Aasialainen makumatka Yumessa

Suuntasimme viime viikon perjantaina Oxygenol-pariskunnan kanssa aasialaiselle makumatkalle Kluuvikadulla sijaitsevaan Yumeen. Illan tarkoituksena oli pohtia mahdollista yhteistä New Yorkin matkaa, mutta olimme kuitenkin jo ennen iltaa päättäneet olla herra Longfieldin kanssa vastuullisia ja järkeviä aikuisia jättämällä matkan tällä kertaa väliin, sillä rahaa saadaan kyllä tulevan kevään aikana tuhlattua ihan sievoinen summa erääseen omakotitaloon. No, illalliselle oli kyllä muutenkin tosi kiva mennä, sillä emme olleet tavanneet Oxygenol-pariskuntaa joulun jälkeen.

kuvat: plus.google.com

Yumessa on tammikuun loppuun asti Stockmannin kanta-asiakkaille aasialainen menukokonaisuus tarjouksessa. Kuuden ruokalajin illallinen kustantaa 47 euroa, normaalihinta menulle on 58 euroa. Saavuimme herra Longfieldin kanssa paikalle tyylikkäästi hieman myöhässä, jonka lisäksi olin mukamas varannut pöydän vain kahdelle hengelle neljän sijaan. Tätä en kyllä usko vieläkään, vaan luulen Yumen sekoilleen varauksemme kanssa (mähän en voi kämmätä tällaista). 🙂 Onneksi ravintolassa oli tilaa neljän hengen seurueellemme, ja pienen alkuhässäkän jälkeen istuimme vihdoin erityisen viihtyisässä ravintolassa masut muristen.

Tilasimme ruoan kanssa jonkun punkkupullon neljään pekkaan, itse en viineistä tajua tuon taivaallista ja Oxygenol-pariskunnan herra sai valita viinin. Viinipullon etiketissä oli pyöräilijä ja viini oli oikein kelvollisen makuista, muuta en osaa siitä kertoa. Kilistettyämme mukavalle alkuillalle jäimme odottelemaan annoksiamme. Ja seuraavanlaisia pöperöitä me Yumen makumatkalla maistelimme.

Siikasashimi & Hamachi tartare

Siikasashimi & seesamilla marinoitua kuningasmakrillitartaria sekä pähkinää

Yume

Alkuun pöytään tuotiin siikasashimit sekä tartaria. Sashimi oli kovasti minun ja Oxygenol-pariskunnan herran mieleen, kun taas seurueemme toiset osapuolet eivät liiemmin sashimista välittäneet. Lehteen kääritty makrillitartar oli myös hauska ja maukas alkupala.

Pork ribs

Rapeaa possunkylkeä, chilisambaalia ja korianteria

Yume

Yume

Annokset tuotiin Yumessa pöytään samalla tavalla kuin Farangissa tai Gaijinissa, ruoka tuotiin yhdellä isolla lautasella, josta jokainen sai nostella annoksensa omalle lautaselleen. Alkupalojen lomassa pöytään pöllähti iso ribsikasa, jossa oli mausteena mm. korianteria. Olen vihannut korianterin makua jo aika monta vuotta, mutta täytyy tunnustaa, että Yumessa jopa pidin tästä mädältä kanamunalta maistuvasta yrtistä (onko se edes yrtti?). Korianterin voimakas maku sopi hyvin ribsien kanssa tarjoiltavaan tuhdin tuliseen kastikkeeseen. Ja miltäs ne ribsit maistuivat? Sori vaan Farang ja Gaijin, Yumen ribsit vetivät pisimmän korren! Sitä rapeutta ja makua on vaikea kuvata, mutta hiton hyvää se oli! Luut nuoltiin alkuasukkaiden tyyliin ja olisin ollut täysin valmis tilaamaan toisen ribsiannoksen heti ensimmäisen perään.

Hot stone

Japanilainen kuuma kivi, kotimaista marmorihärkää sekä tryffeliponzu-kastiketta

Yume

Ribsien jälkeen tiedossa oli illan odotetuin annos – hot stone. Olin kuullut tästä japanilaisesta kuumasta kivestä jo eräältä työkaverilta, joten tiesin mitä odottaa. Kurkimme kuitenkin varmuudeksi naapuripöytiin sillä hetkellä kun he alkoivat paistaa omia pihvejään kuuman kiven päällä. Kysyin tarjoilijalta miten kivet kuumennetaan, ja hän kertoi niiden olevan koko ajan parillalla, josta ne tuodaan suoraan pöytiin. Kun asiakkaat ovat sitten saaneet lihansa kypsennettyä ja syötyä, kivet pestään ja sitten ne törkätään takaisin parillalle kuumenemaan.

Yume Hot stone

Kuumien kivien seuraksi pöytäämme tuotiin marmorihärkää, jonka palasia nostettiin kuuman kiven päälle. Kypsennys kesti noin minuutin ja lihapaloja käänneltiin kiven päällä haarukalla. Ensimmäinen lihani jäi liian raa’aksi, mutta seuraavat onnistuivat oikein hyvin. Lihan kanssa tarjottu kastike oli hyvää, mutta sitä ei minusta tarttunut lihan pintaan tarpeeksi, vaikka kuinka uitin lihaa kastikkeessa. Pieni suolasirotin olisi ollut tosi kiva, sen avulla lihaan olisi saanut makua paljon lisää.

Malaysian street style chicken

Mureaa kevätankanpoikaa ja makeaa soija-valkosipulikastiketta sekä thai-salaattia
Maustettua jasminriisiä

Yume

Yume
viimeiseen pisaraan

Grillailujen jälkeen pöytäämme tuotiin iso lautanen täynnä kanaa. Makealla soija-valkosipulikastikkeella maustettu kana oli hurmaavan hyvää! Kaiken lihan irrottaminen luun ympäriltä muistutti taas hetken luolamiesten syömistapoja, mutta minkäs teet kun ruoka oli niin hyvää!

Kanalautasella oli koristeena neljä pienen pientä chiliä. Muutaman viinilasillisen jälkeen olin taas hieman yllytyshullulla tuulella ja päätin popsia chilin sisuksiini. Tarjoilija kyllä varoitti chilien olevan aika ärhäköitä, mutta silti nappasin pienen pienen punaisen pötkön suuhuni ja puraisin siitä puolet. Ei olisi pitänyt puraista yhtään.. Chili oli tajuttoman tulista ja pian silmäni alkoivat valua ja suussa paloi. Tarjoilija tuli tarjoamaan minulle maitoa, josta kuitenkin kieltäydyin ahmimalla samalla suuhuni riisiä sekä laseittain vettä. Jokainen suupala sattui suussa kamalasti ja ajattelin illan jo hetken olevan pilalla. Siinä silmät valuen yllytin herra Longfieldinkin maistamaan chiliä, ja vaikka hän näki oman tuskani, puraisi hänkin chilistä ison palan! Luoja, me ollaan tyhmiä. Siinä me sitten kärvisteltiin molemmat noin vartin ajan, jonka jälkeen syöminen ei enää sattunut, ja ilta saattoi jatkua normaalisti.

Choco & chili

Inkiväärillä maustettua suklaabrownieta ja chili-kookosjäätelöä

Yume

Chiliepisodin jälkeen oli vielä jälkkärin aika. Otimme Oxygenol-pariskunnan leidin kanssa lasilliset jälkkäriviiniä, joka oli hirmuisen hyvää. En ole ennen tämmöisiä jälkkäriviinejä juonut, mutta jatkossa aion niitä kyllä maistella. Viini oli ihanan makeaa ja sopi inkiväärisen suklaakakun kanssa ihanasti yhteen. Itse kakku oli kyllä hieman pettymys.. Sen koostumus oli kuiva ja kookosjäätelökään ei ollut mieleeni (en tykkää kookoksesta). Mikäli kakku olisi kostutettu vaikka kahvilla, olisi se varmasti ollut jo paljon parempi. Kuivuudesta huolimatta inkiväärin palaset kakussa olivat raikas ja kiva lisä, tätä comboa voisi kokeilla myös kotona.

Jälkkärien jälkeen juttelimme vielä tovin, maksoimme laskun ja siirryimme pölöttämään Yumen lähellä olevaan Belgeen. Siellä leidit joivat valkkaria ja herrat outoja oluita. Olipas kuulkaa ihana ilta!

Belge


«Vuosi sitten: Samettinen kukkakaalikeitto & parmankinkkukierteet»

10 Replies to “Aasialainen makumatka Yumessa”

 1. Upean kuuloinen menu! Yumessa en olekaan ollut miesmuistiin, mutta asialle täytyy ehdottomasti tehdä jotain. Himpuran chiliepisodi, voivat tosiaan joskus olla toooosi tulisia!

  1. Himpurin idiootti MINÄ! Miksi ei voi vain käyttäytyä nätisti ja olla asiallisesti? 🙂 Wasabissa on se hauska puoli, että tulisuus kestää vain hetken (testattu on sekin), chilien kanssa saa kärsiä pitkäään.. Ensi kerralla olen fiksumpi.

 2. Itseltäni on mennyt Yume aivan ohi. Pitää ehkä (?) kokeilla… oliko hyvä paikka?

  1. Pitää mennä!! Paikka on kamalan ihana ja saanut paljon positiivista palautetta vaikka keltä. 🙂 Pidätte varmasti.

 3. Näyttää hyvältä.

  Olen ollut Yumessa pari kertaa, viimeisestä kerrasta on tosin jo joitain vuosia.

  1. Eikös näytäkin? 😛 Toivottavasti meille ei tule usean vuoden taukoa ennen seuraavaa Yume vierailua. Tosin ravintoloita on niin kamalan paljon, että aina olisi kiva mennä johonkin uuteen paikkaan.

 4. Olenko ihan väärässä jos väitän että Yume oli joskus ennen muinoin japanilainen tavintola? Kauhean kivalta vaikuttaa tämä yleisaasialainen kattaus. Pitäisi kanssa joskus käydä.

  1. Et taida muuten olla! Muistelen itsekin, että Yumessa olisi joskus saanut ”kaupungin parasta” sushia. Mutta varmaan menuja on helpompi koota hieman laajemman ruokakulttuurin ympärille. Ja toimi Yume näinkin todella hyvin. 🙂

 5. Nimetön says: Vastaa

  Yumen henkilökunta pahoittelee tullessanne sattunutta varaus ”sotkua” Luin blogisi ja pienen tutkailun jälkeen huomasimme että vika todellakin oli meidän puolellamme, ei missään nimessä teissä 🙂 Toivottavasti näemme vielä uudestaan!

  1. Onpas kovin ystävällistä palvelua! Kiitos. 🙂

   Ei tämä kyllä mikään iso juttu ollut, meitä vaan huvitti kun en yleensä sekoile näissä asioissa (monessa muussa kyllä senkin edestä). Ja varmasti tulemme Yumeen vielä uudestaan, siitä ei ole mitään pelkoa. 🙂

Vastaa