Kartanoaamiainen: Cafe Bastvik (ESP)

Suuren maatilan päärakennuksena toiminut, Bastvikin kartanoksi kutsuttu huvilamainen rakennus ehti olla asumattomana yli 25 vuotta. Keväällä 2003 Asuntosäätiö ja Espoon kaupunki järjestivät avoimen kilpailun, jotta kartanotontille löytyisi uusi käyttö ja kunnostuksen toteuttava toimija. Kilpailun tuloksena kartanoa ryhtyi kunnostamaan restaurointiin erikoistunut arkkitehtipariskunta Kati Winterhalter ja Mikko Bonsdorff kesäkaudella 2005.

Keväällä 2008, kolmen vuoden työn tuloksena, päärakennuksen restaurointi saatiin valmiiksi ja alakerran tiloissa avattiin viikonloppukahvila. Syyskuusta 2009 alkaen kartano ja sen runsaspöytäinen kahvila on ollut yleisesti avoinna jokaisen kuukauden ensimmäisenä viikonloppuna. Talossa järjestetään myös yksityistilaisuuksia.

Me suuntasimme kartanoaamiaiselle ystäväpariskunnan kanssa tammikuisena sunnuntaina. Maahan oltiin saatu tällöin jo lumikerros, joten kartano näytti hieman erilaiselta kuin alla olevissa kuvissa. Kuvat sekä ylläoleva teksti on napattu Bastvikin kartanon nettisivuilta.

kuvat: http://www.bastvik.fi/

Tarjolla oli seuraavanlaisia herkkuja:

 • uunissa haudutettua speltti-ohrapuuroa, tahinia ja hunajaa
 • hilloja ja pähkinöitä, jogurttia ja talon mysliä
 • talon tuoretta leipää, juustovalikoima
 • kylmiä kaloja ja paahtopaistia
 • salaattia ja hedelmiä
 • kakku- ja piirasvalikoima sekä piparkakkuja
 • mehua, tummapaahtoista kahvia, mustaa teetä tai yrttiteetä

Tila oli viihtyisä ja yllättävän rauhallinen, vaikka paikalla oli porukkaa aika paljon. Ääntä ei tarvinnut pahemmin korottaa ja kuulumiset saatiin vaihdettua kauniissa maisemissa ikkunan vieressä olevan pöydän ääressä. Pöydissä paloi kynttilät ja niitä koristivat myös vaaleanpunaiset ruusut. Katse kiinnittyi myös buffet-pöydän keskellä olevaan upeaan kukkakimppuun, joka loisti vaaleanpunaisen ja valkoisen väreissä.

Tilan ja kalusteiden lisäksi myös aterimet, lautaset, ottimet sekä mm. kahvimaidon kannu uhkuivat vanhaa aikaa ja toivat mukanaan ripauksen enemmän tunnelmaa. Talvella kiinni ollut veranna on varmasti kesäisin aivan upea paikka, joten Bastvikin kartanossa on käytävä uudemman kerran kesällä.

Mutta nyt niihin ruokiin ja niiden arvosteluihin. Omiksi suosikeiksini nousivat tällä kertaa saaristolaisleipä, juustot sekä tomaatit jotka lilluivat jossain ihanassa liemessä. Luulen, että liemi sisälsi ainakin mustapippuria sekä suolaa. Myöskin erilaiset tuoreet hedelmät ja hyvä kahvi jäivät aamiaiselta mieleeni. Jälkkäripöydästä löytyi muuten vihdoin ja viimein kunnon suklaajälkkäriä! Kyseessä oli täyteläinen suklaakakku, jota tarjoiltiin kermavaahdon kanssa. Nam! Kakkupaloja upposi tähän leidiin kaksi kappaletta.

Aamiaisen aikana saimme vaihdettua hyvin kuulumiset ystäviemme kanssa, joten tällä kertaa ruokaa tärkeämmäksi nousi seura. Varmaan tästä johtuen en ihan kauhean tarkkaan muista jokaista ruokaa mitä söin, enkä myöskään sitä miltä ne maistuivat. Aamusta jäi kuitenkin hyvin positiivinen olo, eikä valitettavaa ole mistään. Puutalo oli myös ihanan lämmin, vaikka ulkona paukkui pakkanen. Arvosanaksi kartanoaamiainen saa . Paikalle kannattaa siis ehdottomasti mennä! Niin ja, hintaa aamiaiselle kertyy aikuisilta 24 euroa ja lapsilta (3-11) 12 euroa.

2 Replies to “Kartanoaamiainen: Cafe Bastvik (ESP)”

 1. Armi Baldauf says: Vastaa

  Missä aukioloajat ???
  Missä kartat ????

  1. Hei Armi! Viimeisimmät aukioloajat löytyvät kahvilan nettisivuilta: http://www.bastvik.fi/CAFE-BASTVIK/AVOINNA/avoinna.html.

Vastaa