaan niin, että alustalla on 16 taikinapalaa. Rullaa taikinapala varovasti sormien alla noin 30 cm pitkäksi suikeroksi. Kieritä se nakin ympärille niin, että nakin päät jäävät söpösti näkyviin.

5. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Kaada isoon kattilaan 3 litraa vettä sekä 2½ dl ruokasoodaa. Kuumenna kiehuvaksi.

6. Kun soodavesi kiehuu, laske varovasti reikäkauhan avulla 3-4 nakkipretzeliä kerrallaan veteen ja kiehauta noin 30 sekunnin ajan. Nosta pois reikäkauhalla ja aseta pretzelit leivinpaperin päälle. Kun olet keittänyt kaikki, voitele pretzelit kananmunalla. Paista uunin keskitasolla 12-14 minuuttia, tai kunnes väri on tumman kullanruskea.

7. Valele hieman jäähtyneet nakkipretzelit vedellä ja kierittele kauttaaltaan parmesaaniraasteessa. Ja sitten vain nautit!

nakkipretzel

nakkipretzel

nakkipretzel


«Vuosi sitten: Syksy»
«Kaksi vuotta sitten: Marraskuun kynnet»

4 Replies to “Parmesaanilla kuorrutetut nakkipretzelit”

 1. Nam!!! Nyt on kyllä herkku minun ja apukokin makuun, näillä olisikin kiva yllättää apukokki joku viikonloppuaamu 🙂

  1. Yllätykset ovat ihania! 🙂 Ja näistä tykkää kyllä kaikki vauvasta vaariin. 😉

 2. On ne vaan niin söpöjä, en kestä!

  1. Nää oli kyllä söpöjä. 🙂 Semmoisia pulleroita!

Vastaa