Detox – elimistön puhdistus 1/2

Kropassani on kolme suurempaa ongelmaa: en hikoile, kärsin pirun hitaasta aineenvaihdunnasta ja mulla on lähes aina kylmä. Oikeastaan nämä kaikki johtuvat yhdestä ja samasta asiasta – hitaasta aineenvaihdunnasta. Tämä ei kuitenkaan ollut itselleni ihan selvää, kunnes noin vuosi sitten aloin ihmetellä hikoilemattomuuttani enemmänkin. Hälytyskellot alkoivat soida tosissaan kolmen tunnin spinningmaratonin jälkeen, jolloin huomasin muiden pyörien ympärillä olevat hikilammikot ja vertasin niitä muutamaan hassuun hikipisaraani. Luin netistä asiasta, ja totesin lopulta olevani aika onnellisessa asemassa, sillä paljon hikoilevat kokivat oman hikoilunsa jopa ahdistavaksi ja treenamista haittaavaksi tekijäksi (ja minä kun tuijotin hikoilevia vihreänä kateudesta).

Syksyllä satuin katsomaan jotain dokkaria jossa sivuttiin yhdellä lauseella hikoilemattomuutta – se on ”oire” hitaasta aineenvaihdunnasta (no, siitä tiesin kärsiväni jo entuudestaan). Ja eikös hidas aineenvaihdunta ole jotenkin yhteydessä myös huonoon pintaverenkiertoon, joka taas selittäisi jatkuvan kylmyyden tunteeni?

Satuttiin juttelemaan jokunen aika sitten parin kaverin kanssa terveysjutuista ja sontimisesta (kyllä hienot leiditkin voi jutella kakkajutuista), ja sen keskustelun päätteeksi havahduin ihan tosissaan. Kaverini sontivat ties kuinka paljon ja yleensä vielä niin, että eivät ennätä ravintolasta ulos ennen kuin ovat käyneet vessassa. Itse siinä ihan nolona yritin änkyttää, että on hyvä jos käyn kerran kahdessa päivässä vessassa.. Eli jotain mussa on vialla. Toinen kaverini suositteli mulle vihreää teetä ja puhdistavaa detox-kuuria, ja tässä sitä nyt ollaan! 🙂 Olipas ehkä oudoin ja noloin tekstipätkä.. Huh.

Tutustuin heti samana iltana kotona detox-kuuriin, ja päätin aloittaa sen heti joululoman jälkeen. Detox-kuurin aikana elimistön (ennen kaikkea maksan) annetaan puhdistavien ja helposti sulavien ruokien avulla keskittyä siihen olennaiseen – puhdistamaan kroppaa ja poistamaan sieltä kuona-aineita, jotka häiritsevät elimistön normaalia toimintaa. Mulla on kasa ruoka-aineallergioita, joiden takia masuni on aika ajoin kovilla. En aina voi välttyä syömästä vahingossa joitain kymmenistä allergiaa aihettavista ruoka-aineista, joten mahan kivuliaat turpoamiset, inhottavat kivistykset sekä ummetus ovat minulle kohtalaisen normaaleja oireita. Nämä ikävät jutut eivät kuulu normaalisti toimivaan elimistöön, ja rasittavat varmasti kroppaani sisältäpäin ihan turhaan.

Näiden asioiden tiimoilta ajattelin, että detox-kuuri ei voi tehdä kuin hyvää. Mikäli elimistöni saisi olla rauhassa parin viikon ajan, saisi se varmasti tehdä omia juttujaan ihan eri tavalla kuin normaalisti. Tarkoituksenani ei ollut aloittaa mitään mehukuuria, vaan vain syödä parin viikon ajan puhdistavia ja tuoreita ruokia, ja välttää mahdollisimman paljon mm. lisäaineita. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kyseessä ei ole mikään parin viikon ihmedieetti, jolla odotan pudottavani 10 kiloa! Tarkoituksena on saada kroppa rauhoittumaan ja toimimaan paremmin (ja sutjakkaammin).

Jaan detox-postaukset muutamaan eri osaan, ja teen detox-resepteille myös oman postauksen. Toivottavasti kuurista on jotain hyötyä, tästä se nyt lähtee! Älkää muuten välittäkö hieman hassuista aikamuodoista. Kirjoitan postausta päivittäin päiväkirjatyylillä, joten mennyt ja tuleva saattaa mennä sekaisin.

Keskiviikko 2.1.2013

Aloitin kuurin jo tiistai-iltana mukillisella detox-teetä sekä fructolax-kuitutiivisteellä. Keskiviikkona aamu alkoi 0,5 litralla yön yli seisoneella vedellä, verigreipillä sekä isolla mukilla vihreää teetä.

detox

Ennen lounasta tunsin pitkästä aikaa nälän tunnetta. Se oli hirmuisen kiva fiilis. Joululomalla söin niin paljon, etten tuntenut nälkää pariin viikkoon ollenkaan. Lounaalla söin kanaa ja kasan salaattia. Ruoan kanssa en juonut mitään, sillä kuurin aikana olisi hyvä pureskella ruoka eikä hulauttaa sitä nesteen avulla kurkusta alas. Lounaan päätteeksi join mukillisen vihreää teetä ja söin kaksi tuoretta luumua (kuivatut luumut olisivat ummetuksen hoidossa parempia). Kahviaikaan lipitin jällleen mukillisen vihreää teetä.

Detox-kuuriin kuuluu vahvasti puhdistavien ruokien lisäksi saunominen, rauhoittuminen ja itsensä hemmottelu. Töiden ja jumpan jälkeen möllötinkin saunassa niin kauan kuin pystyin. Kuivahierontaa suositellaan myös,  mutta tällä kertaa tyydyin vain raapimaan itseäni saunan lämmössä. 🙂

Kotiin päästyäni nälkä oli kova (näläntunne oli edelleen jollain tavalla ihana). Popsin suuhuni muutaman kalkkunaleikkeen ja suuntasin koiran kanssa ulos. Lenkin jälkeen väsäsin itselleni detox-salaatin, jonka söin 0,5 litran vesilasin kera (kaikki kuurin aikana juomani vesi on seisonutta).

detox

Iltapalaksi väsäsin detox-juoman, jonka sanotaan vilkastuttavan kuona-aineiden poistumista kehosta, ja siten parantavan maksan toimintaa. Muuntelin alkuperäistä reseptiä hieman, mutta vain hieman. Detox-juomaan tarvitaan 2 dl verigreippimehua (vastapuristettua), 2 dl vettä, pari teelusikallista jauhettua inkivääriä (tuore on aina parempi), puolikkaan yksikyntisen valkosipulin raastettuna sekä pari ruokalusikallista jonkin sortin öljyä (itse käytin saksanpähkinäöljyä). Ensin sekoitetaan vesi ja verigreippimehu keskenään. Sen jälkeen sekaan heitetään muut ainekset ja sekoitetaan juoma sauvasekoittimella tasaiseksi. Juoma tulisi nauttia rauhassa, ja sen päälle on hyvä juoda mukillinen detox-teetä. Ja taisi reseptissä vielä lukea, että juoman ja teen jälkeen olisi hyvä rauhoittua pariksi tunniksi.

Juuri ennen nukkumaanmenoa popsin vielä Fructolax-pillerin puolen litran vesilasin kera.

Detox-tee, Fructolax-pilleri, teemaan sopivaa lukemista sekä vettä
Detox-tee, Fructolax-pilleri, teemaan sopivaa lukemista sekä vettä

Torstai 3.1.2013

Aamu alkoi keitetyllä kananmunalla ja isolla lasillisella vettä. Kananmunia saa detox-kuurin aikana syödä maksimissaan 3-4 viikossa. Join aamuisen vihreän teen vasta töissä, sillä teen keittäminen ja juominen on todella hidasta puuhaa..

Lounaaksi söin kesäkurpitsaista vuohenjuustokeittoa, salaattia (kurkkua, tomaattia, melonia ja jauhettuja seesaminsiemeniä) sekä banaanin. En juonut ruoan kanssa mitään, jätin myös teen lounaalla väliin. Keittoa syödessäni tajusin etten taida suorittaa ihan täydellistä detoxia, sillä popsimani keitto sisälsi varmasti mm. suolaa. Päätin kuitenkin jo ennen kuurin aloittamista, että syön töissä (lähes ilmaisen lounaan) enkä ala roudaamaan omia sapuskoja töihin mukaan. Yritän siis työpäivinä valita kaikista detox-pitoisimmat ruoat, ja se saa tällä kertaa riittää. Kahvitauolla join vihreää teetä ja söin appelsiinin.

Lähdin töistä normaalia aikaisemmin, sillä halusin hemmotella itseäni loman jälkeisen töihinpaluun takia. Suuntasin töistä suoraan (ruoka)kauppaan, josta tarkoituksenani oli ostaa läjäpäin puhdistavia detox-ruokia. Ennen ruokakauppaan pääsyä eksyin kuitenkin Seppälän alennusmyynteihin. Mukaani tarttui kaksi varsin pätevää mustaa kynähametta, molemmat -50 %. Jee! Ruokakaupassa maleksin suurimmaksi osasi hevi-osastolla, sillä suurin osa detox-kuuriin sopivista ruoka-aineista sijaitsee siellä. Mukaan tarttui rucolaa, tomaattia, kurkkua, kasa sitruunoita, valkosipulia, kukkakaalia, vuohenjuustoa sekä lohta. Kotona törkkäsin lohen ja kukkakaaligratiinin nopeasti uuniin, ja suuntasin koiran kanssa ulos. Reilun puolen tunnin lenkin jälkeen kotona odottikin ihana lohen tuoksu ja pääsin syömään samantien.

Detox-kukkakaaligratiini oli todella hyvää! Lohi olisi kaivannut ehkä hieman suolaa, mutta kyllä sitä ilmankin söi (varsinkin kun chiliä oli paljon). Ruoka oli itseasiassa niin tulista, että jouduin niistämään monta kertaa ruoan jälkeen. Eli kuona-aineita on poistunut kropasta ainakin nenän kautta. 🙂 Salaatin tein rucolasta, yhdestä tomaatista sekä murskatuista pellavansiemenistä.

detox

Ruoan jälkeen nakkasin saunan päälle (hemmottelu sai jatkoa). Saunassa mua odotti muuten ihana yllätys – herra Longfield oli jemmannut ennen työmatkalle lähtöään mulle kasapäin post-it-lappuja pitkin kämppää, ja löysin yhden myös saunan kiukaalta. ♥ Lapun viesti muistuttaa mua siitä, että viimeksi saunaa lämmittäessämme olin kääntänyt nuppeja vähän liikaa, jonka seurauksena istuimme 110-asteisessa saunassa. Ei kiva. No, väänsin nupit vähän pienemmälle ja laitoin saunan lämpenemään. Kaivoin myös kuorinta-aineet esille, sillä kuorinnan pitäisi jeesiä kuurin aikana tapahtuvaa kuona-aineiden poistumista.

detox

Saunomisen jälkeen join illalla vielä detox-teen sekä ison lasin vettä tutuksi tulleen Fructolax-pillerin kera. Niin ja kävin kaksi kertaa vessassa – wau!

Perjantai 4.1.2013

Kävin yöllä kaksi kertaa vessassa (pissalla tällä kertaa). Juon vettä normaalistikin yhtä paljon kuin kuurin aikana, mutta normaalisti en heräile yön aikana vessaan, joten epäilen vahvasti, että elimistöstäni irtoaa jotain ylimääräistä. Työkaveri sanoi vihreän teen lisäävän hänellä nesteiden ulostuloa, joten eiköhän se sitten sitä ole. Aamulla söin keitetyn kananmunan ja join 0,5 litraa vettä, johon puristin yhden sitruunan mehun. Tyhjään vatsaan juotuna sitruunaveden tulisi herättää keho ja ruoansulatus (ja sitähän juuri toivon).

Huomasin olevani aamulla hyvin virkeä, heräsin ennen kellonsoittoa ja olin töissä normaalia aikaisemmin. Tunsin oloni myös keveämmäksi, joka oli erittäin tervetullut fiilis kahden viikon joululoman aikana velloneen turvonneen olon jälkeen.

Lounaalla söin herkkusienikeittoa ja salaattia (tummia viinirypäleitä, tomaattia, kurkkua, rouhittuja seesaminsiemeniä, muutama pala vuohenjuustoa, salaatinlehtiä). Join ruoan päätteeksi mukillisen vihreää teetä. Kahvitauolla join jälleen teetä ja söin appelsiinin.

Sitrushedelmissä on paljon C-vitamiinia ja kuitua nimeltään pektiini. Pektiinin huippuominaisuus on se, että se kuljettaa kolesterolia elimistöstä pois. Sitrushedelmien syömistä suositellaan kohtuullisesti käytettynä detox-kuurin aikana. Muistattehan ensi kerralla, että sitrushedelmiin tulisi kuorimisen yhteydessä jättää valkoista kuorta hedelmän päälle (se on tosi terveellistä).

detox

Kotona söin päivälliseksi lähes samaa kuin eilen, vaihdoin vain lohen tilalle kalkkunafileen. Maustoin kalkkunan paprikalla, timjamilla, mustapippurilla sekä chilirouheella. Salaattina toimi rucola, tomaatti, kuivatut karpalot, kurpitsansiemenet sekä rouhitut pellavansiemenet. Ruoan jälkeen oli aika suunnistaa jälleen saunaan. 🙂

Iltapala oli ihan sama kuin tähänkin asti: detox-tee, fructolax-pilleri sekä iso vesilasi.

Lauantai 5.1.2013

Lauantaina mun piti suunnistaa ylitöihin, sillä oli erään duunijutun deadline. Aamulla siis sitruunavesi tyhjään vatsaan ja päälle verigreippi sekä vitamiinipillerit (omega-3, monivitamiini sekä d-vitamiini). Nappasin töihin evääksi keitetyn kananmunan, jolla ajattelin pärjätä koko päivän (täyttä työpäivää en töissä viettänyt).

detox

Töiden jälkeen kävin salilla juoksemassa juoksumatolla ja kökin aherrukseni jälkeen saunassa pitkän tovin. Kotiin päästyäni nälkä oli kova, verigreippi ja kananmuna eivät ihan riittäneet kello kahteen asti. Olin löytänyt netistä hyvältä kuulostavan linssikeitto-ohjeen, mutta sen kanssa meni kaikki pieleen! En ole ennen linssejä käyttänyt, ja niiden turvotusvaihe jäi kokonaan väliin.. Keittokattila pursusi lopulta turvonneita linssejä ja lopulta söin ”keitosta” vain sinne lisäämäni vuohenjuustonokareet. Itse ”keitto” ei maistunut miltään, ja se olisi kaivannut kiperästi suolaa (ja litran vähemmän linssejä).

detox

linssikeitto

Jälkkäriksi olin ostanut pitkän harkinnan jälkeen Oatlyn vaniljakastiketta, en tiedä oliko se ihan detox-juttu, mutta ainakin täysin kasvipohjainen. Vatkasin vaniljakastiketta ja lisäsin sekaan pakastimesta sulattamiani kesällä poimimiani vadelmia, oli herkkua! 😛 Vähän niin kuin jälkkärin jälkkäriksi söin vielä yhden granaattiomenan siemenet. Granaattiomena on yksi maapallon terveellisimmistä jutuista, ja esim. James A. Duke valitsi sen Parantavien ruokien oppaan -kirjassaan kahdentoista terveellisimmän ja parantavimman ruoka-aineen joukkoon (taisi olla listalla jopa ykkösenä).

detox

Näillä eväillä en haaveistani poiketen selvinnyt koko päivää. Kuuden aikaan nälkä iski ihan tosissaan, joten valmistin kalkkunapihvin uunissa (paistettua ruokaa tulisi välttää detox-kuurin aikana) ja kaveriksi väsäsin salaatin (rucolaa, tomaattia, kurkkua, rouhittuja pellavansiemeniä, ituja, kuivattuja karpaloita sekä kurpitsansiemeniä). Ruoan päälle join ison lasin vettä. Iltatee jäi lauantaina väliin, mutta muistin sentään syödä Fructolax-pillerin sekä juoda vettä. Sitten oli aika ummistaa silmät ja mennä nukkumaan.

detox

Tähän asti vatsa on toiminut lauantaita lukuunottamatta joka päivä. Vaa’alla olen myös tuttuun tapaan käynyt päivittäin (teen sen joka päivä normaalistikin) ja painoa oli pudonnut sunnuntaiaamuna (kuuria takana 4 päivää) 2,4 kiloa. Erittäin positiivinen juttu. Ensi viikolla ilmestyy sitten kuurin toinen osa, johon en luultavemmin ihan näin tiiviisti kirjoita – tai katsotaan nyt mihin päätökseen kallistun. Mukavia sunnuntain jatkoja kaikille (ja kiitoksia kaikille uusille facebook-tykkääjille, toitte ison hymyn huulilleni)! 🙂«Vuosi sitten: Lancôme Teint Miracle -meikkivoide»

2 Replies to “Detox – elimistön puhdistus 1/2”

  1. Nimetön says: Vastaa

    Herkullinen ja puhdas Kalaharin suola on noin 280 miljoonaa vuotta vanhaa aurinkokuivattua ja käsittelemätöntä luonnon suolaa, joka on kerätty Kalaharin autiomaassa maanalaisesta suolaesiintymästä. Kalaharin suola sisältää jopa 84 elimistön toiminnalle välttämätöntä hivenainetta ja mineraalia. Nämä aineet ovat välttämättömiä etenkin verenkierrolle ja hermostolle.

    1. Kiitos tiedosta!! Voisinkin hyvin ostaa mainitsemaasi suolaa ensi kerralla kun suola loppuu.

Vastaa