Punajuuri ja vuohenjuusto ne yhteen soppii

Vanhemmillani on heidän pihallaan kasvihuone, josta he ovat kantaneet yrttejä, herneitä, tomaatteja, kurpitsoja, porkkanoita, avomaankurkkuja, chilejä sekä punajuuria keittiöönsä pitkin kesää. Olen jo pidemmän aikaa halunnut kokkailla vuohenjuusto-punajuurivuokaa, jonka mausta olen kuullut ylistäviä sanoja niin töissä kuin kavereidenkin keskuudessa. Viime kerralla kun vanhempieni luona kävimme, kysäisin jos äidiltäni heruisi muutama itsekasvatettu punajuuri, jotta pääsisin tekemään tätä kehuja kerännyttä ruokaa ihan itse. Äidilläni oli sillä hetkellä kolme suurta punajuurta jääkaapissa, jotka olivat kotoisin kasvihuoneesta. Nappasin punajuuret itselleni ja hankin niille kaupasta muutaman uuden punajuurikaverin, sillä bongaamaani reseptiin tarvittiin punajuuria kilon verran.

Lueskelin netistä huvikseni hieman infoa punajuuresta, ja kyseessähän on varsinainen superjuures! Juureksesta löytyy mm. kalsiumia, magnesiumia, kuituja, sinkkiä ja rautaa. Vitamiinejakin tässä punaisessa juureksessa on vaikka kuinka paljon, mutta erityisen hyvän ja terveellisen punajuuresta tekee sen sisältämä foolihappo, joka vaikuttaa positiivisesti punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan sekä verisuonten ahtautumiseen. Energiaa punajuuressa on suunnilleen sama määrä kuin porkkanassa, eli noin 35 kcal/100 g.

Vuohenjuusto-punajuurivuoka
(4 annosta)

 • 1 kg punajuuria
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • ½ tl suolaa
 • ½ tl mustapippuria
 • 10 tuoretta mintunlehteä
 • 1 tl rakuunaa
 • 3 rkl hunajaa
 • n. 300 g pehmeää vuohenjuustoa
 • 1 nippu punaisia kevätsipuleita

1. Keitä kuoritut punajuuret kypsiksi. Minä kuorin ja pilkoin punajuuret puoliksi, jolloin keittoaika oli reilut kaksi tuntia. Viipaloi kypsät punajuuret ohuiksi viipaleiksi.

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita keskenään öljy, mausteet ja hunaja. Kaada seos punajuuriviipaleiden joukkoon.

3. Leikkaa vuohenjuusto palasiksi ja punaiset kevätsipulit ohuiksi renkaiksi.

4. Lado uunivuokaan vuorotellen punajuuria, vuohenjuustoa ja sipulirenkaita, toista niin kauan kun aineksia riittää.

5. Kypsennä uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

Vinkki!

 • Vaikka en mikään suolan suurkuluttaja olekaan, kaipasi paistos minusta päälleen muutaman pyöräytyksen suolamyllystä.«Vuosi sitten: Brunssi: Salutorget (HKI)»

2 Replies to “Punajuuri ja vuohenjuusto ne yhteen soppii”

 1. Minäkin pidän punajuuren mausta! Voisinkin kokeilla tuota reseptiä :P. Vuohenjuusto on muuten siksikin kiva kaveri punajuurelle, sillä punajuuressa on oksaalihappoa, joka sitoo ruuansulatuselimistössä kalsiumia. Maitotuotteiden kanssa tarjottuna punajuuren oksaalihapot eivät sido elimistöstä sitä kalsiumia. Oksaalihappoa on myös pinaatissa ja raparperissa, siksi niitä tarjotaan usein juuri maitotuotteiden kera :). Oksaalihaposta löytyy lisää täältä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Oksaalihappo

  1. Oho! Enpäs ole tällaisestakaan koskaan mitään kuullut. Aika hassua, että pinaatin sanotaan olevan kovin terveellistä, mutta kuitenkin se voi aiheuttaa munuaiskiviä.. Yök. Onneksi vuohenjuusto sopii pinaatinkin kaveriksi enemmän kuin hyvin. 😛

   Ja nyt sitten vain testaamaan reseptiä. Hae säkin äidiltä muutama punajuuri. 😉

Vastaa