Yrttipuutarha

Olin hieman huolissani miten tomaatintaimelleni sekä muille yrteille käy meidän reissun aikana, mutta onneksi kukkienkastelija kävi paikalla ahkerasti, ja kaikki kukat ja kasvit olivat kotiin tullessa hyvässä kunnossa.

Tomaattiin oli ilmestynyt reissun aikana 16 tomaattia! Ne ovat tosin vielä vihreitä, mutta kyllä me vielä oman maan tomaatteja tänä kesänä syödään. Olen niin iloinen näistä vihreistä mullukoista. 🙂

Toukokuussa esittelemäni yrttiseinä on tosiaan saanut kesän edetessä täytettä. Tomaatin lisäksi pienessä yrttipuutarhassani kasvaa tällä hetkellä paprikaa, persiljaa, basilikaa, ruohosipulia, laventelia, chiliä, minttua, oreganoa sekä piparminttua. Piparminttu on levinnyt ihan kamalasti, mutten osaa oikein käyttää sitä mihinkään.. Täytyisi vähän tutkia miten sitä voisi ruoanlaitossa käyttää, sillä on harmi olla käyttämättä sitä mihinkään, varsinkin kun toinen on niin upeasti lähtenyt kasvamaan.

Yrteistä käytän ruoanlaitossa eniten ruohosipulia, basilikaa sekä persiljaa. Tuo yksi punainen chili tullaan kyllä myös ehdottomasti käyttämään johonkin, täytyy vain ensin keksiä tarpeeksi ”arvokas” ruoka tälle punaiselle mötkölle. Kunhan tämä kesä tästä saadaan loppumaan, aion napsia yrtit irti, pilkkoa ja pakastaa ne syksyä ja talvea varten. Ruohosipulia on tosi kiva ripotella ilmojen kylmetessä leipien päälle. Tuoreiden yrttien avulla voi puraista palan lämmintä kesää suuhunsa. Tosin tämä kesä ei täällä Suomessa kovin lämmin ja aurinkoinen ollut.. Plääh.
«Vuosi sitten: Gdansk – Hotel Hanza ****»

4 Replies to “Yrttipuutarha”

  1. Yrtit ovat parhaita! Usein vain haen kourallisen eri yrttejä parvekkeelta ja ripottelen salaatin päälle.

    1. Googlettelin hieman, ja selvisi, että piparminttua käytetään useimmiten juomissa. Siitä saisi ainakin hyvää piparminttuteetä. Mintusta voisi myös tehdä hyytelöä, jota voisi tarjoilla lampaanlihan kanssa. Suosittelivat myös pakastamaan kokonaisia lehtiä, joita voi käyttää esim. kakkujen koristamisessa.

      Katsotaan nyt saanko aikaan teetä tai hyytelöä. Pakastimeen noita lehtiä kyllä saan laitettua, se on tarpeeksi helppoa ja nopeaa. 🙂

  2. Oo, hieno puutarha! Itse onnistun aina murhaamaan kaikki huonekasvitkin 😉

    1. Pihalla noiden kasvien hoito on paljon helmpompaa, koska kastelu hoituu yleensä ihan automaattisesti sateella. 🙂 Unohdan kastella sisäkukat lähes poikkeuksetta, joten olen karsinut sisäkukat ihan muutamaan hassuun kasviin.

Vastaa