Uudenvuoden brunssi kotosalla

Uudenvuodenaattona oli mun vuoro hemmotella herra Longfieldiä. Järkkäsin herralle yllätysbrunssin uudenvuoden sekä hääpäivän kunniaksi. Tai ei se sinänsä mikään yllätys ollut, sillä olimme mm. yhdessä miettineet mitä tälle ”yllätys”brunssille valmistan. Mutta eiköhän siinä ole ihan tarpeeksi yllätystä ja hemmottelua, kun herra sai nukkua mua pari tuntia pidempään ja kömpiä suoraan valmiiseen aamupalapöytään.

brunssi

brunssi

Olin hommannut brunssia varten ruokakaupasta mm. kasan appelsiineja, kanamunia, lanttusosetta, jogurttia, ilmakuivattua kinkkua, melonia, tomaattia sekä ottanut pakastimesta sulamaan sieniä, mustikoita sekä silputtua persiljaa. Brunssia varten jouduin aamulla sekä leipomis- että paistamishommiin. Valmistin aamulla lantturieskoja, sienimunakasta sekä rahkaräiskäleitä. Varsinkin syrnikkien (eli venäläisten rahkalettujen) tekeminen jännitti hieman, sillä päätin kokeilla korvata reseptin sokerin stevialla. Räiskäleiden resepti tulee blogiin hieman myöhemmin, mutta voitte tästä varmaan jo päätellä, että ne onnistuivat pirun hyvin. 😛

Hieman enemmän aikaa vievien ruokien lisäksi tarjolla oli ihan perusbrunssijuttuja – appelsiinimehua, Pentikin isännänkahvia (parempaa kahvia ei ole), jogurttia marjoilla, paistettua ilmakuivattua kinkkua (tykätään siitä enemmän kuin pekonista), melonin paloja, luumutomaatteja sekä muutama hillo- ja levitepurkki syrnikkejä (luoja mikä sana) varten.

brunssi

brunssi

Lantturieskat

 • 500 g valmista lanttusosetta
 • n. 4 dl ohrajauhoja (myös esim. ruisjauhot käyvät)
 • n. 1-2 dl vehnäjauhoja
 • 1 rkl tummaa siirappia
 • ½ tl suolaa

1. Sekoita taikinan ainekset keskenään.

2. Nosta kahdella ruokalusikalla taikinanokareita hyvin jauhotetulle leivinpöydälle. Painele nokareet jauhotetuilla käsillä pieniksi rieskoiksi (halkaisija n. 10 cm).

3. Paista rieskat heti uunin yläosassa 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

4. Tarjoa rieskat lämpiminä tai kylminä (meistä ne maistui yhtä hyviltä myös seuraavana päivänä)

lantturieskat

lantturieskat

Sienimunakkaan reseptin olen ottanut talteen vuonna 2011 Olivia-lehdestä. Artikkelissa ravintola Alian kokki Pauli Martikainen antaa munakkaan tekemiseen pro-vinkkejä, jotka sisältävät myös viinisuosituksen! Eipä olisi itselle tullut heti mieleen nauttia munakkaan kanssa viiniä. Eikä me sitä kyllä uudenvuoden brunssilla nautittukaan (vinkattu viini oli muuten kuiva Woodhaven Chardonnay -valkkari Kaliforniasta).

Munakkaan valmistuksen pro-vinkit a la Pauli Martikainen

 • Valmista munakas lähituottajan luomumunista. Niiden maku on kohdallaan. Luomumunista tulee munakkaaseen myös kuohkeampi rakenne.
 • Käytä paistamiseen emaloitua valurautapannua. Siinä lämpötila pysyy tasaisena. Lisää munakasmassa lämmitetylle pannulle.
 • Älä vatkaa munakasmassaa. Riittää, että kananmunien rakenne sekoittuu. Jos munakasmassan vatkaa liian kuohkeaksi, munakkaan pintaan muodostuu paistamisen aikana irtonainen kuori.
 • Käytä munakkaaseen huoneenlämpöisiä raaka-aineia, jotta kypsyminen alkaa nopeasti ja tasaisesti. Jos valmistat munakkaan kylmistä munista, se muuttuu paistinpannulla helposti kuivaksi.
 • Mausta valmis munakas suolalla. Kananmunien rakenne vettyy suolasta. Jos lisäät suolan jo munakasmassaan, se ei hyydy toivotulla tavalla.

Itse en totellut yhtäkään yllä olevista vinkeistä, ja silti sienimunakas onnistui todella hyvin. Kuinkakohan hyvää tästä voisi tulla jos vielä tottelisin noita vinkkejä? 🙂

sienimunakas

Sienimunakas
(kahdelle)

 • 5 kpl kananmunia
 • 2 rkl (rasvatonta) maitoa
 • ripaus mustapippuria sekä suolaa

Täyte

 • pari desiä pakastettuja sieniä (meillä oli suppilovahveroita sekä kanttarelleja)
 • 2 kpl salottisipulia
 • 2 tl voita tai öljyä
 • n. 5 rkl raastettua parmesaanijuustoa
 • n. ½ dl hienonnettua persiljaa

Lisäksi munakkaan paistamiseen tarvitaan voita tai öljyä.

1. Valmista ensin täyte. Kuori ja hienonna sipuli, ja paista pannulla sienet sekä sipuli (niin kauan, että sipuli on pehmennyt).

2. Sekoita kananmunat kulhossa niin, että niiden rakenne juuri ja juuri rikkoutuu. Sekoita maito varovasti joukkoon.

3. Kuumenna voi pannulla ja lisää munakasmassa pannulle. Vähennä lieden lämpöä keskilämmölle. Siirtele munakasmassaa puuhaarukalla pannussa reunoilta keskelle mutkittelevin liikkein kunnes seos alkaa jähmettyä (n. 30 – 60 sekuntia). Mausta suolalla ja mustapippurilla.

4. Lisää munakkaan päälle (toiselle puolikkaalle) sienitäytettä, parmesaaniraastetta sekä hienonnettua persiljaa. Jatka paistamista vielä noin minuutin verran, kunnes munakasmassa on hyytynyt kunnolla.

5. Käännä munakas kaksin kerroin niin, että täytteet jäävät sisälle ja munakkaasta tulee puolikuun muotoinen.

6. Siirrä munakas varovasti lautaselle ja ripottele pinnalle vielä hieman suolaa. Tarjoile ja syö heti (munakas sitkistyy jäähtyessään).

brunssi


«Vuosi sitten: Tupsupipo»

10 Replies to “Uudenvuoden brunssi kotosalla”

 1. VAU, mieletön brunssi 🙂 olen kyllä samaa mieltä että kotona syöty brunssi on parasta. Syömisen jälkeen voi raahautua suoraan omalle sohvalle.

  1. Kiitos! 🙂 Kyllä tuota omaa rönttiä on aina välillä ihana hemmotella. <3 Ja brunsseissa on parasta myös se, että pääsee itse osallistumaan toisen hemmotteluun, eikä tarvitse vain katselle vierestä.

   Kotibrunsseissa on yksi miinus – tiskit ja siivous. 🙂

 2. Hyvältä näyttää!

  Itse laitan munakkaaseen maidon sijasta (jota ei yleensä ole kotona ollut, mutta nyt kahvikoneen myötä sitä hankitaan viikonlopuiksi) miltei mitä tahansa maitotuotetta, esim. maustamatonta jugurttia, tuorejuustoa jne. Suolan olen kyllä aina ripotellut joukkoon jo ennen paistamista. Samoin juusto menee munien joukkoon yleensä ennen paistamista. Kuumennan ensin pannun kuumaksi, kun olen kaatanut munakasainekset pannulle, hiljennän lämpöä. Pohja ruskistuu, muttei pala. Taitaa olla munakkaanpaisto-ohjeita yhtä monta kuin paistajiakin…

  1. Toi on kyllä totta ja eiköhän jokainen munakas ole kuitenkin herkullinen! Itse käytän maidon sijasta usein myös vettä, äitini taas kermaa. 😛 Tuorejuusto ja jogurtti olivatkin hyvät vinkit, laitan ne korvan taakse.

 3. Kyllä tuohon pöytään on kelvannut istua. Ihania herkkuja!:) Eipä ole ihan noiden vinkkien mukaan tullut munakkaita tehtyä, hyviä ovat olleet, mutta täytyy kokeilla noiden vinkkienkin mukaisesti. Ei yhtään haittaa, vaikka tulisi vielä parempaa.;) Ja onnea hääpäivän johdosta!:)

  1. Voi kiitos – ihana kuulla, että muillekin maistuisi! 😉 Ja kiitokset myös onnitteluista, niitä on aina ihana saada!

   Ajattelin itsekin ensi kerralla orjallisemmin totella noita sääntöjä, ei tosiaan haittaa jos munakkaasta tulisi vieläkin parempaa. Nam!

 4. A:sta & O:sta A says: Vastaa

  Pakko kertoa kun tässä ”pikkuämmän” 1v. kanssa katsottiin tätä juttua niin M sylissä osoitti kuvia kovasti ja toisteli ”Naam, nam naam” 🙂

  1. Pikkuämmä on ihana. <3 Ja kai se nyt osoittelee kun muistaa ne tuorejuustorenkaat. 😉

   Mutta päätin tässä samalla, että meidän pitää järjestää brunssi meillä! Ja sen lisäksi ajattelin teitä ja kiviuunipitsoja eilen ja toissapäivänä, joten leidi on hyvä ja kaivaa kalenterin esiin! Tää tahtoisi herkuella! 😛

 5. A:sta & O:sta A says: Vastaa

  Oijoijoiii!! joo!! Meillä on kalenterit tanassa, palataan tähän huomenna tai ylihuomenna 😀

  1. Jeee – ihanaa, että ootte messissä! Palataan kalenterien kanssa asiaan mitä pikimmin (tammikuu on kyllä jo aika täynnä, mutta sitten helpottaa). 😛

Vastaa