Pitkä ilo orkideasta

Helppohoitoinen perhosorkidea eli Phalaenopsis on näyttävä huonekasvi, josta on saatavilla lukemattomia erivärisiä vaihtoehtoja. Oikein hoidettuna orkidea menestyy hyvin kotioloissa, ja tuottaa kukinnoillaan iloa vuodesta toiseen.

Luonnossa orkidea kasvaa päällyskasvina korkealla puiden siimeksessä kosteissa trooppisissa metsissä, jossa se saa vettä vain sateen sattuessa. Tästä syystä orkidea ei viihdy kotonakaan täydessä paahteessa, eikä se myöskään pidä liiasta kosteudesta. Orkidea nauttii päivittäisestä sumutuksesta, ja sen täytyy antaa kuivahtaa kastelujen välillä.

Yksi kolmesta orkideastani alkoi vihdoin vuoden kukattoman ajan jälkeen tehdä uusia varsia, ja tällä hetkellä se on täynnä upeita kukkia! Orkidea möllöttää makuuhuoneemme ikkunalaudalla ja sitä on ilo katsella niin aamuisin kuin iltaisinkin.

Tässä olisi kolme varmaa vinkkiä orkidean hoitamiseen. Olen kuullut, että yksi sun toinen on orkideojen kanssa vaikeuksissa, joten toivottavasti näistä vinkeistä on apua.

 1. Kastele kerran viikossa kunnolla huoneenlämpöisellä vedellä, mutta älä jätä vettä seisomaan pitkäksi aikaa.
 2. Lannoita kerran kuussa miedosti esim. orkidealannoitteella.
 3. Älä katkaise kukkavanoja kukinnan jälkeen, koska kasvi tekee yleensä uuden kukkavanan vanhan vanan silmuista.

6 Replies to “Pitkä ilo orkideasta”

 1. Mun orkidea kukkii miten sun sattuu. Välillä se innostuu ja useimmiten ei…. Vuosi sitten jouluna se teki 2 nuppua ja tiputti ne sitten kumminkin. Tammikuun lopulla se sitten teki uudestaan 3 nuppua ja ne sitten kukkikin kauan. Tänä jouluna tuli myös 2 nuppua, jotka nekin tippuivat…. Uusista nupuista ei tällä kertaa näy kyllä merkkiäkään :/.

  1. Välillä orkideat ovat kyllä aika oikukkaita. Mulla tiputti kerran myös nuput pois, mutta luulen, että se johtui siitä, että kukka sai liikaa kylmää. Kannattaa muuten hommata orkidealle vielä noiden vinkkien lisäksi läpinäkyvät ruukut. Niissä ne viihtyvät kaikista parhaiten, sillä juuret saavat tarvitsemaansa valoa.

 2. Yksi tärkeä vinkki; ei suoraa auringonvaloa. Omat orkideani ovat idän puoleisella ikkunalla ja vanhin edelleen kukkiva on saatu lahjaksi 12 v. sitten! En ole koskaan lannoittanut orkideoita, muutenkin ovat olleet aiak huonolla hoidolla. Lasiruukut olen niille hankkinut, juuret kun kuulemma kaipaavat valoa, vaikkeivat sitä suoraa auringonpaistetta.

  1. Totta, noi lasiruukut ovat tärkeät. Ja myös sitä suoraa auringonvaloa pitää välttää, vaikka valosta pitävätkin. Hyvät lisäykset, kiitos niistä. 🙂

 3. Orkideat ovat ihania.Kerran kun olin matkoilla muutaman viikon, oli mieheni ”varmuuden vuoksi” kastellut 15 orkideaamme niin että kotiin tultuani huomasin ruukkujen olevan melkein täynnä vettä. Apua! Tosi asiassa siitä alkoi uudenlainen orkideanhoitotapa, koska orkideat olivat elämänsä kunnossa. Kunnolla vettä, aivan vain kastelukannulla, noin kerran viikossa parissa. Vettä saa jäädä ruukkuun. Lannoitusta kun muistaa, samoin vedellä sumuttamista. Kasvualustaa en ole koskaan vaihtanut, vaikka vanhimmat orkideamme ovat 15 v! Kaikki uudet ja vanhat kukkivat upeasti lähes koko ajan ja kasvattavat uusia kukkavarsia sekä kasvien juuresta että vanhoista varsista. Pahinta niille on suora auringonvalo, joka polttaa lehdet. Suosittelen kaikille tätä omituista hoitotapaa. Jos pelottaa, voi kokeilla yhdellä orkidealla aluksi.

  1. Olen kuullut hyvin vastaavan hoitotavan myös sukulaiseltani! Hän kastelee orkideoitaan kerran viikossa ihan normaalisti kastelukannulle ja hänen orkideansa ovat aina runsaassa kukassa. Täytyypä varmaan itsekin kokeilla, meidän molemmat orkideat ovat olleet taas pidemmän aikaa ilman yhtäkään kukkaa..

Vastaa