Joulukalenteri 18: Tuoksuvat joulukukat

Jouluisia kukkia on tänäkin vuonna kodissamme ihanan paljon. Varsinkin hyasinttien huumaava tuoksu kuuluu omaan jouluuni samalla tavalla kuin piparit ja joululahjat – niitä on pakko olla (ja mieluiten paljon). 🙂 Itselläni on tapana ostaa halpoja joulukukkia ja loihtia niistä asetelmia vasta kotosalla. Tänä vuonna tosin saimme Keltaisen keittiön Martinalta ihastuttavan hyasinttiasetelman ihan valmiina. Monen monta valkoista hyasinttia sisältävä asetelma nököttää ylväästi keittiönpöydällä ja levittää keittiön lisäksi tuoksuaan eteisenkin puolelle.

hyasintti

hyasintti

hyasintti

Hyasintteja hommasin kaupasta myös itse. Saatujen valkoisten hyasinttien lisäksi ostin kaksi pinkkiä ja kolme sinistä kukkaa, joita sitten tuunailin nätimpiin astioihin kotoamme löytyvillä koristehärpäkkäille. Tiesittekös muuten, että hyasintti on ollut ensimmäinen joulukukkamme ja, että se on viritellyt joulumieltä kodeissa jo yli sadan vuoden ajan? Hyasintti on kotoisin Turkista, josta se levisi eurooppalaisiin puutarhoihin yli viisisataa vuotta sitten.

Hyasintti on edelleen joulun ykköskukka, vaikka se on suhteellisen lyhytikäinen. Kukinta-aikaa voi pidentää siirtämällä kukan yöksi viileään. Jos taas meinaa käydä niin, etteivät nuput näytä avautuvan sopivasti aatoksi, voi hyasintin nostaa vuorokaudeksi pöytälampun alle, jossa se saa tarvitsemaansa valoa ja lämpöä.

hyasintti

hyasintti

Hyasinttien lisäksi kotiin on saatava amarylliksia, tänä vuonna niitä löytyy meiltä kaksi – valkoinen ja punainen. Viikonlopun kuvaushetkellä vain valkoinen amaryllis oli hieman avannut näyttäviä kukkiaan, joten hyvällä tuurilla saan nauttia upeista kukista vielä joulun jälkeenkin!

Amaryllis on rantautunut Suomeen Amerikasta, ja sen tärkein hoito-ohje on niukka kastelu. Jostain olen lukenut, että amaryllikselle saisi antaa vain 1 ruokalusikallisen vettä viikossa. Mikäli oma amaryllis kuitenkin venähtää runsaan kastelun seurauksena ylipitkäksi, voi kukan leikata vallan mainiosti leikkokukaksi. Tosin silloin on hyvä muistaa laittaa varren päähän kuminauha, jotta varsi ei halkea. Olen kuullut amarylliksen kestävän leikkokukkana jopa reilun viikon.

amaryllis

amaryllis

amaryllis


«Vuosi sitten: Joulukalenteri 18: Ulkotulet?»

6 Replies to “Joulukalenteri 18: Tuoksuvat joulukukat”

 1. Ah, joulukukat! Mulla on tällä hetkellä vain jouluruusu keittiön pöydällä ja iso kimppu amarylliksiä olkkarissa, hyasintit nuupahtivat jo. Aatoksi pitää siis hankkia uudet, sekä iso kimppu valkoisia tulppaaneja ruokapöytään.

  1. Jouluruususta olen haaveillut jo tosi monta vuotta, jotenkin se on aina kuitenkin jäänyt kauppaan.. Ensi vuonna sitten! Mutta tulppaaneja voisin kyllä ostaa, niitä olisi ihana viedä myös vieraille. Kiitos vinkistä. 🙂

 2. wow ihania kukkia *__*

  1. Kiitos! Ihana toi tähtisilmäinen hymiö. *_*

 3. Ihania kukkia :).
  Mulla ei oo tainnut itse asiassa koskaan olla yhtään joulukukkaa omassa kodissa. Johtuen siitä, että oon aina suunnannut jouluksi jonnekin kauemmas. En oo sitten ikinä tullut hankkineeksi yhtään kukkaa itselle. Päätin juuri, että ensi jouluna korjaan tämän asian… Pitää vain ostaa kukka ajoissa, niin ehtii nauttia siitä pitemmän aikaa 🙂

  1. Sullakin on käsissä aika vahva ”mä en koskaan” -juttu! 🙂

   Turhaanhan niitä sinne kotiin tosiaan ostelee jos on itse poissa, meillä oli ennen joulukuusen kanssa sama juttu. Nykyään kyllä hommataan sekin, kun kuusi tuoksuu niin vietävän hyvältä. Eikä me kyllä olla poissa yhtään yötä, päivät vaan ravataan sukuloissa kuin hullut.

   Kiitos muuten uudesta Dylan-vinkistä. 😛

Vastaa