Porkkanalaatikkoa elokuussa

Kävimme vanhempieni luona jokunen viikonloppu sitten. Äitini oli vielä kaupassa kun nälkäisinä herra Longfieldin kanssa lapsuudenkotiini tupsahdimme. Isäni ohjeisti meidät keittiöön, jossa lieden päällä nökötti lämmintä makaronilaatikkoa. Kävimme makaronilaatikon kimppuun samantien, sillä mahamme murisivat aika hurjasti. Liedellä oli myös kattila, joka oli täynnä suuria keitettyjä porkkanoita. Nälkäisinä nappasimme molemmat ainakin kolme porkkanaa lautaselle ja sitten me aloimme onnellisina syömään.

Syömisen ohessa ajattelin, että onpas kätevä idea keittää porkkanat kokonaisina. Allergian takia en voi porkkanaa raakana/tuoreena syödä, mutta keitettynä näitä oransseja pötköjä voin syödä mielinmäärin. Kun suurimmat mahan murinat oli saatu kuriin, mieleeni palasi aamuinen puhelu äitini kanssa – hän taisi mainita sivulauseessa, että olisi tekemässä porkkanalaatikkoa.. Hmmm, laskin yksi plus yksi ja tajusin hyvin nopeasti, että olimme juuri ahtaneet masuihimme sen porkkanalaatikon porkkanat. Aika reilua!

Kotiintullessaan pahoittelin äidille ahmatisointiamme, ja onneksemme hänellä oli jääkaapissa varalla muutakin ruokaa. Porkkanalaatikon teko jäi nimittäin käsittääkseni johonkin toiseen päivään. Aloimme siinä sitten äidin kanssa jutella porkkanalaatikosta enemmänkin, ja aika pian olin vankumassa häneltä riisittömän porkkanalaatikon ohjetta, jota äitini jaksoi kehua loputtomiin. Kävin seuraavana päivänä hakemassa töiden jälkeen kaupasta kilon porkkanoita ja tekaisin porkkanalaatikkoa samantien. Laatikon teko ei kuitenkaan ollut kovin nopeaa hommaa, joten sitä päästiin syömään vasta iltakymmeneltä.

Riisitön porkkanalaatikko

  • 800 g porkkanoita
  • suolaa
  • 1½ dl korppujauhoja
  • 1½ dl (kevyt)kermaa
  • 1-2 rkl sokeria
  • 1 kpl kananmuna
  • ripaus muskottia
  • 2 rkl voisulaa

Lisäksi pinnalle korppujauhoja sekä muutama voinokare.

1. Keitä kuoritut porkkanat isossa kattilassa. Veden sekaan on hyvä ripotella suolaa. Porkkanoiden keittoaika on reilun tunnin verran. Soseuta keitetyt, pehmeät porkkanat sauvasekoittimella.

2. Sekoita korppujauhot sekä kerma keskenään.

3. Sekoita sokeri, kananmuna, muskotti sekä voisula keskenään.

4. Sekoita kaikki ainekset keskenään (porkkanasose, korppujauhot&kerma sekä munat ja mausteet). Kaada koko komeus voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja törkkää päälle vielä muutama voinokare.

5. Paista 200 asteessa uunissa tunnin verran.

Me söimme laatikkoa ihan sellaisenaan sekä kerran grillimakkaran kanssa. Porkkanalaatikko sopi rasvaisen lihan (jos makkaraa voi lihaksi kutsua) kanssa todella hyvin, ja aikeissa on tehdä laatikkoa vielä uudemman kerran tässä lähiaikoina. Tuoreista kotimaisista porkkanoista pitää ottaa nyt kaikki ilo ja hyöty irti!

Vinkki!

  • Käytin porkkanalaatikkoon ruiskorppujauhoja, joiden takia laatikosta tuli aika tummaa. Jos tykkäät enemmän porkkanan värisestä porkkanalaatikosta, kannattaa käyttää normaaleita vaaleita korppujauhoja. Itse teen ainakin laatikon ensi kerralla vaaleista korppujauhoista.
  • Äitini kehotti syömään porkkanalaatikkoa kalkkunapihvien kanssa, ne sopivat kuulemma mainiosti yhteen.



«Vuosi sitten: Veikeät kumitossut»

Vastaa