Savulohicrostinit fenkolilla ja punasipulilla

Moni teistä on varmasti jo törmännyt tällä viikolla blogeissa pyöriviin Cono Sur Bicicleta -viinikisan resepteihin. Homman ideanahan oli kehitellä pohjoismainen ruokarespeti, joka sopii yhteen Cono Sur Bicicleta -viinien kanssa (joko punkun tai valkkarin). Pääraaka-aineena tuli olla omena, peruna, lammas tai lohi ja reseptin tuli olla suolainen leivos, alku- tai pääruoka. Kisan voittaja pääsee pääsee ystävänsä kanssa Chileen tutustumaan mm. Cono Surin viinitilaan – aika huikea palkinto!

Katsottuani kaikki reseptit läpi tein kaksi selkeää havaintoa:

1) Erilaiset burgerit ovat kovassa huudossa. Burgerireseptejä on kisassa mukana useampi, nähtäväksi jää voittaako burgeri koko kisan.

2) Savustus on kovassa huudossa. Kisaajat ovat savustaneet lohen lisäksi ainakin karitsaa ja omenaa.

Pohjoismainen ruoka sekä savustus kuuluvat minusta(kin) tiivisti yhteen. Voin mieleni sopukoissa nähdä partaisen miehen sytyttämässä kauniilla tuulisella arolla nuotiota asetellen nuotion viereen puunpalaan naulattua lohta. Tämä mielikuva vahvisti päätökseni – oman annoksen pääraaka-aineena toimisi lohi, savustettu lohi. Syksyn väreissä kylpevälle arolle en kuitenkaan lohtani päässyt savustamaan, vaan homma tehtiin terassilla Muurikan sähkösavustimelle.

crostini

Yritin parrakas mies mielessäni keksiä simppelin, ronskin ja maukkaan reseptin, jossa olisi jotain uutta ja jotain vanhaa. Lopulta päädyin tekemään crostineita skandinaavisten ihmisten mieleen! Makea punasipuli, mausteinen fenkoli, suolainen savulohi sekä grillatut valkosipuliset patonginpalat toimivat yhdessä todella hyvin. Mitään kikkailua tai erikoisia mausteita ei tarvita – suola, rouhittu mustapippuri sekä sitruunapippuri riittävät tuomaan simppeleiden ainesten parhaat maut esille.

Crostinit jokainen vieras saa koota itse. Ehkä hieman sotkuista, mutta juuri siksi ihanan ronskia ja pohjoismaalaista! Se parrakas mies tahtoo täytettä varmasti enemmän kuin pikkumustassa kipittävä leidi. Kylkeen vielä lasillinen raikasta Cono Sur Bicicleta Rieslingiä, niin kyllä lämpenee myös parrakkaan miehen sydän.

cono sur bicicleta Riesling

Olen reseptiin todella tyytyväinen. Toki tiedän, etten koskaan voi pikkuisella blogillani saavuttaa esim. supersuositujen Kaikki mitä rakastin– tai Liemessä-blogien kehittelemien reseptin äänimääriä, mutta jos tahdot antaa äänesi minulle, olen siitä enemmän kuin otettu.

Äänestäminen onnistuu Cono Sur Nordicin nettisivuilla. Äänestysaikaa on 11.10.2013 asti.

Kiitos. ♥

p.s. Äänestäjien kesken arvotaan 8 kappaletta Makuja Pohjolasta –kirjoja.

crostini

crostini

Savulohicrostinit fenkolilla ja punasipulilla

 • n. 600 g lohifileetä
 • 2 rkl (savu)suolaa
 • 2 kpl tuoretta fenkolia
 • 2 kpl isoa punasipulia
 • suolaa
 • rouhittua mustapippuria
 • sitruunapippuria
 • ½ maalaispatonki
 • öljyä
 • 1 kpl yksikyntinen valkosipuli
 • 1 kpl sitruuna lohkottuna

1. Pikasavusta ensin lohi. Hiero lohifileen pintaan (savu)suola ja savusta lohta n. 25 minuuttia esim. Muurikan sähkösavustimessa.

2. Tee fenkolista ja punasipulista pienehköjä lohkoja ja nosta lohkot leivinpaperin päälle uunipellille. Hiero fenkolin ja punasipulin lohkot kauttaaltaan öljyllä. Ripottele päälle suolaa ja rouhittua mustapippuria ja sekoita taas kunnolla sekaisin.

3. Grillaa vihannekset uunin (275 astetta) grillivastusten alla neljän minuutin verran per puoli. Nosta vihannekset sivuun.

4. Leikkaa maalaispatongista ohuehkoja viipaleita. Nosta viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille ja roiski päälle öljyä. Grillaa leipäviipaleet uunin (275 astetta) grillivastusten alla parin minuutin verran per puoli (vahdi leipäviipaleita koko ajan, jottei ne pala).

5. Nosta leipäviipaleet uunista ja hiero niiden pintaan rikottua yksikyntistä valkosipulia molemmin puolin.

6. Nosta leipäviipaleet, savustettu lohi, lohkottu sitruuna, punasipulit sekä fenkoli tarjoiluastialle ja anna vieraittesi koota omat crostinit. Tarjoa crostinien kaverina Cono Surin Bicicleta Rieslingiä.

crostini


«Vuosi sitten: Kannustalon Vihervaara 114»
«Kaksi vuotta sitten: Farang ja vuotta vanhempi herra Longfield»

8 Replies to “Savulohicrostinit fenkolilla ja punasipulilla”

 1. Onpa maukkaan näköistä! Sain itsekin kutsun tuohon kilpailuun, mutta aika loppui kesken. En ehtinyt ideoimaan, kokkaamaan ja kuvaamaan päivänvalolla. Palkinto olisi iollut kyllä aika huikea.

  1. Yllättävän haastavaa näiden reseptien keksiminen kyllä on! Olisi jäänyt multakin väliin, jos tätä älynväläystä ei olisi tullut. 🙂

 2. Hieno annos ja hieno inspiraatio. Onnea kisaan! T. partaisen kalastaja/bloggaajan siippa 😉

  1. Kiitos! Kiva kyllä nähdä kuka kisan voittaa, sillä upeita ideoita oli reseptien seassa vaikka kuinka 🙂

 3. Oih, nam mitä herkkuja!
  Lueskelin tuossa oman blogini vanhoja kommentteja, ja huomasin että olit ollut kiinnostunut 10 kuvaa kesään -valokuvahaasteesta. Haaste on nyt startannut uudelle kierrokselle! 🙂 http://littlebigthings-littleb.blogspot.fi/2013/09/10-kuvaa-kesaan.html

  1. Ihanaa, että muistutit mua tuosta kivasta haasteesta! Täytyy tarttua heti tänään kameraan ja valita sopiva ikkuna. Tosin voisin napata kuvan myös talolle päin, sillä ensi kesänä pihalla tapahtuu ihmeitä ja olisi kiva nähdä miltä talo näyttää muutoksen seassa.

 4. Tsemppiä kisaan!
  Täytyypä käydä tsekkaamassa sivut ja käydä äänestämässä 😉

  1. Kiitos ja kumarrus jo etukäteen jos ääni lähtee tänne suuntaan. 🙂

Vastaa