Kinkku-parmesaaniskonssit

Tällä viikolla mun täytyy taikoa yksin töiden jälkeen tupariherkut valmiiksi sekä siivoilla kämppä edustuskuntoon. Aloitin reippaana heti eilen tekemällä kasan thaipyöryköitä. Tänään oli vuorossa kinkku-parmesaaniskonssit (huomenna on ihan pakko juosta vähän loppualeissa ja tulla sitten tekemään siivoiluja ja pihatöitä).

Olen edelleen koukussa äänikirjoihin ja eilen keksin ihan tavattoman hyvän idean! Mulla on tapana touhuta keittiössä aika suureleisesti sotkien kaikki paikat ja yleensä homma menee rauhallisen alun jälkeen aika säheltämiseksi. Syynä on saattanut olla liian kovatempoinen ja popahtava musiikki. Kaikki toimii mulla aina nopeammin ja kivemmin kun hommia tahdittaa mukava musiikki. Maalailun, siivoilun, puutarhatöiden, vaatteiden sovittelun, suihkussa olemisen ja ruoanlaiton yhteydessä mulla on tapana jorailla musiikin (radiosta soivan tai omista äänihuulista tulevan) tahdissa mitä oudoimpia tanssimuuveja tehden. Musiikki soi aina kovaa. Niin kovaa, etten usein edes tajua herra Longfieldin hiipineen mun taakse nauramaan muuveilleni (välillä hän jopa kuvaa niitä muistoksi – kiitos).

Eilen kuitenkin liitin keittiön iPal-radioon iPhoneni ja aloin kuunnella kesken olevaa äänikirjaa. Ette usko kuinka rauhallisesti leikkasin sipulia ja raastoin sitruunaruohoa, tai kuinka kärsivällisesti ja huolellisesti muotoilin taikinasta jauhelihapyöryköitä. Äänikirjan rauhallisen lukijan ääni on mulle kokkailun ohessa paljon parempi vaihtoehto kuin intohimoisesti rääkyvä Lady Gaga (ja Huli).

Äänikirja pääsi soimaan myös tänään kokkailun taustalle. Kuunnellessani pian kuolevan syöpää sairastavan raskaana olevan naisen (ei oo helppoa!) höpinöitä syntyi ihan itsestään kasa törkeän hyviä Sara la Fountainin kinkku-parmesaaniskonsseja tupareita varten. Ohjeesta syntyy 8 palaa, mutta itse triplasin ainekset ja pienensin skonssien kokoa, saaden aikaan reilut 30 suolaista herkkupalaa.

kinkku-parmesaaniskonssit

kinkku-parmesaaniskonssit

Kinkku-parmesaaniskonssit

8 palaa

 • 4 ½ dl vehnäjauhoja
 • 1 rkl leivinjauhetta
 • ½ tl suolaa
 • 55 g kuutioitua voita
 • 100 g hienoksi viipaloitua kinkkua
 • 1 ½ dl hyvää parmesaaniraastetta
 • ½ dl silputtua ruohosipulia
 • 1 ½ dl (rasvatonta) maitoa
 • 1 kpl kananmuna

1. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola isohkoon kulhoon ja sekoita hyvin.

2. Lisää joukkoon kuutioidut voipalat ja nypi jauhot ja voi sekaisin.

3. Kun seos näyttää hieman rakeiselta, lisää mukaan viipaloitu kinkku, raastettu parmesaani ja silputti ruohosipuli.

4. Sekoita/vatkaa kevyesti toisessa kulhossa maito ja kananmuna sekaisin. Lisää maito-munaseos muiden ainesten joukkoon. Muodosta seoksesta käsin yhtenäinen taikina, lisää tarvittaessa hieman vehnäjauhoja.

5. Nosta taikina hyvin jauhotetulle tasolle ja muokkaa sitä käsin noin 30 sekunnin ajan.

6. Muotoile taikinasta noin parin sentin paksuinen kiekko. Jaa kiekko 8 osaan esim. pitsaleikkurin avulla. Nostele skonssit jauhotetulle leivinpaperille ja paista niitä 225-asteisessa uunissa 25 minuuttia (skonssit nousevat hieman ja niiden väri muuttuu kullanruskeaksi).

7. Tarjoile skonssit sellaisenaan tai voin kera.

kinkku-parmesaaniskonssit

kinkku-parmesaaniskonssit

2 Replies to “Kinkku-parmesaaniskonssit”

 1. Tavalliset skonssit eivät säilytystä juuri kestä, aiotko pakastaa nämä vai säilyvätkö tämän reseptin mukaan tehdyt skonssit paremmin tupareihin asti joka ilmeisesti ovat viikonloppuna?)

  1. Pakastimeen menevät thaipullien viereen heti huomenna kun ovat kylmenneet ensin jääkaapissa. 🙂 Lämmitän sitten uunissa tupareihin, tosin nämä ovat hyviä myös kylminä. 😛

Vastaa