Sienipiirakka suppilovahveroista

Tarvoin tänään sienimetsässä kolme tuntia noukkien maasta kamalan määrän suppilovahveroita. Tällä kerralla sienestämisestä teki extra-kivaa se, että mulla oli harmaan karvaisen kaverin lisäksi toinenkin neitipuolinen kaveri mukana! Olin saanut nimittäin sienestysseuraa Helsingistä asti. Hain aamutuimaan juna-asemalta erään punaista ämpäriä kantavan leidin, jonka kanssa suuntasimme märkään metsään. Kuin ihmeen kaupalla aamuinen sade loppui ja sieniretkemme aikana metsässä alkoi paistaa myös aurinko. Ilma oli siis mitä parhain!

Löysimme punaista ämpäriä kantavan leidin kanssa ihan kamalan määrän suppiksia. Huusimme innoissamme ”täällä, täällä” huutoja aina kun jompikumpi bongasi uuden suppismättään. Lopulta punainen ämpäri oli melkein täynnä ja mun punainen kori ihan täynnä, joten loppumatkalla emme olleet enää kovin innoissamme uusista suppismättäistä.. Lopulta huudahtelimme lähinnä ”ei enää, mä en halua nähdä enää yhtään suppista!”. Sienestämisessä on sellainen hullu juttu, että vaikka tietää kuinka kamala homma niiden sienten puhdistamisessa on, ei yhtään näkemäänsä sientä (siis sellaista syötävää) voi sinne metsään jättää, vaan ne pitää kaikki hamstrata omaan koriin. Ahne mikä ahne.

suppilovahveripiirakka

Kun saavuimme takaisin meille aloimme samantien putsata sieniä. Herra Longfield tuli auttamaan meitä kun tajusi kuinka paljon niitä sieniä olimme lopulta löytäneet. Tein  meille myös siinä ohessa välipalaksi leipiä, sillä kolmen tunnin metsässä tarpominen oli saanut masumme murisemaan.

Meillä oli tarkoitus puhdistaa ainakin sen verran sieniä, että saimme tehtyä suunnitellun sienipiirakan. Lopulta saimme putsattua kuitenkin noin viitisen litraa, jonka jälkeen aloin tehdä sitä piirakkaa (punaista ämpäriä kantava leidi sekä herra Longfield jatkoivat vielä ahkerasti sienten puhdistamista).

suppilovahveripiirakka

Jätin oikeastaan yhden jutun kertomatta.. Eli palataan takaisin siihen hetkeen kun me kaikki kolme putsasimme sieniä. Pelkään aika paljon kaikenlaisia öttiäisiä. Ja totta kai noista meidän sienistä löytyi vaikka mitä öttiäisiä, oli hämähäkkejä, matoja, luteita, musta leppäkerttu sekä pari etanaa. Ja aina kun mä näin sellaisen öttiäisen hyppäsin tuolilta ilmaan ja aloin huutaa. Punaista ämpäriä kantava leidi piti mua muutenkin varmaan kamalan hienohelmana, sillä poimin sieniä kumihanskat kädessä. 🙂 Mutta mun on pakko, sillä mua ällöttää (ja pelottaa) ne öttiäiset siellä metsässä. Musta voisi oikeastaan tehdä leffan, sen nimi voisi hyvin olla Peloton Huli.

suppilovahveripiirakka

Jossain piirakanteon yhteydessä meidän etuovesta tupsahti myös lisää ihmisiä sisään. Punaista ämpäriä kantavan leidin mies lapsineen ja koirineen saapuivat myös maistelemaan meidän piirakkaa. Ja eivät he kyllä totta tosissaan turhaan meille raahautuneet – piirakka oli hirmuisen hyvää ja saimme sen neljään pekkaan (pikkuinen tyttö ei vielä isojen ihmisten ruokaa syö) syötyä ihan kokonaan pois. Teimme piirakkaan kaveriksi myös ihan perussalaatin tomaatteineen ja kurkkuineen, joka raikasti tuhtia sienipiirakkaa tosi kivasti.

suppilovahveripiirakka

Suppilovahveropiirakka

 • 1 kpl pyöreä ruis-kaura piirakkataikina (Myllyn paras)
 • noin 1 rkl voita
 • 2 litraa tuoreita suppilovahveroita
 • paketti parmankinkkua
 • 1 kpl iso sipuli
 • mustapippuria
 • basilikaa
 • yrttisuolaa
 • 2 kpl kananmunaa
 • 1 prk Valion Kipparijuusto-ruokakermaa
 • tuoretta ruohosipulia
 • 150 g voimakasta juustoraastetta

1. Sulata piirakkataikina ohjeen mukaan. Kauli jäähtynyt taikina sopivan kokoiseksi, ja painele se sen jälkeen voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

2. Puhdista sienet ja pilko ne pienemmiksi. Kuumenna sieniä kuivalla pannulla niin kauan, että neste haihtuu. Siirrä sienet sivuun.

3. Ruskista pannussa parmankinkkuviipaleet. Siirrä ruskistuneet viipaleet sivuun ja kuullota pannulla sen jälkeen hienonnettu sipuli. Lisää lopuksi sienet ja silputtu parmankinkku pannulle. Mausta makusi mukaan mustapippurilla, basilikalla sekä yrttisuolalla.

4. Levitä täyte tasaisesti piirakkapohjan päälle. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki (esim. haarukalla), lisää ruokakerma ja ruohosipuli. Kaada seos tasaisesti piirakan päälle ja ripottele päälle vielä juustoraaste.

5. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

suppilovahveripiirakkasuppilovahveripiirakka

7 Replies to “Sienipiirakka suppilovahveroista”

 1. Nam!

  Hmm.. milloinkohan ehtisin maalle, viime kerralla löytyi ihan mukavasti suppiksia, ovat kerenneet varmaan kasvaa uudestaan samoihin paikkoihin sitten viime poimimisen. Ja sen mustan torvisienirinteenkin voisin tsekata.

  1. Oli kyllä herkullista! 😛

   Mun sienestys saa tältä syksyltä riittää. Nyt on pakastimessa tarpeeksi sieniä ensi kesään asti. Tosin kanttarelleja saatan vielä kaupasta pikkaisen hakea, sillä ne ovat mun lemppareita. Tsemppiä sienimetsään!

 2. Punaista ämpäriä kantava leidi says: Vastaa

  Täytyy sanoa, että melkosen harvalla kammalla siistin nuita sieniä.. ei niistä niin liikaa sitten jäänyt pakastimeen saakka 😉 Eli oikein onnistunut reissu ja onneksi piirakan ohjekin on nyt varmassa tallessa täällä 😀 Tulee varmasti joskus tehtyä, nyt kun on aineksetkin kaapissa!

  1. Piirakan tekoon voit ryhtyä vaikka heti kun kotiudutte sieltä Saksasta. 🙂 Munkin on pakko tämä piirakka jossain välissä tehdä uudestaan, sen verran maukas kaveri oli kyllä kyseessä. Ihanaa reissua teille ja palaillaan sitten vaikka Dennissin merkeissä lokakuun lopussa. 😛

 3. Heippa, tulin tänne etsimään kanttarellikeiton reseptiä kun jääkaapissa odotta melkoinen kasa sieniä, mutta nyt taisi käydä niin, että kopioin myös tämän pastan ohjeen sekä sienipiirakan ohjeen 😀 Ihania reseptejä! Just mun makuun! Kiitos 🙂

  http://magdaleenanmatkassa.blogspot.fi/

  1. Kiitos ihanasta kommentista! 🙂

   Mä en ole löytänyt nimeksikään tänä vuonna kanttarelleja.. Oon siis kohtuullisen kade jos sulla on niitä jääkaappi täynnä. Varmaan muuten kaikkia sienireseptejä voi tehdä sienestä kuin sienestä. Uskoisin ainakin, että tähän piirakkaan sopii myös mainiosti kanttarellit! Kannattaa muuten seurailla blogia myös jatkossa jos sienireseptejä on enemmänkin hakusessa, mulla on tarkoitus kokkailla suppilovahveroista vaikka mitä tänä syksynä. 😉

   Maukkaita kokkailuhetkiä sienten parissa!

 4. […] Suppilovahveropiirakkaan sienet poimimme Omenaisen kanssa yhdessä. Me myös kokkailimme sekä söimme sienipiirakan yhdessä tuumin. Suppilovahverot voi hyvin korvata muillakin sienillä, koskaan kun ei voi tietää mitä sieltä sienimetsältä tarttuu mukaan. […]

Vastaa