Jalometallit

Viimeisimmässä Muoti maailma -lehdessä oli artikkeli jalometalleista. Itselleni artikkelin teksti oli pääosin uutta tietoa, joten ajattelin jakaa artikkelin asioita hieman myös täällä blogin puolella.

Jalometallituotteilla tarkoitetaan kullasta, hopeasta, platinasta tai palladiumista valmistettuja esineitä.

Kulta (Au)

Kulta on pehmeää ja kiiltävää metallia, joka keltaisen värinsä perusteella eroaa kaikista muista metalleista. Kulta säilyttää kiiltonsa niin ilmassa kuin vedessäkin. 1 grammasta kultaa voidaan vetää peräti 2 kilometrin pituinen lanka.

Kullan väriin voidaan vaikuttaa sekoittamalla siihen muita aineita. Keltakulta saadaan esimerkiksi aikaan niin, että kultaan lisätään hopeaa ja kuparia. Mikäli kuparin määrää lisätään, saadaan punaisempaa kultaa, kun taas hopeaa lisäämällä saadaan vaaleampaa kultaa.

Valkokultaa ei löydy luonnosta, sitä saadaan kun kultaan lisätään palladiumia.

kuva: http://weheartit.com/

Hopea (Ag)

Hopea seostetaan kuparilla. Korujen valmistuksessa käytetään enimmäkseen 925-hopeaa, joka tunnetaan myös nimellä sterling-hopea. Mikäli hopean tummumista halutaan estää, voidaan korut rodinoida. Yleisimmät hopeaesineet – esim. aterimet – pinnoitetaan puhtaalla hopealla.

Mikäli kuulet sanan uushopea, voit jatkossa ylpeillä ja kertoa muille, että kyseessä oleva aine on alpakkaa, joka on nikkelin, sinkin ja kuparin seos.

kuva: http://weheartit.com/

Platina (Pt)

Platinaa käytetään melkein puhtaana. Se muistuttaa väriltään valkokultaa, mutta on käytössä kestävämpää. Platina seostetaan tavallisesti palladiumilla ja/tai hopealla.

kuva: http://weheartit.com/

Palladium (Pd)

Palladiumia käytetään korujen valmistuksessa paljon, koska se on kevyttä, pehmeää ja helposti muokattavaa materiaalia. Keveytensä ansiosta siitä voidaan valmistaa suuriakin koruja ilman, että koru alkaa painaa liikaa. Toki se on myös hinnaltaan halvempaa kuin esim. kulta.

Palladium on väriltään hopeanharmaata ja tarjoaa hyvän vaihtoehdon tummuvalle hopealla ja kalliille platinalle.

kuva: http://jewelrynewsnetwork.blogspot.com/2010/10/agtas-2011-spectrum-award-winners.html

Vastaa