Brunssi: Pähee Berns (STO)

Oletteko valmiita Bernsin brunssia koskevaan postaukseen? Tätä on ainakin toivottu ja odotettu. 🙂 Pienessä kirjoituspaineessa sain aikaan seuraavanlaisen sepustuksen. Olkaa hyvä arvon leidit ja herrat!

Berns tarjoilee aasialaista brunssia komeassa Berns Asiatiska -ravintolassa Berzelii-puiston laidalla. Berns käsittää Asiatiska-ravintolan lisäksi myös hotellin, yökerhon, baareja sekä Bistro & Bar -ravintolan, joka sijaitsee komean päätalon vieressä keskellä puistoa. Bistro & Barin terassi on varmasti kesällä yksi Tukholman upeimmista, ainakin näkymät ovat erinomaisia.

Brunssille kannattaa ehdottomasti tehdä pöytävaraus, helpoiten se onnistuu täältä Suomesta käsin lähettämällä ravintolaan spostia (asian@berns.se). Brunssia on tarjolla sekä lauantaisin että sunnuntaisin kello 11.30-16.00. Brunssin koko menu on nähtävissä alla olevassa kuvassa, jonka saa klikkaamalla isommaksi.

kuva: www.berns.se

Astuessamme brunssisaliin menimme molemmat lähes sanattomiksi, ruokaa oli notkuvissa pöydissä ihan tajuttoman paljon, ja sen lisäksi tila oli tavattoman kaunis ja tunnelmallinen. Ensimmäinen asia joka omaan mieleeni tuli oli: mistä me aloitetaan?! No, ensimmäiseksi mukava tarjoilija ohjasi meidät pöytäämme ja kysyi olemmeko paikalla ensimmäistä kertaa. Kuolat poskilla saimme sanotuksi, ettemme ole olleet täällä koskaan ennen. Tämän tiedon jälkeen tarjoilija esitteli paikat – vasemmalla oli kylmät alkupalat, keskellä lämpimät ruoat ja oikealla sushimestari valmisti sushia sitä mukaan kun sitä syötiin. Jälkkäripöytää vielä koottiin etuovien läheisyyteen erilliseen tilaan kuin missä koko muu ruokasali sijaitsi. Homma kuulosti selvältä. Tämän jälkeen meiltä tiedusteltiin vielä juomatoiveet. Brunssiin kuuluu vettä, kahvi sekä tee, esim. mehuja ei ole saatavilla (plääh). Herra halusi oman kahvinsa heti, mutta minä ilmoitin ottavani omani vasta jälkiruoan yhteydessä. Samalla kun tarjoilija toi herralle kahvin, esitteli hän vielä pöydällämme olleet kolme kastikeastiaa ja kertoi minkä kanssa mitäkin kastiketta kannatti käyttää. Ja ei muuten haittaa vaikka tarjoilijan kehotukset menisivätkin ohi, pöydällä oli sellainen lipuke, josta saattoi tarkistaa kastikkeiden tarkemmat tiedot tarjoilijan poistuttua.

Berns brunssi

Berns brunssi

Berns brunssi

Tarjolla ei ollut kovin perinteisiä brunssiherkkuja, ei munakokkelia, nakkeja, karjalanpiirakoita tai croissantteja. Sitä vastoin Berns tarjoaa aasialaisen keittiön parhaita herkkuja Japanista, Kiinasta, Thaimaasta ja Vietnamista. Ja vaikka en oikeasti saisi tätä sanoa, niin jotenkin brunssi ei ollut kovin brunssimainen, vaan se muistutti enemmänkin ns. lounasbuffettia (toki tajuttoman laadukasta sellaista). Brunssilla kuuluisi minun mielestä olla jotain aamupalamaista, ja ne osat kyllä puuttuivat Bernsistä kokonaan. Mutta ehkä Aasiassa ei vaan syödä munakokkelia aamulla.

Mun on ihan turha yrittää esitellä kovin tarkasti tarjolla olevia herkkuja, sillä en oikeasti tiedä mitä kaikkea tarjolla oli ja mitä kaikkea söin. 🙂 Sen verran osaan kuitenkin sanoa, että kylmässä alkupalapöydässä oli tarjolla erilaisia kalaherkkuja, -salaatteja sekä ostereita, joita en ollut koskaan ennen syönyt. Tykkäsinkö? Rehellisesti sanottuna en.

kylmät alkupalat
kylmät alkupalat ja osterin syönti

Kylmien alkupalojen jälkeen siirryimme lämpimien ruokien kimppuun. Salin keskellä olevassa pöydässä oli tarjolla kasapäin erilaisia dumplingseja, lihapullia, iso naudanlihaklöntti, ribsejä, paneroitua lohta (iso nam!), mausteisia kanavartaita, tofunuudeleita, kevätkääryleitä jne..

Tässä vaiheessa on pakko antaa kaikille Bernsin brunssille suuntaaville hyvin tärkeä vinkki (lue: käsky). Ota jokaista tarjolla olevaa ruokaa vain vähän. Jos täällä rupeaa liian aikaisin liian ahneeksi, käy köpelösti. Tarjolla oli kamalan paljon erilaisia vaihtoehtoja, ja vaikka kuinka yritimme syödä vähän, emme pystyneet maistamaan kaikkea (tänne on siis pakko palata joskus).

Onneksi brunssilla ei ollut jättimäisiä isoja lautasia, vaan ruokaa nosteltiin suloisen pieniin aasialaisittain koristeltuihin lautasiin, joille ei kerralla saattanut lapata ihan kamalan paljon ruokaa.

Berns brunssi

Berns brunssi
lämpimät ruoat, osa 1

Lämpimien ruokien jälkeen siirryimme herran lempiosastolle – sushinurkkaan. Herra Longfield pisteli poskeensa ihanan tuoreita ja kepeitä susheja todella monta, josta johtui varmaan herran kohtalaisen huono olo brunssin jälkeen (mitäs ahnehti). 🙂

Sushien haku ei ollut muuten kovin helppoa hommaa. Susheja piti nostella omalle lautaselle syömäpuikoilla, ja homma ei käynyt meiltä kovin näppärästi, varsinkaan kun takana jonotti monta nälkäistä ruotsalaista ja sushimestari katseli touhua ihan siitä metrin päästä hymyillen kömpelöille suomalaisille. Herra noukki muutaman sushin tarjoiluastialta käsinkin sillä hetkellä kun sushiherra käänsi selkänsä. Onneksi en ollut tuolloin herran lähettyvillä. 🙂

Berns brunssi

Berns brunssi

Berns brunssi
sushimestarin sushit

Sushien jälkeen tiedossa oli omat suosikkini – jälkkärit! Kipittäessämme jälkkäripöydän eteen avautui eteemme ihan mieletön näky. Jälkkäripöytä oli valehtelematta kymmenisen metriä pitkä ja se notkui mitä upeimmista herkuista. Suklaata oli kaikessa mahdollisessa muodossa, marjaherkkuja löytyi useaan makuun, erilaisia smoothieitakin oli tarjolla kuten myös keksejä, kakkuja, marenkia, hedelmiä ja ihan mitä vaan voit toivoa, vaihtoehtoja oli kymmenittäin! Olin taivaassa.

Jälkkäripöytää kuvatessa ei voi käyttää kuin isoja superlatiiveja, mutta annetaan kuvien puhua tällä kertaa sanojen sijasta.

Berns brunssi
jälkiruoat

Berns brunssi

Berns brunssi

Jälkkäreiden jälkeen huomasimme istuneemme brunssilla tasan kaksi tuntia. Tarjoilija toi meille laskun (brunssi kustantaa yhdeltä hengeltä 38 euroa), jonka maksamisen jälkeen lähdimme talsimaan kohti kauppoja sulatellen samalla mahassa möllöttäviä herkkuja. Herrakin jaksoi kilisti ravata pari tuntia vaatekaupoissa eikä valittanut kertaakaan! Taisin onnistua järkkäämään herralle kohtuullisen hyvän yllärin. 🙂

No oliko brunssi joka pennin arvoinen? Oli. Mikä oli parasta? Mutakakku kermavaahdolla. Jäitkö kaipaamaan jotain? Munakokkelia. Menisitkö uudestaan? Totta hitossa, lähdetäänkö heti?!

Berns brunssi«Vuosi sitten: Breakfast in bed»

2 Replies to “Brunssi: Pähee Berns (STO)”

  1. Ah ja voih, tänne on päästävä! Tosiaan kuulostaa enemmän lounaalta kuin perinteiseltä (länsimaalaiselta) brunssilta, mutta tuoreen sushin ansiosta antaisin mitä tahansa anteeksi!

    1. Sushi oli kyllä mestarillisen hyvää, ja tosiaan tuoretta ja sellaista raikasta.
      Pohdittiin ihan vielä kotonakin tätä ”brunssia” ja muistin ihan yhtäkkiä, että Kuala Lumpurin ja Singaporen hotelleissa oli paikallisille ihan omat pöperöt aamupaloilla. He söivät nuudeleita, dumplingsejä, riisiä ja kevätkääryleitä kun me länsimaalaiset söimme nakkeja ja valkoista leipää. Eli ehkäpä Bernsin brunssi on oikeasti brunssi. 🙂

Vastaa