Toscanalainen leipäsalaatti, eli panzanella

panzanella

Panzanellasta en ollut kuullut mitään ennen kuin aloin etsiä lisuketta chimichurri-marinoidulle sisäfileelle. Kaivoin jättimäisen reseptikansioni esiin, ja kaivoin sieltä Lisukkeet-osion eteeni, ja aloin selailla reseptejä. Nopean selailun päätteeksi törmäsin niin hauskalta kuulostavaan reseptiin, että päätin tehdä chimichurrin kanssa panzanellaa – eikö kuulostakin hauskalta yhdistelmältä? 🙂

Panzanella

4 – 6 annosta

 • 2 pientä kesäkurpitsaa
 • 4 viipaletta maalaisleipää
 • 2 rkl öljyä
 • suolaa
 • mustapippuria
 • 2 tomaattia
 • 250 g kirsikkatomaatteja
 • nippu kesäpunasipulia (ilman varsia)
 • 2 paahdettua paprikaa
 • 1 pkt (125 g) buffalomozzarellaa
 • tuoretta basilikaa
 • (2 dl kivettömiä mustia oliiveja)
 • (2 rkl pieniä kapriksia)

Kastike

 • 4 rkl oliiviöljyä
 • 2 rkl punaviinietikkaa
 • 1-2 rkl sokeria (maun mukaan)
 • ½ tl suolaa
 • ½ tl mustapippuria
 • ½ Chili explosion -maustetta

1. Leikkaa kesäkurpitsa noin 4 mm ohuiksi kolikoiksi. Kuutioi samalla leipä pieniksi paloiksi. Voitele kesäkurpitsa sekä leipä kevyesti öljyllä ja paista muutama minuutti grillissä. Mausta grillauksen jälkeen suolalla ja pippurilla.

2. Lohko isot tomaatit ja puolita kirsikkatomaatit. Viipaloi sipuli sekä paahdetut paprikat.

3. Laita kaikki kasvikset tarjouluastiaan. Kuutio mozzarella ja lisää se leipäviipaleiden kanssa tarjoiluastiaan. Sekoita ainekset varovasti keskenään.

4. Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita vielä varovasti kaikki sekaisin. Anna salaatin maustua noin 15-30 minuuttia. Ripottele päälle lopuksi vielä tuoreita basilikanlehtiä

panzanella

Yrtit napsin muuten tähän salaattiin, sekä siihen hassulta kuulostavaan chimichurri-marinadiin, meidän omalta pihalta. Yrttitarha alkaa tuottaa jo hyvin, ja eilen aamulla bongasin tomaatintaimesta kaksi pienen pientä vihreää tomaattia. Onni on oma yrttitarha. 🙂

Salaattiin tykästyimme herra Longfieldin kanssa oikein paljon. Kastike antoi ihanasti potkua muuten aika lempeisiin makuihin, ja paahdetut paprikat yllättivät myös maullaan ja pehmeydellään. Ai niin, enhän mä muistanut laittaa noiden paahdettujen paprikoiden ohjetta tuohon reseptiin, no tässä tulisi sitten vielä niiden ohje erikseen.

Paahdetut paprikat

Huuhtaise paprikat. Grillaa paprikoita grillissä ja kääntele niitä, kunnes kuori kupruilee ja mustuu (noin 10-15 min). Laita paprikat muovipussiin ja sulje pussi. Kun paprikat ovat jäähtyneet (kestää aika kauan), vedä sormin kuoret irti. Halkaise paprikat, poista kanta, siemenet ja valkoiset osat.

panzanella

Salaattiin voi muuten myös halutessaan lisätä oliiveja sekä kapriksia, minä en kuitenkaan pidä kummastakaan, joten me jätimme ne salaatista kokonaan pois. Sen lisäksi, että salaatti maistui hyvältä, se myös näytti mielestäni todella hyvältä. Tätä salaattia kelpaa siis nostaa pöytään silloin kun pöydän ääressä istuu myös vieraita. Kannattaa kokeilla, panzanella maistuu varmasti hyvältä kaiken grillatun lihan/kanan ym. kanssa!

panzanella

4 Replies to “Toscanalainen leipäsalaatti, eli panzanella”

 1. Panzanella on ihanaa, oma reseptini vaihtelee joka kerran, mutta hyvää tulee aina!

  1. Arvasin, että kaikki muut tietävät panzanellan jo entuudestaan. 🙂 Mulle tää oli ihan uusi tuttavuus, mutta pääsee varmasti kyllä jatkossakin pöytään, sillä sen verran maukasta tämä salaatti oli.

 2. mun on pitänyt kokeilla panzanellaa monta monituista kertaa… Ehkä nyt vihdoin ja viimein otan itseäni niskasta kiinni ja kokeilen tätä versiota 🙂

  1. Kokeile ihmeessä, tää oli tosi hyvää! Kastiketta ei kannatta jättää tekemättä, sillä se kruunasi koko tän salaatin. 🙂

Vastaa