Muuttovalmiin Kannustalon vastaukset

Tulipas teiltä hyviä (ja vaikeita) kysymyksiä iso liuta! Kiitos niistä kaikista. 🙂 Pidemmittä pölinöittä käydään kysymysten kimppuun – tässä siis metripostaus vastauksilla varustettuna. Jos näiden jälkeenkin jokin asia jäi vielä askarruttamaan, niin laittakaa toki vaan kommenttia/viestiä tulemaan.

vihreä Kannustalo
Kannustalo muuttovalmis Vihervaara 114

Mikä oli haastavinta rakennusurakassa – maalauksen lisäksi?

Haastavinta oli kiire. Sopimus talopaketista tehtiin syyskuun lopussa 2012 ja kaikki päätökset piti tehdä ennen kevättä. Muutimme sisään kesäkuun alussa, joten tahti oli päätähuimaavaa. Kiireen ja valintojen keskellä herra Longfieldin työmatkat sekoittivat pakkaa entisestään.

Lisäksi se, että emme tajunneet juuri mistään mitään, sai välillä stressiä aikaan. Onneksi olimme Kannustalon auttavien ihmisten ympäröimänä!

Entä mitä oli kaikkein hauskinta tehdä?

Hauskinta oli sisustusvalintojen tekeminen sekä se kun päästiin kantamaan muuttolaatikot sisään! Myös talotehtaalla vierailu painui todella ihanana kokemuksena mieleen. Oli upeaa nähdä kuinka hyvissä tiloissa talot tehdään, ja päästä samalla näkemään oma talo melkein valmiina.

Talotehtaalla vierailu
Talotehtaalla vierailu

Mikä oli yllättävintä, entä mikä sujui juuri niinkuin olit ajatellut?

Maatöiden kustannukset yllättivät eniten (negatiivisesti). Jouduimme hakemaan lisää lainaa, sillä olimme laskeneet maatöiden budjetin täysin pieleen.. Ensi kerralla (apua, sanoinko ton oikeesti?!) tiedämme varautua niihin paljon paremmin.

Emme ensikertalaisina oikein tienneet mitä tuleman pitää, joten pelkäsimme lähes kaikkea, onneksi projekti sujui kokonaisuutena oikein hyvin ja jouhevasti.

Mihin tilaan olet kaikkein tyytyväisin?

Pikkuvessa on ihana! Lisäksi pidämme kamalasti avarasta olohuoneesta yhdistettynä ruokailutilaan.

Mistä sait eniten ideoita sisustukseen, selasitko lehtiä, kävitkö liikkeissä vai luitko kirjoja…?

Olen koonnut jo vuosia leikekirjaa, jonne olen liimaillut kaikkea kaunista. Mitenkään erityisesti en ole sisustusjuttuja miettinyt, meillä mennään enemmänkin siihen tyyliin, että ostellaan kaikkea kaunista ja katsotaan sitten mihin se sopii. 🙂

Luen ja selailen kyllä jatkuvasti myös kirjoja, lehtiä, nettisivuja ja blogeja joista ammennan ideoita. Sisustus on täällä jatkuvaa eikä valmista tule koskaan.

Kun ajattelet koko urakkaa, mihin asiaan olet kaikkein tyytyväisin entä mikä ottaa eniten päähän?

Eniten päähän ottaa (edelleen) sekoilu perustuksiin asennettavien lautojen kanssa. Pieni juttu, mutta siitä jäi pieni kusetuksen maku suuhun.

Tyytyväisimpiä olemme laatuun, ulkonäköön sekä nopeuteen!

Kannustalo pystytys
Pystytys
pystytys Kannustalo
Pystytys

Muuttovalmis Kannustalohan on ns. rossipohjalla. Millaisia toimia Kannustalo on ohjeistanut talven varalta sen suhteen eli pitääko esim. tuuletusluukuille tehdä jotain tms.?

Emme ole saaneet tämän asian suhteen mitään vinkkejä Kannustalolta tai Perustavalta. Tuuletusaukkojen eteen tulee asentaa itse ritilät ja niitä on toki hyvä talven aikana vahtia ettei lumi hautaa niitä umpeen, mutta siinäpä se. Olemme kyllä jemmanneet talon alle sanomalehden, jonka avulla voimme esim. vuoden päästä käydä tarkistamassa kuinka kosteaa talon alla on (en tosi tiedä kuinka luotettava tai järkevä meidän sanomalehtitesti on). 🙂

Sähkösuunnitelmaan sai ilmeisesti tehdä muutoksia myös (lisää pistokkeita yms.)?

Sähkösuunnitelmaan teimme paljon muutoksia ja niiden kaikkien tekeminen onnistui! Lisäsimme pistorasioita, kattovalaisimien paikkoja, himmentimiä, spottivalaisimia sekä ulkoseinävaloja.

Sähkösuunnitelman muutostyöt maksoivat yhteensä 2500 euroa.

Paljonko kaikkinensa maatöineen ja liittymineen talo on maksanut, ilman tonttia ja pihan viimeistelyjä?

Tontin ja sen verojen jälkeen urakkaan meni kaiken kaikkiaan 316 294,93 euroa.

Itseäni kiinnostaa kuinka paljon kustannuksia tulee kaikesta muusta rakentamiseen liittyvästä, talopaketin ja tontin jälkeen?

Talopaketin hinta oli 198 000 euroa, joten jos tontin ja siihen liittyvien verojen summan vähentää kokonaiskustannuksista, tuli ”lisä”kuluja kaikkiaan 120 094,93 euroa (tähän sisältyy siis mm. maatyöt, perustukset, liittymät, takka, maalämpökaivo, kaupungin kulut, vastaavan mestarin&pääsunnittelijan palkkio, KVV-suunnittelu ja -työt, kiintokaluste- ja sähkömuutostyöt ym.).

Maatyöt
Maatyöt
Kivisuunnitelma
Kivisuunnitelma

Sekä tietysti kiinnostaa budjetissa pysyminen?

Budjetti ylittyi lopulta 48 500 eurolla, joka ei ole ihan pikkuraha. Saamme syyttää itseämme, sillä täysin ensikertalaisina meillä ei ollut mitään hajua eritoten maatöiden ja erilaisten liittymien hinnoista. Onneksi pankki oli ystävällinen ja saimme lisärahoituksen järjestettyä.

Budjetti talolle?

Kts. aiemmat vastaukset.

Valmistalossa tietysti hinta oli aika pitkälle tiedossa etukäteen, mutta tuliko jotain kuluja, joita ette osanneet odottaa tai toisaalta säästyikö rahaa jostain, mihin olitte varautuneet suuremmalla panostuksella?

Maatyöt ja liittymät nielivät todella paljon rahaa. Säästöjä ei pahemmin syntynyt. 🙂

Onnistuisko terassit/kuistit valaa harkkopilarin sijaan?

En osaa valitettavasti vastata tähän.. Rumathan noi pilarit ovat, mutta ensi kesänä aiomme rimoittaa terassin alaosat. Olisi kyllä todella ihanaa jos tämä rimoitus tehtäisiin Kannustalon toimesta niin, että se kuuluisi talopaketin hintaan. Eihän kukaan voi jättää noita rumia pilareita näkyviin! Kehitysehdotus siis Kannustalojen suuntaan.

Terassi Kannustalo
Terassi
Terassi
Terassi

Oliko muuttovalmiin sisustusvalikoima riittävän laaja?

Oli muuten, mutta laatta- ja lattiavalikoima oli meistä suppea ja hieman tylsä. Emme myöskään voineet vaihtaa omalla rahalla tilalle mitään muuta, ja se aiheutti valintavaiheessa hieman huolta, stressiä ja vihaisia fiiliksiä Kannustaloa kohtaan. Lopullisiin valintoihin olemme kuitenkin tyytyväisiä.

Oliko työnjälki priimaa?

Omaan silmäämme ja makuumme ehdottomasti. Ja mä olen näissä asioissa tarkka! 🙂

Rakentaisitteko uudelleen muuttovalmista taloa?

Ehdottomasti! Kunhan Kannustalo vaan saa muuttovalmiisiin kohteisiinsa mukaan mansardikattoiset talot, voimme aloittaa urakan uudestaan. No, ei sitä urakkaa kyllä ihan heti aloiteta, mutta mansardikattoinen tupa on kyllä tulevaisuuden haaveissa.

Onko talonne alueella, jolla on muitakin maalaisromanttisen tyylisuunnan taloja? Jos ei niin miten mielestänne talonne sopii maisemaan?

Talomme nousi vanhalle omakotitaloalueelle, jossa vanhoja isoja tontteja on lohkottu. Sekaisin on siis vanhoja punaisia tasakattoisia taloja, muhkean korkeita uusia kivitaloja sekä muutaman vuoden vanhoja rivitaloja. Sovimme siis ihan hyvin sinne sekamelskan keskelle. Mutta tietenkin meidän talo on kaikista kaunein ja söpöin. 😉

Kannustaloissahan rakennusporukka on erillinen diili?

Muuttovalmiissa paketissa rakennusporukka kuuluu hintaan. Periaatteessa hoidimme/kilpailutimme vain maatyöt, perustukset, maalämpökaivon porauksen sekä liudan muita pienempiä juttuja (esim. erilaiset valvojat ym.). Valitsimme kyllä suurimman osan työmiehistä Kannustalon ja vastaavan mestarimme suosituslistoilta. Valitsemamme maatyömiehet sekä perustusfirma ovat tehneet Kannustalon kanssa pitkään yhteistyötä, joka helpotti ja nopeutti töitä ja aikataulutusta kun kaikille oli jo entuudestaan selvää kuinka ja koska toimitaan.

Miten löysitte luotettavan/osaavan porukan?

Kts. vastaus yllä.

Roskakatoksen viimeinen silaus
Roskakatoksen viimeinen silaus

Millaisella sopimuksella palkkasitte vastaavan mestarin/pääsuunnittelijan?

Vastaava mestari ja pääsuunnittelija oli yksi ja sama henkilö (Pekka Saukonoja). Palkkioksi sovittiin 5000 euron könttäsumma ja sopimus tehtiin aika tarkkaan (mitä kuuluu ja mitä ei).

Olimme (ja olemme kyllä edelleen) aika tumpeloita ja aloittelijoita, ja saimme onneksemme Pekalta paljon sellaistakin apua joka ei vastaavan mestarin/pääsuunnittelijan hommiin varsinaisesti kuulunut, tyhmiä kysymyksiä tuli kysyttyä oikein urakalla. Ainoa ongelma vastaavan mestarin/pääsuunnittelijan kanssa oli kiire. Hän oli todella työllistetty (lue: osaava) ja häntä oli välillä hieman vaikea tavoittaa.

Kuinka tarkasti kävitte moduuleja läpi tehtaalla, tuliko siellä jo jotain reklamoitavaa ilmi?

Moduulit esiteltiin meille yksityiskohtaiseti ja tarkasti. Saimme kierrellä moduuleissa esittelyn jälkeen kaikessa rauhassa, joten en usko monenkaan asian jääneen huomaamatta. Olimme kyllä sen verran innoissamme tehtaalla, että en tosin olisi varmaan edes nähnyt mitään mokia missään. 🙂

Onko reklamaatiot hoidettu Kannustalon puolelta hyvin?

On. Tähän en voi vastata mitenkään muuten. Reklamaatiot ilmoitettiin heille nettilomakkeella ja korjaukset suoritettiin aina todella ripeästi. Korjausten jälkeen meille soitettiin ja tiedusteltiin onko vielä jokin asia vinksallaan. Täydet kymmenen pistettä ja papukaijamerkki tästä Kannustalolle!

sauna
Suihkutila ja sauna

Saakohan valmistaloa riisuttuna versiona mm. ilman keittiö- ja säilytyskalusteita? Ja jos ei, niin mikä voi olla syynä?

Muuttovalmiiden talojen osalta en osaa vastata. Kannustalo teki meidän projektin aikana yhteistyötä Domuksen kanssa, ja heidän valikoimastaan sai valita kiintokalusteiksi ihan mitä halusi. Tällä hetkellä Kannustalon yhteistyökumppaniksi on käsittääkseni vaihtunut Topi-keittiöt, mutta luulisin homman toimivan ihan vastaavalla tavalla myös heidän kanssaan.

Jos haluaa vapaammat kädet valintojen kanssa, on varmaan fiksumpi valita Kannustalon räätälöidyt talopaketit.

Millainen tuo muuttovalmiin Kannustalon sisustusvalikoima oli ja olivatko mahdolliset muutokset kovin kalliita?

Valikoima oli kattava, mutta lattioiden ja laattojen valikoimaan emme olleet kovin tyytyväisiä (löysimme niistä kyllä lopulta sopivat vaihtoehdot). Muutokset eivät olleet kovin kalliita, sillä perushintaan kuului jo laadukkaat vaihtoehdot (mm. parketti ja sälekaihtimet). Me jätimme sälekaihtimet pois ja vaihdoimme parketin laminaattiin saaden samantien alennusta talopaketin hinnasta. Jätimme myös yhden ulko-oven ja pari ikkunaa pois, ja niistäkin talon kokonaishintaa tiputettiin.

Miten päädyitte juuri Vihervaaraan ja oliko talomallisto mielestänne riittävän kattava?

Kannustalo on ollut aina se talo jonka olen halunnut (herra Longfield ei ole näitä juttuja paljon nuorempana miettinyt). Talofirma oli siis hyvin helppo päättää. Myös muuttovalmispaketti oli meille ainoa vaihtoehto.

Firma ja rakennustyyli olivat siis hyvin nopeasti päätetty. Kävimme muuttovalmiiden Kannustalojen esitteen läpi, ja siellä oli kaksi silmää miellyttävää vaihtoehtoa jotka mahtuivat meidän budjettiimme. Vihervaara valikoitui lopulta Auroraa paremmaksi, joten eipä sekään päätös loputa kovin vaikea ollut. Aurora 121 jäi Vihervaaran jalkoihin hieman meille sopimattoman pohjaratkaisun takia.

Muuttovalmiiden talomallisto on mielestäni kattava, kunhan sinne vain saadaan vielä ne mansardikattoiset mallit!

Ruokailutila
Ruokailutila

Entä mihin asioihin halusitte rakennusprojektissa panostaa ja mistä puolestaan pihistitte?

Panostimme takkaan ja keittiöön. Pihistyksiä ei erityisemmin tarvinnut tehdä, sillä Kannustalon sisustusvalikoima oli sen verran laadukas ja kattava. Tai no, jätimme kyllä autotallin tekemättä, sillä siihen ei vaan yksinkertaisesti ollut enää rahaa, siinä siis pihistettiin ja tilalle hommattin K-raudasta varastomökki. 🙂

Miten projektinne nyt jatkuu – onko suunnitelmissa pihan rakentamista, autokatosta tms. ja millaisella aikataululla?

Varastokoppia viimeistellään vielä tänä syksynä, loppusilauksen se saa ensi keväänä/kesänä. Keväällä aloitetaan myös pihan rakentaminen – tontilla on jo jättimäinen kasa kiviä valmiina, joista tehdään kivimuuri tontin toiseen päähän. Lisäksi ensi vuodelle jää multien ym. tilaaminen ja nurmikon istuttaminen. Autokatos jää tällä erää rakentamatta (vaikka lupa sille on jo hommattu), sen pariin palataan parin-kolmen-neljän (?) vuoden päästä jos ja kun haluamme ottaa sitä varten lisää lainaa.

Itseni tuntien piha ei tule olemaan koskaan valmis, joten varsinaisen työleirin olemme tainneet itsellemme hommata. 🙂

varastokoppi
Huli ahertaa

Ja tietenkin – mitä tekisitte toisin näin jälkikäteen ajateltuna vai menikö kaikki ihan juuri niin kuin halusittekin?

Hmmm.. Tiedän mitä teemme paremmin ensi kerralla (taas mä sanoin sen!), mutta en ole erityisen pettynyt mihinkään. Mutta jos jotain pitää sanoa, niin suunnittelisin pääoven portaat fiksummin. Tosin taidamme ensi vuonna ihan itse (tai sitten joskus) muuttaa pääoven portaikkoa hieman, sillä nyt sisäänkäynti on aika ahdas.

Lisäksi valitsisin märkätiloihin rohkeasti tummemman lattialaatan. Vaaleanharmaa ei säväytä niin paljon kuin haluaisin (jonka lisäksi siinä näkyy lika paljon nopeammin).

Onko kaikki sisustusmatskut perusvalikoimasta, esim saunan paneelit, kuuluuko takka peruspakettiin, saako muuttovalmiiseen hotellivessa tyyppistä vessanpönttöä?

Kannustalojen muuttovalmiissa taloissa ei ole oikeastaan kuin yksi valikoima. Tästä materiaalilehtisestä tulee valita kaikki sisustusmateriaalit, ulkovalot, sisäovet, hanat ym.. Valinnanvaraa on kuitenkin paljon (vain se laatta- ja lattiavalikoima on hieman suppea), joten ongelmia ei valintojen kanssa pitäisi päästä pahemmin syntymään.

Täysin vapaat kädet sai kiintokalusteiden kanssa. Domuksen valikoimasta sai suunnitella ja valita ihan mitä halusi niin keittiöön, märkätiloihin kuin makuuhuoneiden säilytyskaapeiksikin (myös vaatehuoneen sisältö tuli Domukselta). Omat valinnat katsottiin sitten yhteen Kannustalon hinta-arvion kanssa, ja erotus tuli maksaa suoraan Domukselle. Meillä tuli koko talon kiintokalustevalinnoista lisähintaa himpun verran yli 5000 euroa. Tällä hinnalla tuplasimme mm. keittiön kaappitilan ja otimme ties mitä mekanismeja hyllyihin ja lisäsimme makuuhuoneissa olevia korkeita kaappeja.

Takka ei kuulu talopaketin hintaan. Kannustalot tekevät yhteistyötä Uuniseppien kanssa, joten heidän kautta saa pientä alennusta takoista.

Me otimme vessoihin korkeat vessanpöntöt, minusta ne ovat ihan hotellitasoa ja korkealla pöntöllä on oikein mukava istuskella. 🙂

Uunisepät takka
Uuniseppien kaakelitakka

Mikä lämmitysjärjestelmä teillä on?

Lämmitysjärjestelmänä meillä on maalämpö. Muuttovalmiin talopaketin hintaan kuului/sisältyi maalämpöpumppu sekä vesikiertoinen lattialämmitys, joten maksoimme vain porauksen 120 metriin ja putket kaivolta talolle (4910 euroa).

Meillä tuli myös varaava takka, sitä tosin ei tarvitse käyttää talvella varsinaiseen lämmitykseen vaan on lähinnä fiilistelyä ja tasaisempaa lämmönjakoa varten. Tosin kun maalämpöpumppu kovimmilla pakkasilla tarvitsee tuekseen sähkövastusta, varaavalla takalla pitäisi halutessaan saada leikattua lämmityskustannuksiakin.

Onko saunan laseista ollut mitään haittaa, esim. lämmönkarkailua?

Ei ole. Saunan kiuas on tarpeeksi tehokas pitääkseen saunan lämpimänä koko seinän kattavasta lasista huolimatta. Tämän tarkistimme lopputarkastuksen yhteydessä, ja on myös käytössä koettu riittäväksi.


«Vuosi sitten: Illallinen Hugon kanssa»
«Kaksi vuotta sitten: Flower power»

12 Replies to “Muuttovalmiin Kannustalon vastaukset”

 1. Moikka! Olipa paljon hyödyllistä luettavaa tulevaisuuden rakentajille. Meillä on tee-se-itse talo ”pitkästä harkosta” 🙂 mutta oli tosi mielenkiintoista lukea myös avaimet käteen talon toteutuksesta. Koti näyttää kutsuvalta ja kauniilta. Pidän kovasti Kannustalojen hengestä vaikka itse olemmekin päätyneet moderniin kivitaloon. Ihanaa eloa ja oloa teille uudessa kodissa!
  t. maailmaltakotiin.vuodatus.net

  1. Nostan kyllä hattua ja kumarran (eiku niiaan) syvään kaikille jotka pystyttää talon ihan itse. Me ei ikinä pystyttäisi siihen!

   Kivitalo olisi kyllä aika jees, ei tarvitsisi maalata yhtään! 🙂 Teidän ”linna” on kyllä aika upeannäköinen! Onnea ja tsemppiä myös sinne. 🙂

 2. Vesijohto says: Vastaa

  Hei, yksi kysymys, mitä itse parhaillaan pohdimme; Tuliko alapohjan vesijohtoon jotain lämmitystä esim. saattolämmityskaapelia, jonka avulla se säilyy sulana pahimmilla pakkasilla?

  1. Meidän vesijohto tuli sorapedin alta suoraan talon alle (ilman mitään saattopiuhoja ym.). Pystytysvaiheessa sitä sitten leikeltiin vain oikeanmittaiseksi (lyhennettiin kamalasti). Saa nähdä ollaanko ilman vettä ensi talvena. 🙂

 3. Kiitos vastauksista!

  1. Ei kestä kiittää! Näihin oli kiva vastailla. Ja näitä vastauksia on varmasti kiva lukea itsekin vuoden parin päästä. 🙂

 4. Kiva postaus! Lohdullista lukea, että joku muukin on arvioinut maatöiden kustannukset väärin. Meillä heittoa tuli 11 000 €. Ei ihan mahdottomasti, mutta onhan se muusta pois. Todennäköisesti emme pysty tuota säästämään loppuvaiheessa vaan joudumme kääntymään pankin puoleen.

  1. Eihän toi meidän budjetin ylitys tullut pelkästään maatöistä, siihen liittyi paljon mm. niitä liittymismaksuja, joiden suuruuksista emme olleet tajunneet mitään.. Mutta onneksi kaikki suttaantui lopulta hyvin! Ja alunperinkin budjetissa oli hieman liikkumisvaraa, joten ei tässä tosiaan konkurssiin menty. 🙂

 5. Iso kiitos tästä postauksesta! Olin itse laskelmoinut 80,000 eur talopaketin päälle siihen muuhun, mutta mahtaakohan se sittenkään riittää..

  Jos nyt ymmärsin oikein, niin ilmeisesti teillä ei tarvinnut paaluttaa vaan perustukset hoitui ns. normaaliin tapaan?

  1. Eipä mitään kiittämistä Tenava, ihanaa jos tästä on/oli jollekin hyötyä!

   Meillä ei tosiaan paalutettu, vaan perustukset tehtiin suoraan sorapatjan päälle. Perustuksista löytyy myös oma tarkempi postaus, jossa on niistä lisätietoa. Suora linkki perustuspostaukseen: http://meanwhileinlongfield.wordpress.com/2013/05/21/perustavan-perustukset/

 6. Tuttua tuo budjetin ylitys. Peruskorjauksen yhteydessä meillä on alkuperäiset laskelmat aivan järkyttävän alakanttiin…

  1. Lohdullista kuulla, ettei olla ainoita. 🙂 Mutta onneksi alkuperäinen budjetti ei ollut mikään piripintaan vedetty, joten liikkumisvaraa oli – onneksi!

Vastaa