Detox – elimistön puhdistus 2/2

Alkuun on varmaan hyvä hieman selventää omaa detox-kuuriani. Tarkoituksenani ei ollut missään vaiheessa ryhtyä mehukuurille, vaan kuten jo aiemmassa postauksessa totesin syödä parin viikon ajan puhdistavia ruokia ja saada vatsa toimimaan paremmin. Luin detox-kuurista aika paljon ennen siihen ryhtymistäni ja huomasin, että erilaisia tapoja kuurille on kamalan monta. Yhdet eivät syö mitään eläinperäistä, toiset juovat pelkkiä detox-juomia, kolmannet jättävät maitotuotteet unholaan, neljännet ryhtyvät raakaravinnolle ja viidennet tekevät jotain tältä väliltä – itse änkesin itseni ryhmään viisi (pitkän, mutta suht helpon pohdinnan jälkeen).

Luettuani nettiä pitkän tovin, törmäsin Hanna Skytän haastatteluun, jossa hän sanoo detoxista mm. seuraavaa:

Detoxiin ei kuulu ”naksut” ruokavaliossa ja elämäntavoissa eli nikotiini, alkoholi, kofeiini, kemikaalit, sokeri ja stressi, painottaa Skyttä.

Tapauskohtaisesti voidaan käyttää myös hetken aikaa hypoallergeenista dieettiä tai ruokavaliota esimerkiksi vatsaoireiden hoitamiseen. Silloin voidaan jättää vehnä, maito tai liha pois joksikin aikaa. Rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit pitäisi kuitenkin sisällyttää ruokavaliossa, jotta sisäelimet toimivat hyvin ja saadaan tarpeeksi vitamiineja ja antioksidantteja.

Kiinnitän huomiota ruoan alkuperään ja lähteisiin, eli liha ja maito on suositeltavaa nauttia luomuna, jotta niissä ei ole tehokasvatuksessa käytettäviä hormoneja, kertoo Skyttä.

Tämän ja muutaman muun artikkelin pohjalta päätin yrittää etsiä omalle detox-kuurilleni kultaisen keskitien ja karsia ääripäät pois.

Satun olemaan allerginen pavuille, pähkinöille, avokadolle sekä soijalle, joten omaan kuurini päätin sisällyttää broiskun- ja kalkkunalihan sekä kalan (lohen), jotta saan proteiinia varmasti tarpeeksi. Löysin kuurin toisella viikolla Quorn-tuotteet, joilla olisin voinut helposti korvata lihan, mutta koska olin kuurini jo aloittanut onnistuneesti, päätin sisällyttää toiselle viikolla lihan kaveriksi myös Quorn-rouhetta (tosin se tulee paistaa pannulla, joka on detoxin ”vastaista”).

En ollut myöskään valmis köyhtymään parin viikon takia kovin montaa euroa, joten päätin jättää terveyskaupat väliin ja valita puhdistavia ruokia normaaleista ruokakaupoista (niitä on siellä vaikka kuinka paljon). Ainoa lisätuote mitä käytin, oli Fructolax-pillerit ja -kuutiot, joita olen käyttänyt jo useamman vuoden ajan esim. matkoilla ummetuksen hoitoon.

Mitä sitten vältin tai jätin kokonaan pois? Maitotuotteet (juustoa söin jonkin verran), suolan (suurimmaksi osaksi), punaisen lihan, sokerin, alkoholin, voin sekä viljat. Pyrin myös valitsemaan mahdollisimman lisäaineettomia ruoka-aineita sekä luomua. Näillä mentiin tällä kertaa, vähän niin kuin sovellettu detox. Ja kyllähän tämä näinkin tehosi!

Mutta nyt palataan kuurin viimeisen viikon sapuskoihin (reseptithän saapuvat jo eilen omana postauksenaan).

Sunnuntai 6.1.2013

Aamupala: sitruunavesi, appelsiini, detox-tee

Lounas: välimerellinen detox-lohi, salaattia (ituja, rucolaa, kuivattuja karpaloita, kurkkua, rouhittuja pellavansiemeniä, kurpitsansiemeniä)

Jälkiruoka: Oatlyn vaniljakastiketta ja vadelmia

Päivällinen: vihreä tee, granaattiomenan siemenet

Iltapala: vesilasi, fructolax-pilleri

detox

Sivuutin granaattiomenaa jo aiemmassa detox-postauksessani, mutta palataan tähän sairaan terveelliseen hedelmään vielä takaisin. Granaattiomena sisältää superluokan antioksidantteja sekä lihavuutta torjuvia ominaisuuksia (wau!). Mikäli ei itse jaksa kuoria granaattiomenan siemeniä, voi yhtä hyvin juoda hedelmästä tehtyä mehua. Tosin silloin täytyy varmistaa, että mehua ei ole mitään sokerilitkua, vaan aitoa, tuhtia tavaraa. Itse pidin siementen irrottamisesta, ja voin ylpeästi ilmoittaa, että seuraavalla leffareissulla mulla on pussi täynnä granaattiomenan siemeniä karkin sijaan (napsin kyllä vähän herran karkkeja)!

Maanantai 7.1.2013

Aamupala: sitruunavesi, veriappelsiini, vihreä tee

Lounas: uunijuurekset metsäsienikastikkeella, salaattia (salaatinlehdet, kurkku, tomaatti, kaali, ananas), banaani, vesilasi

Kahvitauko: vihreä tee

Päivällinen: Quorn-bolognesekastiketta, salaattia (rucolaa, tomaattia, suippopaprikaa, kurpitsansiemeniä, rouhittuja pellavansiemeniä), lasi vettä, detox-tee

Iltapala: vesilasi, fructolax-pilleri

Olen saunonut kuurin aikana joka päivä, välillä salilla ja välillä kotona. Tänään vuorossa oli kotisauna, joka tarkoitti myös ihon kuorimista, tällä kertaa herra Longfieldiltä joululahjaksi saamillani Soap and more -sarjan tuotteilla. Taivaallinen tuoksu ja ihanan pehmeä iho. 🙂

detox

Tiistai 8.1.2013

Aamupala: vettä, granaattiomenan siemenet, vihreä tee

Lounas: uunissa valmistettu broilerin rintaleike, tuoretta valkosipulia, salaattia (salaatinlehdet, tomaatti, kurkku, kaaliraaste), appelsiini, lasi vettä

Kahvitauko: vihreä tee, kaksi tuoretta luumua

Päivällinen: tomaatti, mustikoita n. 4 dl, banaani, kanelia sekä hieman steviaa, detox-tee

Iltapala: vesilasi, fructolax-pilleri

Kanelia kannattaa muuten ripotella vähän sinne ja tänne. Se sisältää hyvin vahvoja antioksidantteja, jonka lisäksi sillä on ainutlaatuinen vaikutus verensokeriin. Luinpa myös, että kanelitankoa voi imeskellä tikkarin tapaan!

Tiistaina oli muuten kuurin toinen vessaton päivä.. 🙁

detox

Keskiviikko 9.1.2013

Aamupala: sitruunavettä, banaani, fructolax-pilleri, vihreä tee

Lounas: salaatti (ruusukaalia, muutama pala vuohenjuustoa, salaatinlehtiä, kurkkua, tomaattia, ruohittuja pellavansiemeniä, kurpitsansiemeniä, persikkaa), appelsiini, 2 tuoretta luumua, vihreä tee

Kahvitauko: vihreä tee

Päivällinen: välimerellinen detox-lohi, salaatti (suippopaprikaa, tomaattia, kurkkua, ituja, rucolaa, kurpitsansiemeniä sekä rouhittuja pellavansiemeniä), detox-tee, lasi vettä

Iltapala: vesilasi, fructolax-pilleri

Keskiviikkona istuttiin vessassa tiistainkin edestä (4 tai 5 kertaa, ohohoh).

detox

Torstai 10.1.2013

Aamupala: tuoretta ananasta, vesilasi, vihreä tee

Lounas: maidoton kukkakaalikeitto, salaatti (kurkku, tomaatti, vähän fetaa), appelsiini, lasi vettä

Kahvitauko: vihreä tee, pieni päärynä

Päivällinen: detox-puuro, päärynä, vesilasi, detox-tee

Iltapala: vesilasi, fructolax-pilleri

Torstaiaamuna mahassa murisi oudosti, tuntui kuin norovirus olisi iskemässä, onneksi näin ei kuitenkaan käynyt! Lounaalla söin tästä syystä todella vähän. Luulen, että aamupäivän outo olo masussa johtui eräästä jännittävästä työjutusta, jonka takia vietin vaatehuoneessa aamulla tovin pidempään. Onneksi herra Longfieldin jättämä viesti piristi aamua ihanasti, ja sopivat vaatteet löytyivät suht nopeesti. ♥

vaatteet

Perjantai 11.1.2013

Aamupala: päärynä, banaani, vesilasi, fructolax-pilleri (unohdin ottaa edellisenä iltana), vihreä tee

Lounas: sipulikeittoa, salaattia (tomaattia, kurkkua, appelsiinia, kurpitsansiemeniä)

Perjantain lounaaseen loppui mun detox, sillä herra Longfield laskeutui Suomen kamaralle yhden aikaan. Illalla syötin herralle tekemäni Quorn-bolognesekastikkeen jämät makaronin kanssa, ja hän piti siitä myös kovasti (kehui ruokaa vieläpä monta kertaa). Granaattiomenan siemenet taasen olivat hänestä liian kirpeitä. Tähän en yhdy, ne maistuvat vain ja ainoastaan makeilta.

Herran matkatavarat saapuivat meille vasta ysin aikaan illalla, ja arvatkaa mitä mulle tuotiin? Iso kasa Skinny Cow -herkkuja! Näistä menee kyllä osa työkaverille, mutta homma siis jatkuu näiden vähäkaloristen herkkujen kanssa, kesällä olen ehkä sitten laiha lehmä. 😉

skinny cow

Teen kuurista vielä yhteenvedon noin viikon parin kuluttua, katsotaan nyt ainakin mitä noille lähteneille kiloille (10 päivän aikana paino putosi 3,5 kiloa) tapahtuu. Mutta nyt on aika yllättää herra Longfield – palataan taas! 😉


«Vuosi sitten: www.wrong.fi»

4 Replies to “Detox – elimistön puhdistus 2/2”

 1. Nimetön says: Vastaa

  Mistä tilasit nuo patukat? Olen katsellut paristakin paikasta ja mietin mikä ois hyvä. Voitko suositella jotain paikkaa?

  1. Herra Longfield toi ne suoraan USA:sta, jossa oli työmatkalla. Katsottiin työkaverin kanssa, että skinny coweja voisi tilata ebaysta tai amazonilta. Kurkkaa sieltä. 🙂 Hurjan hyviä nuo kyllä ovat. 😛

 2. A:sta & O:sta A says: Vastaa

  Herra Longfieldin pitäis tosiaan istua herra O:n kanssa alas ja neuvoa sille miten vaimoa huomioidaan!! Ihana tuo pikkulappu. Ja ihana tuo vessassakäynti ilmoittalu 😀 Hihi! Mä en ikinä pystyis kyllä tuommoiseen kuuriin. Itsekuri on aika mitätön täällä. Ja sehän näkyy.

  1. Hahaha! 🙂 Post-it laput olivat kyllä kieltämättä tosi ihania. <3 Harvinaista herkkua!

   Vessassakäynnit olivat koko kuurin suurin saavutus mulle! Tuntui oudolta, että vatsa toimi niin hyvin. Harvinaista herkkua sekin. 😉

Vastaa