Rikkaiden kesäkeitto

Olen surkutellut niin kotona kuin töissäkin sitä, etten ennätä tehdä tarpeeksi ruokaa kotona. Kokeiltavien reseptien pino kasvaa kasvamistaan, ja jos ihan totta puhun, niin se pino on alkanut jo ahdistaa mua. Eräs työkaveri sitten lohdutti mua ja sanoi, että voithan sä tehdä joitain kevyitä ruokia kotosalla myös arkisin, ei aina tarvitse tehdä vain pihviä, pitsaa tai tunteja muhivia patoja. Tässä välissä olisi varmaan hyvä selventää, että sekä minä että herra Longfield syömme työpaikan ruokaloissa jo sen verran runsaat lounaat, että iltaisin kotosalla emme oikeastaan kokkaile enää juuri mitään. Kyllä me siis illallakin syödään, mutta yleensä paistetaan vain nopeesti esim. kalkkunanpihvit tai syödään jogurttia ja leipää tai tehdään joku nopsa salaatti.

Työkaverini sanat lohduttivat minua kovasti, ja heti kun pääsin tuona päivänä kotiin, kävin sen reseptipinon läpi. Otin sieltä sivuun kaikki kevyet (ja nopeat) arki-illoiksi sopivat reseptit. Suurin osa resepteistä oli salaatteja tai keittoja, ja ensimmäiseksi niistä pääsi kokeiluun kesäkeitto. Nimesin keiton Rikkaiden kesäkeitoksi, sillä se sisältää mm. sulatejuustoa, kermaa ja maitoa. Kyseessä onkin siis tosi kevyt keitto. 🙂 No kyllä siitä ihan kevyt saatiin, kun sulatejuustoksi, maidoksi sekä ruokakermaksi valittiin täysin rasvattomat tai vähärasvaiset vaihtoehdot. Alkuperäinen resepti on napattu Sara la Fountainin Passion for food -kirjasta.

Rikkaiden kesäkeitto (6 annosta)

 • 8 dl vettä
 • 7 dl (rasvatonta) maitoa
 • 1 dl kermaa
 • 1 kpl kasvisliemikuutio
 • ½ tl inkivääriä
 • ½ – 1 tl valkosipulia
 • 1 varsi sitruunaruohoa
 • 200 g uusia perunoita
 • 150 g pikkuporkkanoita
 • 1 kpl kukkakaali kukinnoiksi pilkottuna
 • 100 g sokeriherneitä
 • 60 g retiisiä
 • 100 g sulatejuustoa
 • suolaa
 • ½ rkl sokeria

1. Laita kattilaan vesi, maito, kerma ja kasvisliemikuutio. Mausta inkiväärillä, valkosipulilla ja sitruunaruoholla.

2. Kun liemi kiehuu, lisää uudet perunat ja anna niiden hieman keittyä. Lisää seuraavaksi porkkanat ja kukkakaali.

3. Kun vihannekset ovat kypsiä, lisää loput raaka-aineet ja mausteet ja nauti.

Kesäkeitto kannattaa muuten ehdottomasti tehdä kotimaisista kauden vihanneksista, ja niitähän ruokakaupoissa tällä hetkellä riittää! Tähän keittoon on turha viskellä sekaan mitään pakastettuja vihanneksia, sillä niiden maku on olematon, ja niiden pakastepussien tuominen kotiin tähän aikaan vuodesta on musta melkein rikos.
«Vuosi sitten: Kööpenhaminan TOP 3 ravintolat»

6 Replies to “Rikkaiden kesäkeitto”

 1. Tätä voisikin kokeilla, kesäkeitto on nimittäin yksi lempiruuistani. Tykkään myös juuri tällaisista vähän paremmista kesäkeitoista, joita on joskus tarjolla ravintoloissa.

  1. Tämä oli kyllä maukasta, joten suosittelen kokeilemaan!

   Sitruunaruoho antoi kyllä tälle keitolle omaleimaisen mauan, siis hyvällä tavalla. Mulle sitruunaruoho oli ihan uusi tuttavuus, kaupassakin meni hetki ennen kuin löysin tämän vihreän ruohon jostain ylähyllyltä.

 2. Mistä sait sokeriherneitä, oliko kotimaisia? Haluaisin itsekin hankkia, jos jostain löytyy, siis kotimaisia.

  1. Löysin sokerihernettä ihan sellaisesta pienestä K-kaupasta. Se ei ollut kyllä kotimaista, taisi olla jostain Guatemalasta. 🙂

 3. Tuojan näyttää hyvältä, vaikka itselläni onkin pahemman luokan kesäkeittokammo, kiitos ammoisen natsiopettajan ja orastavan vatsataudin (loput saat kuvitella itse…).

  Kesäruokailussa parasta onkin kun kauden vihanneksista, hedelmistä ja marjoista syntyy ihania, meheviä ja keveitä ruokia helposti.

  1. Oi ei! Mulla on jäänyt kammo maksapihveihin tarha-ajoilta. En saanut maksaa nieltyä mitenkään, ja tarhanope oli sitä mieltä, että mun pitää istua ruokapöydässä niin kauan kuin maksa on mennyt masuun. No eihän se väkisin sinne mennyt – mä istuin kyllä aika pitkään yksin ruokapöydässä se kylmä maksapala suussani. YÖK!

   Keveyden ja mehevyyden lisäksi kauden tarjonnasta saa ruokaa ja herkkuja nopeasti! Marjatkaan eivät tarvitse kaverikseen kuin vaniljavaahtoa (jos sitäkään). Nam. Kesä on ihmisen parasta aikaa. 🙂

Vastaa