Paahdettua parsaa uunissa hollandaisekastikeella

Kuten jo edellisessä postauksessa kerroin, kokkailtiin meillä torstaina parsaa Sara La Fountainin tapaan. Jätin kuitenkin tuolloin kertomatta, että torstainen parsan kokkailu oli ihka ensimmäinen kerta kun parsaa teimme. Tähän samaan syssyyn on varma hyvä tunnustaa myös sellainen asia, etten ollut ennen torstaita syönyt tuoretta parsaa yhtikäs missään. Toki sitä on jossain salaattien seassa varmaan joskus ollut, mutta ihan pelkkää parsaa esim. juuri hollandaisekastikkeella en ole syönyt koskaan missään.

parsa

Arvatkaa miksi parsan syöminen on jäänyt aina ennen? Keväisin kun lehdet ja blogit alkavat kukoistaa parsareseptejä ajattelen aina, että miksi joku haluaa syödä jotain noin rumaa.. Siis ihan totta, pari pitkää parsaa ja niiden päälle kaadettu keltainen kastike, näyttää aika kuvottavalta eikä yhtikäs houkuttelevalta. Parsa ei ole koskaan saanut mussa tota-on-pakko-maistaa-fiiliksiä aikaan, joten sen tekeminen on aina jäänyt.

Mitään himotuksia ei syttynyt edes silloin kun törmäsin jokunen vuosi sitten Sara La Fountainin parsareseptiin. Nappasin sen kuitenkin jostain syystä talteen ja torstaina päätimme vihdoin ja viimein kokeilla parsan tekemistä. Oikeastaan syynä oli vain se, että kaikki Saran reseptit ovat onnistuneet, ja ajattelimme ettei parsakaan voi epäonnistua Saran hyppysissä. Toinen painava syy parsan tekemiselle oli se, että nämä parsat paahdettiin uunissa eikä mihinkään keittohommiin tarvinnut ryhtyä. Helppoa ja nopeaa, se toimii arki-iltoina paremmin kuin hyvin.

parsa

Oliko parsa rumuudestaan huolimatta hyvää ja oliko Jone Riksusta oikeassa hokiessaan ”Ime parsaa”? No joo, olihan se. Mutta vaatihan se kaverikseen aika paljon suolaa, jotta parsasta saatiin jotain makua aikaan. Herra Longfield ei ole koskaan pitänyt voisesta hollandaisekastikkeesta, mutta tämä Saran versio sulatti hänen sydämensä. Luulen, että syynä oli tabasco, jota lurautimme mukaan aika paljon. Tabascon vuoksi kastike potkaisi kivasti jokaisen suupalan jälkeen.

Paahdettua parsaa hollandaisekastikkeella

 • 1 nippu vihreää parsaa
 • 2-3 rkl voita, ohueksi leikattuna (esim. juustohöylällä)
 • muutama tuore rosmariinin oksa
 • rouhittua mustapippuria
 • suolaa

Hollandaisekastike

 • 3 kpl keltuaista
 • 125 g voita (pehmeinä pieninä kuutioina)
 • ¼ dl viinietikkaa
 • 0,75 dl valkoviiniä
 • 1 kpl salottisipuli kuutioituna
 • 1 kpl laakerinlehti
 • 3 kpl kokonaista maustepippuria
 • ½ rkl sitruunamehua
 • loraus tabascoa
 • rouhittua mustapippuria
 • suolaa
 • 2 rkl silputtua ruohosipulia

1. Tee ensin hollandaisekastike. Laita kattilaan viinietikka, valkoviini, salottisipuli, laakerinlehti ja maustepippurit. Anna seoksen kiehua kasaan, niin että jäljelle jää noin puolet viinietikkaseoksesta, sen jälkeen siivilöi seos.

2. Erottele keltuaiset teräskulhoon ja lisää jäähtynyt seos keltuaisten joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna keltuaisseosta vesihauteessa kokoajan pohjasta ja reunoilta sekoittaen. Kypsennä seosta kunnes se on kuohkeaa ja paksua.

3. Lisää kypsään massaan pehmeää voita pieninä erinä kokoajan sekoittaen. Mausta sitruunamehulla, tabascolla, mustapippurilla, suolalla sekä silputulla ruohosipulilla.

4. Seuraavaksi tee paahdetut parsat. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Asettele parsat leivinpaperin päälle ja mausta suolalla, pippurilla ja rosmariinilla. Levitä parsojen päälle voi ja taittele leivinpaperi tiukaksi paketiksi (voit laittaa vaikka lusikan tai veitsen paketin painoksi että pysyy tiiviinä pakettina). Kypsennä parsat uunissa noin 10 minuuttia ja tarjoile hollandaisekastikkeen kera.

Vinkki!

 • parsojen tyvet pitää katkaista. Voit unohtaa ”leikkaa 2 cm parsan tyvestä pois” -ohjeet, sillä parsa katkeaa ihan itsestään siitä kohtaa mistä pitää kun sitä taivuttaa varovasti.
 • vihreää tuoretta parsaa ei tarvitse kuoria, kunnon huuhtelu riittää.

parsa

6 Replies to “Paahdettua parsaa uunissa hollandaisekastikeella”

 1. Minulle ei tule kevät ilman parsaa :). Uunissa en ole paahtanut, mutta grillattunakin on todella hyvää. Saran ohjeet on kyllä hyviä. Kolmikerroksinen suklaajuustokakku mitä kerran tein oli aivan mahtavaa.

  1. Ai sä kuulut niihin? 😉 Uunissa homma kävi tosi helposti eikä keittiössä tarvinnut päivystää sekuntiakaan. Grilattua parsaa voisin ehkä kesällä testata, mutten lupaa vielä mitään. 🙂

   Sitä kolmikerroksista suklaajuustokakkua on pitänyt munkin kokeilla, varmasti sen joskus teen. 😛

 2. En ole hulluna parsaa, hyvän kastikkeen kanssa kyllä menee. Parsan nuput ovat kuitenkin somia mielestäni.

  1. Komppaan sua Lumo. Itse parsa ei kyllä maistunut millekkään, mutta kastikkeen (ja suolan) kanssa oli oikein nannaa. 😛

 3. Parsaaaaa!! kevään merkki on vihreät parsat kauppojen hyllyillä. Olen parsahullu! voisin popsia niitä sellaisenaan, mutta kyllä dippaus hollandaiseenkin on ihanaa. Mmm! kiva kun lähdit kokeilemaan parsaa, en ole itsekään koskaan paahtanut parsoja uunissa, mutta keitetty, paistettu ja grillattu on 🙂

  1. On kyllä niin ihanaa kun kevät tosiaan tulee!! Nyt pidetään vaan peukut pystyssä, että säät sallivat vappuna. 🙂

Vastaa