Avomaankurkkukeitto

Bongasin Beyond tea time -blogista hauskan avomaankurkkukeittoreseptin, jonka nappasin talteen. Meillähän ei kokkailla oikeastaan koskaan mitään ruokia joissa on suolakurkkua (esim. stroganoffia), sillä herra Longfield ei tykkää suolakurkuista. Ajattelin kuitenkin huijata miestäni ihan hieman sanomalla, että kokeillaanko kurkkukeiton tekoa? Tai eihän se mitään huijausta oikeastaan ollut, mähän jätin vaan yhden ainesosan mainitsematta. 🙂

avomaankurkkukeitto

Avomaankurkut ostimme Kirkkonummen Maatilapuodista, ja vasta eilen kauppareissulla mainitsin herralle, että keittoon tulee myös ihan vain muutama suolakurkku. Heh. Nappasin lopulta muovipussiin kotimaisia maustekurkkuja (en muuten yhtään tiedä mitä eroa suola-, hapan-, tai maustekurkuilla on).

Muokkasin alkuperäistä reseptiä vaihtamalla kasvisliemen liha- ja kanaliemen seokseksi (koska niitä löytyi kaapista valmiina), lisäämällä voimakasta paprikajauhetta mausteeksi ja vaihtamalla tavallisen sipulin kevätsipuliksi (voisiko niitä jo tässä vaiheessa sanoa kesäsipuleiksi?). Muuten mentiin ohjeiden mukaan.

avomaankurkkukeitto

Avomaankurkkukeitto

 • 4 dl Puljongin lihalientä
 • 4 dl kanalientä
 • 1 kg avomaankurkkuja
 • 2 kpl maustekurkkua
 • 2 kpl muhkeaa kevätsipulia ilman varsia
 • n. 1 rkl hunajaa
 • 2 dl smetanaa
 • suolaa
 • rouhittua mustapippuria
 • Chili Explosion -mausteseosta
 • voimasta paprikajauhetta

1. Pilko kurkut ja sipuli pieneksi silpuksi. Kiehauta liemi (kasvis-, liha- tai kana), lisää kurkut ja sipuli. Keitä reilun tunnin verran (me keittelimme 1h 15 min) miedolla lämmöllä.

2. Lisää lopuksi smetana ja maun mukaan mausteita. Meillä mausteita heitettiin sekaan reippaalla kädellä!

3. Herkuttele keitto esim. tuoreen ruis- tai saaristolaisleivän kanssa.

avomaankurkkukeitto

Arvatkaa mitä mieltä herra Longfield oli keitosta? Tykkäsi siitä ihan hulluna. 🙂 Ja niin tykkäsin minäkin!


«Vuosi sitten: Rehndahlin kotieläinpiha on IHQ»
«Kaksi vuotta sitten: Aakkoset: C niin kuin Chow chow»

8 Replies to “Avomaankurkkukeitto”

 1. Mmmhh?… Mielenkiintoista… Yritin maistella mielessäni ja totesin, että tämä soppa laitetaan ”ehdottoman välttämättä kokeiltavien” listalle.

  1. Kokeile nopsaan, ainekset ovat nyt parhaimmillaan! 🙂 Homma käy oikeasti tosi kätevästi, keittoaika vain on hieman pitkä. Popsittiin tänään toiset annokset, ja oli nannaa vieläkin!

 2. Tätä voisin kokeilla suolakurkuista, jotka ovat nimensä mukaisesti suolaisempia. Inkeristä kotoinin ollut ukkini teki suolakurkkuja ja niistä tuli suurta herkkuani. Etikkaisista maustekurkuista en taas pisä lainkaan.

  1. Tässä maistui noilla kahdellakin suolakurkulla oikeastaan pelkkä suolakurkku. En tajua minne ne kaikki avomaankurkut katosivat. 🙂

 3. Mielenkiintoinen keitto, tää on ihan pakko kokeilla ja saattaapa tulla mun blogiini myös, laitetaan keitto edelleen kiertoon!

  1. Ihanaa, että löytyy muitanin rohkeita kokkeja! Mun mielestä keitto vaikutti heti tosi herkulliselta, ja onneksi oli myös sitä. 😛

   Kiertoon ihan ehdottomasti – levitetään ruman keiton sanomaa! 😉

 4. Mulla tuntuu muutenkin olevan menossa joku kurkkufetissi, ruma kurkkukeitto sopii hyvin oudon kurkkuboolin jatkoksi, voi olla että teen sitten joku päivä niitä yht’aikaa!

  1. Kurkkubooli kuulostaa tosi raikkaalta ja kesäiseltä! Keitto sopisi hyvin sen seuraksi. 😉

Vastaa