Schönbrunn & Tiergarten

Päätin, että sairausloman kunniaksi teen valmiiksi viimeisen kesän reissuamme koskevan postauksen. Tulin tosiaan hyvin odotetusti kipeäksi, ja eilen illalla värisin ja tutisin kuumeen noustessa kahden peiton alla kuin pieni haavanlehti. Tänään siis parannellaan oloa kotona. Huomenna mulla olisi ylitöitä tiedossa, mutta mikäli olo ei parane jäävät ylityörahat saamatta. Nyt kuitenkin palataan lämpimään Wieniin, jossa sijaitsee mm. upea Schönbrunnin linna sekä suloinen Tiergarten eläintarha, joista lupasin kertoa teille enemmän jo Wienin TOP 5 -postauksessa.

Habsburgien vuosina 1696-1715 rakennuttama 1441-huoneinen Schönbrunnin kesäpalatsi (n. 40 huoneessa voi vierailla) hohkaa rokokoon hienostuneisuutta. Se onkin karun Hofburgin vastakohta. Mozart esiintyi täällä kuuden ikäisenä keisarinna Maria Teresalle ja keisari Frans Joosef syntyi täällä.

Kesäpalatsissa vierailua ei kannatta jättää vain palatsin pihalla köpöttelyyn – sisälle kannattaa ehdottomasti mennä. Me otimme sellaisen Grand tourin, jolla pääsimme tutustumaan noin 40 linnan huoneeseen audio guiden kanssa. Palatsin sisällä ei saanut ottaa valokuvia, mutta uskotte varmaan kun sanon palatsin olleen upea myös sisältä.

Opastetuilla kierroksilla saa minusta niin paljon enemmän kohteista irti kuin vain itse paikkaan etukäteen tutustumalla. Ja oli ne opastetut kierrokset mammojen ja pappojen kanssa teidän mielestä kuinka noloja tahansa, me käytetään niitä kamalan paljon myös jatkossa.

Palatsista ja sitä ympäröivästä alueesta puistoineen saa todella hyvän kuvan kun jaksaa köpötellä paahteisessa auringossa palatsia vastapäätä olevalle kukkulalle, jossa möllöttää Maria Teresan aikaan rakennettu Gloriette-paviljonki. Paviljongissa toimii tällä hetkellä turisteille suunnattu näköalatorni sekä kahvila, johon mekin istahdimme ihmettelemään paviljongista avautuvia upeita maisemia.

Kesäpalatsia ympäröi suuri ja mahtipontinen puisto, joka avattiin yleisölle vuoden 1779 tienoilla. Puistosta tuli nopeasti suosittu virkistysalue, jossa voi ihailla mm. pensasaitasokkeloa, roomalaisia raunioita, kasvitieteellistä puutarhaa sekä Euroopan pisintä palmukasvihuonetta. Puistossa sijaitsee myös eläintarha, josta voisinkin kertoa sitten seuraavaksi.

Tiergarten Schönbrunn on vuonna 1752 perustettu eläintarha. Se on maailman ensimmäinen julkinen eläintarha. Siellä asustaa 750 eläintä, joista suosituimpia ovat suuret kissapedot sekä isopandat. Eläintarhan on perustanut Lothringenin herttua Frans III, joka oli intohimoinen luonnontieteitä harrastava (herras)mies. Me ei olla intohimoisia luonnontietelijöitä, mutta eläimiin suhtaudutaan hyvinkin intohimoisesti, ja eläintarhoja on tullutkin kierreltyä vaikka missä maissa. Erikoisin (ja samalla myös mieleenpainuvin) on ehdottomasti ollut Tunisian eläintarha, jossa eläimillä oli kyllä oikein hyvät tilat/olot, vaikka odotimmekin jotain ihan muuta.

Tiergarteniin meidän oli Wienissä vierailun aikana aivan pakko päästä siellä asustelevien isopandojen takia. Näitä mustasilmäisiä karhuja emme ole missään vielä nähneet, ja ainakin mulla oli ihan perhosia vatsassa kun isopandojen aitaus eteemme viimein tupsahti. Tutkailimme nukkuvia ja syömässä olevia pandoja kamalan pitkään ja kameraan tarttui tuhoton määrä kuvia suloisista pandoista. Miksi niitä ei voinut mennä paijaamaan?! 🙂

Isopandojen lisäksi törmäsimme eläintarhassa myös koaliin, joita emme olleet myöskään koskaan ennen nähneet. Koaliin kyllä hieman petyin, ne olivat nimittäin odotettua rumempia naamasta ja jotenkin kamalan tylsiä (lue: ne vaan nukkuivat).

Eläintarha oli tietenkin pullollaan myös muita eläimiä, oli norsuja, virtahepoja, käärmeitä, pingviinejä, lemureita, vesisikoja, lintuja, kirahveja jne. Eläinten lisäksi eläintarhassa oli myös kahviloita ja ravintoloita, joita emme tällä kertaa testanneet ollenkaan. Tiergartenissa oli myös paljon erilaisia aktiviteetteja ja puuhapisteitä lapsille, niissäkään me emme tällä kertaa käyneet.

Eläintarhassa käyntiä en voi kuin lämpimästi suositella, täällä viihtyvät varmasti niin lapset kuin aikuisetkin!

2 Replies to “Schönbrunn & Tiergarten”

  1. Tuo kierros on ollut varmasti hyvä. Olemme myös tykänneet noista Audio toureista, niistä saa usein paljon irti! Me jätettiin palatsin sisäänmeno väliin, koska oli samalle reissulle sen verran muita maksullisia nähtävyyksiä, että osa oli karsittava. Ehkä joku toinen kerta!

    1. Me kyllä tykättiin! Opastetut kierrokset ovat yleensä tosi hyviä, tietoa saa niin helposti ilman tuntien googlettelua. 🙂

Vastaa