Kuppikakkukestit

Kuppikakkukestit

Marraskuun viimeisenä päivänä kaksi leidiä kokoontui Meilahteen tarkoituksenaan leipoa ja koristella niin pirusti kuppikakkuja. Homma sai alkunsa muutamaa viikkoa aiemmin, kun eräs pikkuinen leidi laittoi minulle viestiä ja pyysi minua opettamaan hänelle kuppikakkujen koristelua. En ollut ehkä eläissäni saanut mitään niin söpöä viestiä, ja suuren suuri hymy huulillani vastasin pienelle leidille, että kuppikakkukestit pitää sopia ja pian! Päiväksi valikoitui lopulta marraskuun viimeinen perjantai – juuri se perjantai kun lumimyräkkä iski tänne etelään ihan toden teolla.

Ennen kuppikakkukestejä sain tehtäväkseni etsiä muutaman erilaisen kuppikakkureseptin, kun taas pieni ystäväni mietti meille jotain suolaista syötävää. Tarkoituksena oli tavata töiden jälkeen, ja toki ennen leipomishommia piti syödä jotain oikeaa ruokaa. Päädyin lopulta kolmeen eri kuppikakkureseptiin, daim-, domino- sekä piparkakkukuppikakkuihin. Pieni ystäväni teki myös mietintätyönsä, ja niinpä me söimme tacosalaattia kanan ja nachojen kera ennen varsinaisten kuppikakkukestien alkua.

Hankkiessani aineksia kolmiin eri kuppikakkuihin tajusin, että saisin raahata ihan kohtuullisen määrän ainesosia ystäväni luokse. Tässä vaiheessa on hyvä kertoa, että ystävälläni ei ollut kaapissa valmiina esim. jauhoja tai sokeria, sillä hän oli juuri muuttanut uuteen asuntoon yhdessä erään herrasmiehen kanssa. Pakkaillessani tavaroita kuppikakkukestejä edeltävänä iltana naureskelin ihan ääneen hervottomalle kasalla erilaisia herkkutarvikkeita – keittiön taso oli niitä kirjaimellisesti täynnä!

Kuppikakkukestit

Kun sitten sain raahattua itseni, tuliaiset sekä kuppikakkukestien tarvikkeet ihanan viihtyisään meilahtelaiseen kaksioon, oli aika aloittaa kestit. Homma lähti käyntiin tavaroiden purkamisella, jonka aikana pieni ystäväni kokkaili herkullista salaattia. Salaatin popsimme suihimme juorujen ja yleisen pölinän täyttäessä koko asunnon. Juttua riitti ja aika hurahti ihan siivillä pölötyksen ohessa. Jossain vaiheessa saimme suumme sen verran suppuun, että siirryimme kuppikakkujen reseptien pariin. Päätimme aloittaa domino- ja daim-kuppikakuista ja edetä niiden jälkeen piparisten kuppikakkujen pariin, jos intoa ja aikaa riittäisi vielä ensimmäisten herkkujen jälkeen. Ennen kuin aloitimme hommat ihan tosissaan naureskelimme myös yhdessä ihan järjettömälle ruoka-ainemäärälle, joka täytti tällä kertaa pienen ystäväni keittiön saarekkeen.

Kuppikakkukestit

Kokkailun ohessa kuuntelimme tunnelmallisia joululauluja ja joimme glögiä – se oli hirmuisen kivaa. Yleensä olen aikamoinen höyrypää myös keittiössä, mutta tällä kertaa osasin ottaa ihan rauhassa tuntematta minkäänlaista kiirettä mihinkään. En myöskään hikoillut tai punastunut yhtään, otin vaan ihan rauhallisesti (se oli varmaan se joulufiilis).

Domino-kuppikakut
(n. 8 kpl)

Taikina

 • 65 g tummaa suklaata
 • 50 g huoneenlämpöistä voita
 • 100 g fariinisokeria
 • 1 kananmuna
 • ½ tl vaniljauutetta
 • 75 g vehnäjauhoja
 • ½ tl leivinjauhetta
 • ½ tl ruokasoodaa
 • 1 dl maitoa
 • 5 Domino-keksiä

Kuorrute

 • 75 g huoneenlämpöistä voita
 • 225 g tomusokeria
 • ¼ dl maitoa
 • ½ tl vaniljauutetta
 • 6 murskattua Domino-keksiä
 • n. 8 Domino-keksiä koristeluun

1. Kuumenna uuni 180-asteiseksi ja asettele kuppikakkuvuoat (n. 8 kpl) muffinipellille.

2. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa.

3. Vatkaa voi ja fariinisokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten.

4. Sekoita taikinaan sula suklaa ja vaniljauute. Lisää seokseen jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja sooda, vuorotellen maidon kanssa.

5. Murenna Domino-keksit muovipussissa kaulimella ja sekoita murut lopuksi taikinaan.

6. Täyty kuppikakkuvuoat niin, että ¾ täyttyy. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuttia.

7. Anna valmiiden kuppikakkujen jäähtyä muffinipellillä noin 5 minuuttia. Nosta sen jälkeen ritilälle ja anna jäähtyä kokonaan.

Kuorrute & koristelu

1. Vatkaa voi ja tomusokeri tasaiseksi ja notkeaksi. Lisää maito ja vaniljauute.

2. Sekoita joukkoon hyvin murskatut Domino-keksit. Hyvin-sana on lihavoitu siitä syystä, että keksien pitää olla todella pientä murua, jotta ne mahtuvat pursotinpussin tyllan läpi.

3. Siirrä kuorrute pursotinpussiin ja pursottele täytettä jäähtyneiden kuppikakkujen päälle.

4. Koristele vielä lopuksi Domino-keksinpuolikkailla (ja strösseleillä).

Domino-kuppikakut

domino-kuppikakut

Daim-kuppikakut
(n. 8 kpl)

 • 1½ kananmunaa
 • 1,25 dl sokeria
 • ½ tl vaniljauutetta
 • 50 g huoneenlämpöistä voita
 • ½ dl maitoa
 • 1,75 dl vehnäjauhoja
 • ½ rkl kaakaojauhetta
 • 1 tl leivinjauhetta
 • hyppysellinen suolaa
 • 100 g Daim-rakeita
 • n. 8 palaa Daim-suklaata

Kuorrute

 • 50 g voita
 • 175 g tomusokeria
 • vajaa ½ dl maitoa
 • ½ rkl kaakaojauhetta
 • 1½ rkl suklaakastiketta (myös kinuskikastike käy)
 • 50-100 g raastettua Daim-suklaata

1. Kuumenna uuni 180-asteiseksi ja asettele kuppikakkuvuoat (n. 8 kpl) muffinipellille.

2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon vuorotellen voi, maito ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.

3. Sekoita lopuksi joukkoon Daim-rakeet.

4. Täyty kuppikakkuvuoat niin, että ¾ täyttyy. Törkkää jokaisen kuppikakun keskelle Daim-suklaapala pystyyn. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

5. Anna valmiiden kuppikakkujen jäähtyä muffinipellillä noin 5 minuuttia. Nosta sen jälkeen ritilälle ja anna jäähtyä kokonaan.

Kuorrute & koristelu

1. Vatkaa voi ja puolet tomusokerista vaaleaksi vaahdoksi.

2. Lisää maito, loput tomusokerista, kaakaojauhe ja suklaakastike. Vatkaa hyvin. Sekoita joukkoon lopuksi suurin osa raastetusta Daim-suklaasta.

3. Siirrä kuorrute pursotinpussiin ja pursottele täytettä jäähtyneiden kuppikakkujen päälle.

4. Sirottele vielä lopuksi kuppikakkujen päälle loput raastetusta suklaasta (sekä strösseleitä).

daim-kuppikakku

Daim-kuppikakut

Kokkailu eteni oikein hyvin, vaikkakin kuorrutteet tuottivat hieman ongelmia. Kulutimme mm. reilut 1000 grammaa tomusokeria, sillä jouduimme tekemään daim-kuppikakkujen kuorrutteen kolme kertaa ennen kuin se onnistui (olen siis varsinainen kuppikakkumestari). Tai onnistui ja onnistui, se jäi kyllä jotenkin oudon löysäksi, mikä teki pursottimen käytöstä aika siistiä puuhaa. 😉

Domino-kuppikakkujen kuorrutteen kanssa kävi taas niin, että kuorrute ei suostunut tulemaan millään pursottimen läpi, sillä keksien palat olivat liian isoja. Päädyimme lopulta levittämään kuorrutteen lusikalla kuppikakkujen päälle. Onneksi kuppikakuista tuli näistä onnettomuuksista huolimatta oikein nättejä.

Ja ne piparkakkuiset kuppikakut jäivät tällä kertaa leipomatta. Kaksien eri kuppikakkujen väsäämisessä oli hommaa ihan tarpeeksi, joten piparikuppikakut päätimme jättää toiseen kertaan.

Daim-kuppikakut

Ilta oli hirmuisen ihana, ja se päätettiin herkutteluhetkeen vastaleivottujen kuppikakkujen kera. 😛 Herkuttelun jälkeen tutkimme vielä Macin ihmeellistä maailmaa, kuolasimme muutamaa blogia ja odottelimme herra Longfieldiä, joka tuli rääppiäisiin ja hakemaan mut samalla kotiin. Tästä illasta taisi lähteä mun joulufiilis ihan tosissaan käyntiin!


«Vuosi sitten: Brunssi: Kokomo (HKI)»

2 Replies to “Kuppikakkukestit”

 1. Ihanalta vaikuttavat kestit, tuommoiset pitää joskus itsekin järkätä! Hauska sana tuo piparkakkukuppikakku. 😀

  1. Kestit olivat kyllä ihanat. Mainio tapa viettää aikaa ystävien kesken, eli nyt vaan järkkäämään omia kestejä! 🙂

   Ja piparkakkukuppikakut (hauska sana tosiaan) kokataan sitten ensi jouluna, nyt odotellaan jo kuumeisesti aurinkoa ja kesää! Ah.

Vastaa