Aasialainen paahdettu siankylki bataattipyreellä

Me ollaan oikeesti possulakossa. Possulakko koskee lähes kaikkea possunlihaa, mutta sen ulkopuolella jää kuitenkin pekoni, makkara sekä ribsit. Joo tiedän, aika heikko possulakko, mutta ainakin mä yritän olla syömättä suloisia pikkupossuja.

Kesäloman toisena päivänä tätä heikkoakin possulakkoa kuitenkin rikottiin. Meillä on majaillut viime joulusta asti pakastimessa erinäisiä possunlihoja ihan vain siitä syystä, että isäni osti puolikkaan sian viime jouluna. Me totta kai napattiin puolikkaasta possusta osa, ja tästä syystä meillä on tehty possunlihaa sisältäviä ruokia tämän kuluneen puolen vuoden aikana aina silloin tällöin. Hyi hyi minua..

Pakastimen perältä ei löytynyt tästä possunlihavuoresta viime perjantaina enää kuin muutama pala siankylkeä. Olen yrittänyt miettiä mitä niistä voisi valmistaa, ja vihdoin jokin aika sitten törmäsin Suomalaisessa kirjakaupassa reseptikirjaan (Maukasta lihaa – yli 80 ruokaohjetta), jonka sivulta 94 löytyi resepti nimeltään Aasialainen paahdettu siankylki. Ostin kirjan ihan vain tämän yhden reseptin takia, tosi fiksua toimintaa once again.

Mutta nyt jälkikäteen ajateltuna kirja kannatti ostaa ihan vain tämän yhdenkin reseptin takia, sillä siankyljestä loihdittiin sen avulla yksi herkullisimmista ruoista vähään aikaan. Tosin kauhean pieleen ei voida musta mennä, jos annos sisältää lihaa, josta puolet on rasvaa ja kaverina rasvaisen lihan kanssa on makean pehmeää bataattipyrettä. Nam.

Aasialainen paahdettu siankylki

 • n. 500 g siankylkeä luuttomana ja nahattomana
 • ½ tl merisuolaa
 • ½ tl Chili Explosion -maustetta
 • ½ tl jauhettua korianteria
 • 2 kokonaista tähtianista paloina
 • ½ tl jauhettua kanelia
 • 8 kokonaista mausteneilikkaa
 • 1½ tl sokeria
 • 2 rkl seesamiöljyä
 • 2 sipulia ohuina viipaleina
 • 2 kpl yksikyntistä valkosipulia
 • 2 rkl juoksevaa hunajaa
 • 3 rkl hoisin-kastiketta

1. Tee veitsellä lihan rasvaan viiltoja ensin 1 cm:n välein ja sitten ristikkäin toiseen suuntaan.

2. Jauha suola, mausteet ja sokeri morttelissa. Sivele uunivuoan pohjalle 1 tl seesamiöljyä ja laita liha vuoan pohjalle viiltopuoli ylöspäin. Hankaa mausteseos huolellisesti lihan rasvaan. Paista 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia.

3. Sekoita sipuli, valkosipuli ja loput seesamiöljyt kulhossa ja nosta ne lihan ympärille. Sivele lihan pintaan 1 rkl hunajaa. Paista vielä 20 minuuttia lisää siellä uunissa.

4. Sivele tämän jälken vielä 1 rkl hunajaa lihan pintaan ja paista vielä toiset 20 minuuttia, kunnes lihan pinta on saanut syvän kullanruskean värityksen.

5. Valuta liha ja siirrä se leikkuulaudalle. Kaada uunivuokaan 1 dl vettä ja huuhtele pannu, kaada liemi pieneen kattilaan ja lisää hoisin-kastike mukaan. Kuumenna kastike kiehuvaksi. Viipaloi lopuksi liha ja tarjoile kastikkeen kanssa.

Kuten arvata saattaa liha maistui todella maukkaalle. Tähtianis, korianteri sekä kaneli antoivat sille omaleimaisen maun, joka ei totta tosiaan maistunut suomalaiselta. Liha oli kyllä sen verran rasvaista, että sekä minä että herra Longfield jätimme reilun sentin rasvakerroksen syömättä, ja kaavimme sen rasvan pinnasta vain tuon ruskean kuoren pois. Rapean kuoren söimme sitten sen rasvan alta löytyvän lihan kanssa.

Lihan kanssa teimme bataattipyrettä. Olen törmännyt bataattipyreeseen monissa ravintoloissa, ja ihastunut sen pehmeään makuun jokaisella kerralla. Pyrettä on ollut tarkoitus tehdä myös kotosalla, ja nyt vihdoin sain siihen mahdollisuuden, sillä ajattelin sen sopivan enemmän kuin hyvin rasvaisen lihan kanssa. Kaivoin siis netistä erään ohjeen, jota kyllä muokkasin aika paljon sen mukaan mitä meidän kaapeista sattui löytymään. Tässä siis minun mielestä todella onnistuneen bataattipyreen ohje.

Bataattipyre
(noin 4 annosta)

 • 2 bataattia
 • 1 nippu kevätsipulia ilman varsia
 • 1 kpl yksikyntinen valkosipuli
 • 1 litra vettä
 • 3 rkl kasvisfondia
 • muutama nokare oivariinia
 • öljyä
 • suolaa
 • mustapippuria
 • loraus kermaa

1. Kuori bataatit ja pilko sipulit. Kuullota kasviksia öljyssä muutama minuutti. Lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät (me kuullotimme kasviksia wokkipannussa, ja vettä tarvittiin tasan litra peittämään kasvikset). Laita veden joukkoon kasvisfondi. Anna kiehua niin kauan, että kasvikset ovat pehmeitä (noin 20-30 min.).

2. Siivilöi kasvikset vedestä. Mörssää kasvikset sileäksi sauvasekoittimella. Laita joukkoon (välillä pyreen makua maistellen) muutama nokare oivariinia, loraus kermaa, suolaa sekä mustapippuria.
«Vuosi sitten: Sneak peek: My garden»

6 Replies to “Aasialainen paahdettu siankylki bataattipyreellä”

 1. oih, kuinka hyvältä tuo bataattipyre kuulostaa. Jälleen kokeilulistalle 🙂

  1. Kyllä sitä kannattaakin kokeilla. 🙂 Unohdin muuten taas mainita, että aluperäisessä reseptissä käytettiin valkopippuria, mutta mä pistin sekaan puoli vahingossa mustapippuria. Pyreestä tuli kyllä hyvää mustapippurillakin, mutta ensi kerralla voisin kokeilla laittaa sitä valkopippuria.

 2. Nam!

  Jollain muullakin on siis ollut lihavuoria jemmassa… Meille tuli ensin luomunautaa iso laatikko syksyllä ja sitten vielä luomulammasta. Onneksi työnantaja oli samaan aikaan ostanut puolikkaan poron ja hankki meille yhteisen pakastimen työpaikan kellariin, kun kummallakaan ei ollut enää tilaa omissa pakastimissa… Sieltä me ollaan haettu yhteisestä lihajemmasta saaliita kotiinviemisiksi 😀

  1. Nyt on kyllä meidän jemmat jo syöty aika hyvin pois. 🙂 Mutta onneksi pian pakastimen voi täyttää marjoilla ja sienillä!

   Lammasta mä haluaisin oppia tekemään ihan kunnolla. Jotenkin en ole lampaanlihasta ikinä välittänyt, mutta varmasti siitä saisi herkullista, kun osaisi vain tehdä sen kunnolla. Pääsiäisenä voisin vaikka yrittää!

 3. ”Nahattomana”?
  Miksi niin? Ulkomaisissa resepteissä kun hehkutetaan juurikin sitä nahkaa.

  1. Reseptissä luki. 😉 Kyllä varmaan sen nahankin voi kylkeen jättää.

Vastaa