Vappupiknikin parhaimmistoa: Focaccia

Siinä se möllöttää – uunituore focaccia.

Olen tehnyt focacciaa kerran aiemmin itse. Tuolloin epäonnistuin, joten hieman pelon sekaisin tunnelmin aloin tehdä focacciaa vappupiknikille. Piknik oli kuitenkin siitä hyvä vaihtoehto leivontakokeilulle, että jos focaccia olisi mennyt piloille, olisi muita ruokia sen verran paljon tarjolla, että kukaan ei huomaisi focaccian puuttumista. Onnekseni tällä kertaa minulla oli käsissäni kuitenkin niin hyvä resepti, että uunista tuli ulos uusin leipäsuosikkini. Focaccian rapea, ja sopivasti suolainen kuori, pehmeä sisus ja rosmariinin mukanaan tuoma yrttinen maku takasivat sen, että tämä leipä suli suuhun.

Rosmariinifocaccia (pellillinen)

 • 5 dl vettä
 • 25 g hiivaa
 • 1 dl oliiviöljyä
 • 1 dl parmesaaniraastetta
 • n. 750 g pizzajauhoja

Lisäksi leivän pinnalle tarvitaan:

 • oliiviöljyä
 • savusuolaa
 • parmesaaniraastetta
 • rosmariinin oksia

1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää muut ainekset ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Kohota vedottomassa paikassa liinan alla noin 20 minuuttia.

2. Vaivaa ilmakuplat taikinasta ja painele se uunipellille. Kohota vielä noin 15 minuuttia.

3. Sivele pintaan oliiviöljyä ja ripota päälle savusuolaa, parmesaaniraastetta sekä rosmariinin oksia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Kuten jo aiemmassa postauksessa kerroin, oli meidän tarkoitus suunnistaa vappupiknikille kallioille. Löysimme kuitenkin matkan varrelta oivan paikan piknikille – eteemme ilmestyi pöytä sekä pari penkkia. Pöydän ääressä syöminen tuppaa onnistumaan paljon paremmin kuin kovalla maalla, joten päätimme jättää kalliopiknikin myöhemmäksi.

Tällaisissa maisemissa vappupiknikkiä vietettiin tänä vuonna. Ensi vuonna on sitten taas aika suunnistaa jonnekin ihan muualle.

Ja se focaccia muuten maistui hyvältä myös seuraavana aamuna, kun koko piknikporukka raahautui väsyneinä aamupalapöytään. Onneksi säästin leipää hieman myös pakkaseen. 🙂

4 Replies to “Vappupiknikin parhaimmistoa: Focaccia”

 1. Parmesan on hyvä idea! Me laitamme focaccian pinnalle yleensä vain merisuolaa, oliiviöljyä ja rosmariinia.

  1. Meillä oli appiukolta saatua savusuolaa, joka sopi kyllä leipään todella hyvin. En taida kokeilla ainakaan ensi kerralla vielä tavallista merisuolaa, sillä savuinen suola oli niin hyvää. 🙂

   Suolan maku muuten vahveni aika paljon kun otin leipää pakastimesta, suola oli varmaan imeytynyt leivän pintaan. Suolan kanssa saa kyllä olla tarkkana, ettei sitä ripottele leivällä innostuksissaan liikaa. 🙂

 2. Hassu yhteensattuma, mekin tehtiin vapun aikoihin pariinkin otteeseen Focacciaa. Meidän oli tosin aika lailla erilaista, koska upotimme siihen aika reilusti yrttejä ja nostatimme taikinaa lähes kolme tuntia (oli sen arvoista). Postaan jossain vaiheessa blogiin.

  Focaccia on kyllä hyvää.

  1. Oi, odotan postausta! Tuli itselle kanssa mieleen, että ainakin tomskuja olisi voinut upottaa mukaan. Oliiveista en pidä, joten ne jää jatkossakin pois mun focaccioista. 🙂

Vastaa