Kuun kuvaaminen

Onnistuneiden kuukuvien ottamiseen tarvitaan ainakin pitkä tele, pieni ISO-herkkyys sekä suhteellisen nopea suljinaika, jotta kuu ei ylivalotu. Näiden lisäksi tarvitaan toki myös harjoitusta, pitkää pinnaa ja kylmyyttä kestäviä sormia – ainkin jos kuukuvia nappaa keskellä talvea.

Olen yrittänyt ottaa onnistuneita kuukuvia pitkään.. Ensimmäiset kuvat olivat järkyttäviä, keskellä kuvaa möllötti hohtava valkoinen pallo, joka oli enemmän kuin vähän ylivalottunut. Valkoisten pallojen jälkeen yritin pidentää valotusaikaa ja alivalottaa kuvaa, mutta tuloksena oli tärähtäneitä kuvia vaikka käytin jalustaa. Muutaman (sadan) epäonnistuneen kuvan jälkeen jätin kuukuvauksen vähäksi aikaa, kunnes törmäsin eräässä valokuvauskirjassa kappaleeseen, jossa käsiteltiin yötaivaan kuvaamista.

Ymmärsin lopulta, että onnistuneiden kuukuvien avain oli nopeahko suljinaika, pienin mahdollinen ISO-herkkyys, pitkä tele sekä kohtuullisen suuri aukko. Oma teleni pääsee isoimmalla polttovälillä (kroppikertoimella 300 mm) aukkoon F6.3, jota olen lähes jokaisessa tämän postauksen kuukuvassa käyttänyt. Objektiivin ominaisuuksien lisäksi kuukuvien onnistumiseen vaikuttaa ilmakehän kuulaus, mitä kuulaampi ilma sen paremmin kuun kraaterit saadaan näkyviin.

Omaan silmääni kuukuvat näyttävät parhaimmilta isossa koossa, joten suosittelen teitäkin klikkaamaan kuvat isommiksi jos haluatte nähdä kuun pinnan vielä paremmin. Olen hieman terävöittänyt kuvia jälkikäteen kuvankäsittelyssä, mutta mitenkään muuten en ole kuvia käsitellyt.

Kuun kuvaaminen
200 mm (lisäksi rajattu), 1/250 s, f/6.3, ISO 200
Kuun kuvaaminen
200 mm (lisäksi rajattu), 1/250 s, f/6.3, ISO 200

Postauksen kuukuvissa ISO-herkkyys on ollut 200, mutta jos kamerastasi löytyy ISO-herkkyys 100, käytä ehdottomasti sitä. Kokeilin erilaisia suljinaikoja suunnilleen 1/100-1/600 välillä, ja totesin 1/600 olevan hieman liian nopea (kuusta tuli liian tumma) kun taas 1/100 oli hieman liian hidas (kuusta tuli liian kirkas).

Näiden kuvien ottamisen aikana en tajunnut/muistanut, että omistan muutamankin erivahvuisen ”suurennuslasin”, joita voi asettaa objektiivin jatkeeksi. Näiden suurennuslasien hyöty on se, että kuvattava kohde saadaan näyttämään isommalta kuin se todellisuudessa on. Oma teleni ei riitä saamaan kuuta tarpeeksi isoksi, joten postauksen kuvia on rajattu jälkikäteen. Rajaus onnistuu pienen ISO-herkkyyden ansioista suhteellisen hyvin, joten suurennuslasien käyttö ei ole välttämätöntä, mutta aion niitä kyllä seuraavalla kerralla testailla.

En tiedä syytä sille miksi kuu näyttää kuvissa kovin eriväriseltä. Ylemmät (keltaisemmat) kuvat on tarkennettu täysin manuaalisesti, kun taas alemmissa kuvissa olen käyttänyt joustavan pisteen tarkennusta (tarkennuspiste oli kuun keskellä). Jotain tekemistä tällä asialla on kuun väriin, mutta en osaa sitä sen tarkemmin selittää.

Jos teillä on tiedossa jotain hyviä kikkoja onnistuneisiin kuukuviin, niin antakaa ihmeessä kuulua! Aina voi oppia jotain uutta. 🙂

Kuun kuvaaminen
200 mm (lisäksi rajattu), 1/400 s, f/7.1, ISO 200
Kuun kuvaaminen
200 mm (lisäksi rajattu), 1/320 s, f/6.3, ISO 200«Vuosi sitten: Torso»

5 Replies to “Kuun kuvaaminen”

 1. Kivoja kuukuvia!

  Nousevan kuun kanssa omat haasteensa tuo vielä kun nousuvauhti, se kun kohoaa taivaalle uskomatonta vauhtia.

  1. Kiitos Lumo! Nämä ovat ensimmäiset oikeasti onnistuneet kuukuvat ja olen niistä tosi ylpeä! 🙂 Täytyy tosin ehdottomasti kokeilla niitä suurennuslaseja, josko niillä saisi kuun isommaksi.

 2. Kuun kuvailu vaatii kyllä hieman asiaan paneutumista, tukevaa jalustaa sekä itselaukaisimen käyttöä. Mitä pidempi tele, sen jämerämmin kamera on tuettava. Räpsäisin juuri muutaman kuu-kuvan, taisi olla objektiivissä joku linssi hieman huurussa, mutta yksi suht onnistunut tallentui kortille:

  http://i.imgur.com/MKJmRpt.png

  objektiivi on sigman 120-400 millinen, ja kuva on otettu 400mm, hieman näyttää tärähtäneen, ei tainnut 2sekunnin itselaukaisin vielä riittää täysin laukaisimen painalluksen aiheuttamaa tärähdystä vakauttamaan. ensikerralla 10sec ;).

 3. Kiitos vinkeistäsi! Ne auttoivat minua suuresti kun olin keskellä suoaukeamaa kuvaamassa jouluyön kuuta enkä meinannut millään saada oikeaa setuppia. Onneks teleobjektiivi oli mukana! 😉

  1. Kiitos Antti! Tärkeintä on, että sait hyviä kuukuvia. 🙂 Oikein ihanaa joulunaikaa!

Vastaa