Nigirien ja makien maailmassa

Suuntasimme äitini kanssa viime viikolla sushikurssille, jonka olin ostanut hänelle syntymäpäivälahjaksi. Synttäreitähän vietimme jo kesäkuussa, mutta sushikurssin ajankohta osui elokuulle.

Ennen sushikurssin alkua kävimme äitini kanssa Lauttasaaressa sijaitsevassa Haltin outletissä, josta minä nappasin mukaani toppahousut ja äitini ulkoilupuvun. Oli kyllä aika masentavaa ostaa toppahousut elokuussa tietäen, että pian kyseiset pöksyt pitää taas jalkaan vetäistä. Mutta jos laadukkaat toppikset saa kahdella kympillä, ei niitä kannata jättää kaupan hyllylle!

Sushikurssi järjestettiin Pianissimo-ravintolassa Lauttasaaressa. Ravintola sijaitsee Haltin outletin vieressä, joten shoppailun jälkeen löysimme perille ihan helposti. Pianissimo toimii normaalisti lounasravintolana, mutta siellä järjestetään lounastarjoilun lisäksi erilaisia kokkauskursseja iltaisin. Tarjolla on mm. välimerellisiä kokkauskursseja, mutta me suuntasimme välimeren sijasta itään, tarkoituksenamme kokkailla Japanista kotoisin olevia susheja. Olin ostanut kurssille lahjakortin erään diilijärjestäjän kautta. Lahjakortilla kurssille jäi hintaa hieman yli 80 euroa, joka sisälsi meidän molempien kursseillut. Normaalisti hinta olisi ollut sen reilut 80 euroa henkilöltä.

Homma lähti käyntiin siitä, että jokainen etsi itselleen paikan (ennen sitä piti käydä pesemässä kädet). Meitä oli paikalla parisenkymmentä henkeä ja meitä varten oli katettu kaksi pitkää pöytää. Tarkoituksena oli tehdä susheja pareittain, ja oman parin kanssa piti istua vastakkain. Jokaisen paikalle oli laitettu valmiiksi kaikkea mitä sushin tekemiseen tarvitsee – riisiä, vettä, wasabia, kaloja, kanaa, munakasta, kasviksia, seesaminsiemeniä, merilevälevyjä, foliota sekä bambumatto, jolla susheja rullataan.

Kun kaikki olivat löytäneet paikkansa, kerrottiin meille aluksi yleistä tietoa susheista, jonka lisäksi illan kokit esittelivät itsensä. Sen jälkeen homma eteni niin, että Japanissa työskennellyt kokki näytti malliksi mitä meidän pitää tehdä, jonka jälkeen me teimme saman perässä. Työskentelyn aikana kokit kiertelivät auttamassa kaikkia jotka apua tarvitsivat.

Ensimmäiseksi teimme makirullan, jossa riisi oli ulkopuolella. Tämän jälkeen oli vuorossa makirulla, jossa riisi oli sisäpuolella. Makien jälkeen pyörittelimme nakkisormillamme nigireitä, joiden päälle aseltiin lohta. Kun vauhtiin oli päästy, pyörittelimme vielä muutaman erilaisen makirullan, joihin sai sitten käyttää ihan mitä aineksia itse halusi. Jouduin jossain välissä pyytämään toista kokkia luoksemme, sillä en millään saanut rullistani tarpeeksi tiiviitä ja tiukkoja. Kiltti kokki näytti minulle miten rullasta saadaan tiivis, jonka jälkeen apinoin oppeja ja sain rullastani tosi tiukan!

Jokainen valmis rulla käytiin leikkaamassa sopiviksi suupaloiksi erillisillä leikkauspisteillä. Leikkauspisteellä meille myös näytettiin miten sushit tulee leikata. Homma ei ollut ihan helppoa, mutta onneksi sain leikattua viimeiset sushini todella hyvin (se johtui kyllä siitä tarpeeksi tiiviistä rullasta). Asettelimme valmiit sushit isolle tarjottimelle, jolta siirsimme omat sushimme lopuksi omille lautasille, jotta pääsimme maistelemaan omatekemiämme susheja.

Kun kaikki pöydillä olleet ainekset oli saatu käytettyä, siirryimme kurssin parhaaseen vaiheeseen, eli syömiseen! Meille oli katettu ruokailua varten toiset kaksi pitkää pöytää, jonne jokainen raahasi omat sushinsa mukanaan. Pienen puikoilla syömisen opastuksen jälkeen pääsimme masut muristen syömään. Keittiössä kokit olivat loihtineet meille sushien kaveriksi misokeitot, jotka maistuivat todella hyviltä. Äitini on syönyt susheja vain kerran aiemmin, joten hänelle puikoilla syöminen tuotti aluksi hieman ongelmia. Sushit uivat soijakastikkeessa ja osa susheista ei päätynyt suuhun ehjinä. 🙂 Mutta kyllä hän hommasta selvisi lopulta tosi hienosti!

Sushimme olivat hirmu herkullisia, joskin osa tekeleistämme oli liian löysiä. Löysyyden takia niitä oli vaikea syödä puikoilla, sillä koko ajan sai pelätä milloin sushi menee rikki. Onneksi osa susheista oli saatu rullattua tarpeeksi tiukalle, ja jos saan sanoa, niin mun viimeisestä rullasta leikattiin koko kurssin kauneimmat sushit (ne on noi jossa on lohta, kurkkua ja munakasta).

Saimme tuhottua (lue: syötyä) ison osan tekeleistämme, mutta millään emme kaikkea jaksaneet syödä. Sushien jälkeen ravintolan omistajat korjasivat pöydältä astiat pois. Kokit valmistivat meille samalla keittiössä jälkkäriä, jota ainakin minä odotin innokkaana. Kun jälkkärit olivat saapuneet nassujemme eteen, saimme esittää kokeille vielä kysymyksiä sushien maailmasta. Kysymyksiä esitettiin ainakin sushiriisin valmistamisesta, soijakastikkeen maustamisesta sekä merilevälevyjen hinnoista.

Jälkkärien syönnin jälkeen alkoi porukka vähitellen lähteä kotiin. Pianissimon toinen omistaja räpsi kuvia koko kurssin ajan, ja meille kerrottiin lopuksi, että kuvat ilmestyvät nettiin seuraavan viikon alussa. Vaikka omia kuvia tuli räpsittyä kamalasti, oli tosi mukavaa saada kuvia myös muistakin kurssilaisista kuin itsestä ja äidistä.

Vinkki!

 • Saimme kurssilta mukaamme myös ohjeita sushien tekoon. Voitte halutessanne tulostaa kuvat/ohjeet, ja sitten vain järkkäämään omaa sushi-iltaa!«Vuosi sitten: Ystävien kesken»

8 Replies to “Nigirien ja makien maailmassa”

 1. Mielenkiintoinen koulutus, kuulosti tosi kivalta 🙂 ja ammattitaitoisilta myös ohjaajat.

  1. Meillä oli kyllä kivaa! Äiti soitti vielä metrosta kertoakseen, että jälkimaku suussa oli oikein miellyttävä. 🙂

 2. Bongasin sut just telkkarista! 🙂 Olipas kiva uutinen yleisestikin, mutta erityisen mukavaa oli nähdä sut livenä. Oot tosi kaunis!

  1. Oi ei.. 🙂 Kutsu kuvauksiin tuli todella nopealla aikataululla, ja lopulta mulla oli kotona 15 minuutti aikaa valmistautua.
   Onneksi jutusta tuli kiva, ja mun sössötyskohtaus oli onneksi jätetty pois. 😉

   Ja kiitos kehuista, aika hurjaa tuo naaman näyttäminen ihan noin julkisesti. Tunnistetaankohan mut pian jo kadulla? 😉

 3. Kivan kuuloinen kurssi :). Miten muuten noi makirullat, missä riisi on ulkopuolella tehdään? Niitä toisenlaisia oon tehnyt tosi usein, mutta tuollasen rullan tekemisen logiikkaa en oo vielä keksinyt…

  1. Kurssi oli kyllä tosi kiva ja opettavainen!

   Ne ”väärinpäin” olevat makirullat tehdään niin, että merilevälevy laitetaan elmukelmun päälle. Sen jälkeen riisiä levitetään levälevyn päälle niin, että yläosaan jää muutaman sentin riisitön alue. Sen jälkeen levälevy käännetään varovasti ympäri niin, että riisi on siinä elmukelmussa kiinni. Vihannekset, kalat ym. laitetaan sitten suoraan siihen levyn päälle, jonka jälkeen rulla kieritetään kiinni bambulevyn avulla. Koko pötkö tiivistetään bambulevyn avulla tiiviiksi, ja makipalat leikataan elmukelmun ollessa rullan ympärillä. Elmukelmun saa helposti sormilla irti valmiista makipaloista. Tässä hommassa veitsen pitää olla tosi tervä, että se leikkaa sen elmukelmuun käärityn rullan sutjakasti.

   Toivottavasti osasin selittää ymmärrettävästi. 🙂

 4. Kiitokset. Selitys oli erittäin ymmärrettävä :). Pitääkin kokeilla seuraavan kerran, kun teen sushia.

  1. Hyvä! 🙂 Niille on kyllä varmaan joku ihan oikea nimityskin, mutta mulle kelpaa ”makirullat, joissa riisi on ulkopuolella” ihan hyvin.
   Kerrohan sitten blogissasi miten onnistui!

Vastaa