Chop Suey

En ole törmännyt vielä yhteenkään seesamiöljyä sisältävään ruokaan, josta en pitäisi. Tämä oudon ihanalta maistuva öljy on tullut keittiöömme jäädäkseen, ja viime perjantaina kyseistä öljyä lorautettiin maukkaalta maistuvaan ruokaan nimeltä Chop Suey.

Ruoan nimi kuulostaa kiinalta, mutta se on amerikanenglantia kultakuumeen ja uudisasukkaiden Kaliforniasta 1800-luvun puolivälistä. Noihin aikoihin siellä oli paljon kiinalaisia. Osa heistä työskenteli kultakaivoksissa, mutta heitä tuli myös tuhansittain USAan rakentamaan Western Pacific -rautatien viimeistä osaa. Heidän lempiruokansa oli nimeltään Chow mein. Siinä oli nuudeleita, vihanneksia, lihaa ja mieto kastike. Se oli monen kiinalaisravintolan listalla San Franciscossa. Ajan myötä alkoivat muutkin kuin kiinalaiset kokit valmistaa ruokaa kiinalaisille maahanmuuttajille, ja oli kyse sitten tietämyksen puutteesta vai pelkästä keksimisen halusta, muuttui ruokalaji vähitellen ja sai uudeksi nimekseen Chop Suey.

Ruokapöytien klassikot -reseptikirjani on siitä hauska, että siellä sepustetaan jokaisen reseptin historiaa. Chop Sueysta kirja osasi kertoa yllä olevan tekstinpätkän. Tuossa alhaalla sitten näette kyseisen klassikkoruoan reseptin (heti tuon kuvan jälkeen).

Chop Suey
(4 annosta)

 • 2 rkl seesamiöljyä
 • 1 tl maapähkinäöljyä
 • 2 kpl broilerin rintafileetä suikaloituna
 • 2-3 dl pieniä kokonaisia siitakesieniä
 • 1 kpl vihreä paprika suikaloituna
 • 1 prk vesikastanjoita viipaloituina
 • 1 kpl parsakaali pieniksi paloiksi leikattuina
 • 20 – 30 kpl sokeriherneen palkoja
 • 1 nippu (punaista) kevätsipulia
 • 1 dl pavunituja
 • 1 kpl varsisellerin varsi viipaloituna
 • 2½ dl kanalientä
 • 3 rkl soijakastiketta
 • 1½ rkl maissitärkkelystä
 • 4 rkl vettä

1. Kuumenna öljyt wokkipannussa ja paista broilerinlihasuikaleet kypsiksi. Nosta valmiit broiskun palat hetkeksi sivuun.

2. Paista kaikki kasvikset sekoittaen wokkipannussa ja lisää lopuksi niiden joukkoon kanaliemi ja soijakastike. Kypesennä muutama minuutti ja suurusta liemi vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä.

3. Sekoita ja kiehauta kastike ja lisää broiskun palat muiden ainesten joukkoon.

4. Tarjoile Chop Suey nuudeleiden kanssa, ja ripottele annoksen päälle halutessasi pellavansiemeniä sekä Chili Explosion -maustetta.
«Vuosi sitten: Aakkoset: D niin kuin Damages»

Vastaa