Terassin keväthuolto

Heti toukokuun alussa alkoi tuntua siltä, että terassikausi pitäisi saada aloitettua. Ennen terassin keväistä käyttöönottoa oli edessä kuitenkin vielä terassin keväthuolto, johon kuului pesua, harjaamista sekä öljyämistä.

Terassin keväthuolto

Terassin pesu ja huolto kuuluu mun hommiin, ja tykkään siitä oikeastaan tosi paljon. On ihanaa pestä terassia painepesurin ja harjan avulla, ja nähdä kuinka lika ja vanha puuöljy kuoriutuvat painepesurin voimasta pois. Puhtaan terassin pintaan on pesun jälkeen todella helppoa (ja ihanaa) levittää pensselin avulla puuöljy, joka pitää terassin hyvännäköisenä koko pitkän ja kuuman kesän ajan.

Terassin keväthuolto

Mutta tarkastellaanpas tätä joka keväistä pesuoperaatiota hieman tarkemmin. Homma lähti siis käyntiin terassin tyhjentämisellä. Puutarhakalusteet grilleineen säilytetään meillä talvisin varastossa, mutta jotain pientä sälää terassilla majailee kuitenkin läpi talven. Tyhjennyksen jälkeen harjasin terassin pölystä ja lehdistä, oikein silleen voimakkaasti. Harjauksen jälkeen kastelin terassin kevyesti, ja päälle viskelin homeenpoistoainetta. Aine sai vaikuttaa puunpinnalla jokusen aikaa, jonka jälkeen otin jälleen harjan käteen ja harjasin koko terassin.

Terassin keväthuolto

Harjauksen jälkeen otin painepesurin käyttöön, huuhtelin homeenpoistoaineen kunnolla pois, ja sen jälkeen viskelin terassille terassipesuainetta. Tämäkin aine sai vaikuttaa lautojen pinnalla hetken, jonka jälkeen oli jälleen aika harjata terassi. Kunnon harjauksen jälkeen kävin terassin jokaisen laudan läpi painepesurilla, joka poisti lian ja vanhan öljyn todella tehokkaasti.

Terassin keväthuolto

Kun olin saanut koko terassin käytyä läpi painepesurilla, sai terassi kuivua seuraavaan päivään asti. Kuivalle ja puhtaalle puupinnalle levittelin Pinotexin puuöljyä jatkovartisen pensselin avulla. Tämä on minusta koko homman paras vaihe! Pensselillä sutiminen on jotekin todella rauhoittavaa hommaa, on myös ihanaa nähdä kuinka hyvännäköiseksi terassi muuttuu jokaisella pensselin vedolla.

Terassimme on kooltaan vain hieman reilut 10 neliötä, joten terassin keväthuolto saadaan tehtyä aika ripeästi. Tuntuisi aika hurjalta, jos putsattavaa ja öljyttävää olisi monen monta kymmentä neliötä.. Ainakin yhdessä Huvila ja huussi -jaksossa tehtiin reilu 100 neliön terde! On siinä sitten asukkailla vähän puunattavaa aina keväisin.

Terassin keväthuolto

Puuöljyn levittämisen jälkeen terassin täytyy antaa kuivua kunnolla, eihän kukaan halua tassunjälkiä juuri öljytylle terassilleen. Hommasimme muuten tänä keväänä jo monta vuotta haaveissani olleet valkoiset puutarhakalusteet. Uudet kalusteet kököttävät vielä suojamuoveissaan varastossa odottaen inspiraatiota, jota tarvitaan niiden kokoamista varten.. Terassi on kyllä jo kuivunut tarpeeksi, joten olisi hyvin suotavaa, että kokoamisinspiraatio syttyisi ennen äitienpäivää, jolloin olisi kiva istuskella sään niin salliessa myös pihalla.

Teen terassista vielä paremman postauksen (parempien kuvien kera), kunhan sinne saadaan niiden uusien kalusteiden lisäksi myös grilli, kukat ym. paikoilleen. Mutta nyt vain kaikki reippaasti kunnostamaan niitä omia terasseja!

6 Replies to “Terassin keväthuolto”

 1. Tässä kohdassa iski huono omatunto…. ;). Pitäisi vihdoin ja viimein (eli ehkä jossain vaiheessa ensi viikkoa…) pestä parvekkeen lasit ja putsata ja öljytä parvekekalusteet…
  Mukavia terassihetkiä teille 🙂

  1. Kiitos! Parempia kelejä täällä odotellaan kyllä jo kovasti.

   Ikkunoiden pesua mä vihaan! Se kuuluukin onneksi herran hommiin. 🙂

 2. Moi!
  Terassi-inspistä etsiessä löysin Googlen kautta tähän postaukseen. Että moi moi! 😉

  1. Moikka moi! 🙂 Kevätsiivous odottaa pihalla, milloinkohan uskaltaisi alkaa pestä terassia? 🙂

   1. Hitsit, mietin ihan samaa… Ajattelin, että jos odottaisi vähän lämpimämpää säätä. Tosin, ennen kuin mä tarkenen vähentää vaatetta meidän pohjoisen puoleisella terassilla, pitäisi odottaa heinäkuuhun! 😛

    1. Hahah! 😀 Mä odottelen vielä pahimman siitepölykauden ohi, jos maltan odottaa. Toukokuussa ollaan yleensä terassit laitettu kuntoon. Oikein aurinkoista ja ihanaa kevättä!

Vastaa