Grillaa&Chillaa: Paistettua sinapinsiemenpossua

Tänä kesänä olemme päässeet grillauksen makuun oikein toden teolla. Grillasapuskoja on väännetty kevyemmin arkisin ja tuhdimmin viikonloppuisin, on grillailtu ihan kahdestaan ja isommissa porukoissa – yhtäkaikki grilli on käynyt kuumana vihreän (lue: vasta pohjamaalatun) Vihervaaran terassilla.

sinapinsiemen possua

lupiini

Eräänä arkipäivänä meillä oli töiden jälkeen kaamea nälkä. Molemmilla oli ollut ei-niin-hyvää ruokaa töissä, joten lounaat olivat jääneet suhteellisin pieniksi. Taivaalla möllöttävä valopallo kutsui meitä pihalle, ja pian sitä sitten jo väännettiin terassin nurkassa nököttävää punaista grilliä päälle. Tällä kertaa ruoan olisi voinut tehdä hyvin myös sisätiloissa lieden päällä, mutta grillihimoiset raahasivat paistinpannun pihveineen päivineen kuumaan grilliin. 🙂

Törmäsin eräässä lihareseptejä sisältävässä kirjassa sinapinsiemenillä maustettuun possuun. Sinapinsiemenet olivat mulle ihan uusi tuttavuus, joten reseptiä piti päästä testamaan. Odotin, että sinapinsiemenet ovat voimakkaita ja tuovat pliisulta maistuvaan possuun potkua ihan urakalla. Lopputulos oli kuitenkin yllättävän vaisu, siemenet eivät possun pinnalla paljoa maistuneet, ja suurin makutekijä oli possun paistoliemestä tehty kastike (se oli törkeen hyvää). Käytin kastikkeeseen Puljongin lihalientä, johon olen jäänyt koukkuun. Vastaavaa tuhtia makua ei kuutiolihaliemistä saa millään aikaiseksi.

limevesi

sinapinsiemen possua

Possun kaveriksi teimme (lue: nappasimme pakastimesta) lohkoperunoita, jotka pyöritimme valmiissa perunamausteseoksessa. Tarpeeksi nopeaa ja näppärää arkena! Ja toki ruoka kaipaa myös salaattia ja grillin kautta kypsennettyjä suippopaprikan paloja.

Paistettua sinapinsiemenpossua
(2-4 annosta)

  • 2 tl sinapinsiemeniä
  • ½ tl suolaa
  • 4 porsaanlihapihviä (esim. potkaa, paistia tai lapaa)
  • 25 g voita
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl silputtua salviaa
  • 1 ½ dl lihalientä
  • 1 dl ranskankermaa
  • n. 1-2 rkl grillauskastiketta

1. Laita sinapinsiemenet pieneen, paksupohjaiseen paistinpannuun ja kuumenna miedolla lämmöllä kunnes ne alkavat poksahdella tai paahtua. Murskaa siemenet kevyesti suolan kanssa huhmareessa.

2. Taputtele pihvit kuiviksi talouspaperilla ja hiero sinapinsiemenet ja suola niiden yläpintaan (siis vain toiselle puolelle).

3. Raahaa paistinpannu halutessasi grilliin (tai ole tylsän normaali ja tee liedellä) ja sulata voi ja öljy pannulla. Lisää pihvit, maustepuoli alaspäin, ja paista kullanruskeiksi (n. 6-8 minuuttia). Käännä pihvit ja lisää salvia ja lihaliemi. Kypsennä miedolla lämmöllä vielä toiset 6-8 minuuttia läpikypsiksi. Nosta pihvit lautaselle.

4. Lisää ranskankerma pannulle ja sekoita kunnes se kuplii ja on hieman paksuuntunut. Lisää sekaan vielä grillauskastike (kannattaa käyttää sitä makua, joka miellyttää itseään) ja tarkista maku. Tarjoile kastike lihan kanssa.

sinapinsiemen possua


«Vuosi sitten: Banaani-suklaakuppikakut»
«Kaksi vuotta sitten: Build-A-Bear»

Vastaa