Joulukalenteri 1: Piparkakkukuusi

Kyllähän mä tiedän, että joulukalenteri avataan aamulla eikä keskipäivällä. Mutta mutta, nyt kävi niin, että ensimmäisen luukun takaa paljastuvan postauksen sisältö löytyi aamulla keittiön lattialta aika monena palasena. Älkää kysykö enempää, mua ärsyttää muutenkin jo ihan tarpeeksi. 🙂 Aamulla oli siis tiedossa lisää leipomishommia. Postauksen kirjoitin kyllä valmiiksi jo eilen illalla (lue: yöllä) sängyssä, joten lopetetaan lätinät ja avataan joulukalenterin ensimmäinen luukku – olettehan valmiita?

Mulla on päässä sellainen vamma jonka seurauksena kotiamme alkaa koristaa joulukoristeet sekä –valot vasta ensimmäisenä adventtina. Meidän asunto onkin lähes ainoa koko naapurustossa jossa ei roiku jouluvaloja terassilla vielä tänäänkään. Ihan ensimmäinen jouluinen juttu asunnossamme oli tänä jouluna hankittujen lahjojen lisäksi piparkakkuinen kuusi.

piparkakkukuusi

Syötäväksi kelpaava kuusi ei toki jää ainoaksi joulukoristeeksi! Ja vaikka aika jääräpää olenkin, luulen kaiken kukkaraksi rikkovani tänä vuonna 1. adventin sääntöäni ja laittavani ensimmäiset jouluvalot ja –koristeet niin pihalle kuin sisällekin tänään. Oon mä aika hurja.

Mennään nyt kuitenkin tarkemmin piparkakkukuuseen, jota väkersimme herra Longfieldin kanssa kahtena iltana (lue: yönä) peräkkäin. Torstaina leivoimme valmiista piparkakkutaikinasta kuusen osat ja perjantaina kokosimme kuusen. Tähän on pakko lisätä, että lauantaiaamuna jouduimme sitten paistamaan vielä muutaman uuden piparin yön aikana tapahtuneen onnettomuuden takia.

Olemme tehneet pari joulua sitten itse piirtämistämme malleista piparkakkukuusen josta tuli hirmuisen iso ja upea. Tänä jouluna törmäsin äitini kanssa Pentikillä hauskoihin muotteihin, joiden avulla piparkakkukuusen tekeminen käy paljon helpommin kuin omien mallien avulla. Muottisettiin kuuluu viisi erikokoista tähtimuottia joiden avulla tehdään piparkakkuja juuri niin monta kappaletta kuin haluaa – mitä enemmän pipareita sen korkeampi kuusi.

tähtimuotti Pentik

Me käytimme Sunnuntain piparkakkutaikinaa, jonka maku on meistä paras (itse en ole jaksanut piparkakkutaikinaa vielä tähän asti tehdä). Meidän kuuseen käytettiin yksi iso piparkakkutaikinapaketti, joka riitti oikein hyvin suhteellisen korkean kuusen tekemiseen. Kuusen rungoksi käytin suklaapaloja, jotka muistuttavat hieman kuusen ruskeaa runkoa. Piparkakkujen välissä voisi hyvin käyttää esimerkiksi myös jotain makeisia, meillä nyt sattui kuitenkin sopivasta olemaan puolikas suklaalevy kaapissa.

piparkakkukuusi

piparkakkukuusi

Kuusen nakkasin pienen pohdinnan jälkeen alumiiniseen vuokaan, jonka pohjaan kiinnitin kaksipuoleisella teipillä lumista maata muistuttava kakkualustan. Vuoan reunaan kiinnitin vielä juuttinarua kuumaliiman avulla, sillä vuoan reuna oli vähän tylsä ja ruma. Suklaapalojen ja piparkakkujen kiinnittämiseen käytin alun perin valkoista sokeritahnaa, mutta onnettomuuden jälkeen lisättyihin uusiin piparkakkuihin käytin sulatettua sokeria koska se on kestävämpää.

Aamuisen sähellyksen jälkeen kuusi on vihdoin tukevasti pystyssä ja kun viskelin sen päälle aamulla siivilän läpi tomusokeria, sai piparkakkuinen kuusi ylleen kauniin valkoisen ilmeen. Nyt se saa koristaa ylpeänä kotiamme aina jouluun asti (ja ehkä vähän joulun jälkeenkin) – kunhan se vaan osaisi nyt pysyä itsekseen pystyssä.

piparkakkukuusi

piparkakkukuusi

14 Replies to “Joulukalenteri 1: Piparkakkukuusi”

 1. Ihanaa, tästä se alkaa: Joulukalenteri! Tuun tänne ihan varmasti joka päivä etsimään joulufiilistä. Ihan niinku en muuten kävis täällä päivittäin.. 🙂

  1. Kiva, että täällä on muitakin joulufaneja. Tänne vaan, vaikka pari kertaa päivässä. 😉 Teillä on sama tilanne kuin meillä – vika joulu nykyisessä kodissa, tehdään siis joulusta ikimuistoinen!

 2. Onpa upea kuusi! 🙂

  1. Voi kiitos! Ihana saada kivaa palautetta, sillä hermot tuon kanssa kyllä meni ihan totaallisesti.. Lisäsin kuvan juuri facebookkiin aamun ”järkyttävästä” näystä keittiöstä. 😉

 3. Ihana kuusi 🙂
  Blogissani on sinulle muuten tunnustus 🙂

  1. Kiitos piikkipaatsama! 🙂 Mä nappasin tunnustuksen hymyssä suin vastaan. <3

   Laitan tunnustuksen eteenpäin sitten joulukalenteripostausten jälkeen!

 4. Hieno kuusi! Ensain ajattelin, että kuusen romahduksesta olisi joutunut syyttämän erästä karvaista kaveria, mutta ilmeisesti kyseesswä taisi ollakin lumivyöry, joka kaatoi kuusen.

  Hyviä kuvia, olet tainnut hankkia sitä mustaa pahhvia?

  1. Lumivyöry se tosiaan oli. 🙂 Harmaa karvainen kaveri oli yläkerrassa nukkumassa onnettomuuden hetkellä. Ja toisaalta meidän koira ei osaa edes hypätä, joten sitä ei voisi kyllä syyttää mitenkään. 🙂

   Mustaa pahvia en ole vieläkään ennättänyt hakemaan (lupaan kyllä napata sitä seuraavalla kauppareissulla mukaan), tässä taustana toimii meidän tummanruskea olkkarinpöytä, joka näyttää kyllä ihan mustalta.

   Kiitokset vielä kuusen ja kuvien kehuista, niitä on aina ihana saada. 🙂

 5. Oi, onpa ihana piparkakkukuusi! Ihan huippu idea, täytyy varmaan itsekin koittaa tuollaisen kokoamista 🙂 -Suski

  1. Kiitokset sinne! 🙂

   Sitten vaan leipomishommiin. 🙂 Ja jos Pentikkiä ei ole lähettyvillä, niin tähden mallin voi yhtä hyvin piirtää vaikka Wordilla ja tulostaa sitten niitä useampaa eri kokoa.

 6. Ihanaihanaihana kuusi! Kiitos Pentik-vinkistä, tieni taitaa käydä sinne…

  1. Kiitoskiitoskiitoskiitos. 😀

   Onnea vaan leipomuksiin! Toivotaan, että sun kuusi pysyy kauniisti pystyssä eikä sun tarvii alkaa tehdä korjaavia osia seuraavana päivänä. 😉

 7. Todella kaunis kuusi! Sulatatteko suklaata jotenkin vai pysyykö se psytyssä ihan noin vain?

  1. Voi kiitos Marika!

   Ei sulatettu suklaata ollenkaan. Laitettiin suklaan ja piparien pinnalle sitä valkoista sokerikoristejuttua. Ja seuraavana aamuna sitten hajonneisiin osiin uudestaan sulatettua sokeria, joka tosin oli niin kuumaa, että se sulatti suklaapalan aika tehokkaasti. Mutta joku karkki (vähän pehmeä) voisi toimia kaikista parhaiten. Niitä ei sula sokerikaan sulattaisi ollenkaan.

Vastaa